15 tapaa epäonnistua kehitysjonon hallinnassa
Ketterässä kehittämisessä korostuu tehokas kommunikointi ja jatkuvan palautteen avulla tapahtuva oppiminen. Kehitysjonot ovat työkaluja, joiden avulla kehittyvän tuotteen ominaisuuksista käytävää keskustelua hallitaan. Ne ovat muodoltaan yksinkertaisia, mutta sisällöltään vaativia. Ohessa muutama kehitysjonon haaste
1. Liian yksityiskohtainen
Kirjoittamalla perinteisen vaatimusmäärittelyn kaltaisia yksityiskohtaisia kehitysjonoja tuoteomistaja tuhlaa aikaansa ja vie tilan kehitystiimin luovuudelta. Muodoltaan kehitysjonossa olevat asiat ovat verrattavissa perinteisissä projektisuunnitelmissa esitettyihin tuotteen osituksiin. Ne ovat tarkoituksellisesti epätäydellisiä.
Ohjelmistokehittäjä todennäköisesti tietää esimerkiksi, millainen ohjelmalogiikka tarvitaan käyttöliittymässä olevien paluu, OK, lisää, muuta ja poista -painikkeiden toteuttamiseen. Tällöin kehitysjonoon ei tarvita erillisiä käyttäjätarinoita näitä kuvaamaan.
2. Liian iso, ennakoitu liikaa
Useita satoja tai jopa tuhansia kohtia sisältävä kehitysjono ennustaa kehitystiimin työt vuosiksi eteenpäin. On ennenaikaista sisällyttää kehitysjonoon asioita, joiden tekeminen ei ole ajankohtaista. Ei ole edes varmaa tullaanko niitä koskaan tekemään.
3. Liiketoiminnan hyöty, mittarit puuttuvat
Kehitysjonon priorisoinnin kannalta on tärkeää ymmärtää, miksi tuotteessa on juuri nämä ominaisuudet. Kustannus-hyöty-laskelmiin pitää olla mahdollisuus ainakin karkealla tasolla. Esimerkiksi käyttäjätarina: Markkinoinnin edustajana haluan verkkosivustomme käyttävän evästeitä, jotta voimme hyvin kohdistaa myynti- ja markkinointitoimenpiteemme asiakkaisiimme. Tästä voimme jatkaa keskustelua siitä, onko evästeiden käyttö hyvää liiketoimintaa.
4. Käyttäjätarinan ”miksi” on väärin
Esimerkiksi käyttäjätarina: ”Asiakkaana haluan käyttää digipalvelu X.ää, jotta voin säästää luontoa” kuvaa tarvetta todennäköisesti heikommin kuin ”Yhtiön omistajan haluan asiakkaidemme käyttävän digipalvelu X:ää, jotta voimme säästää kustannuksissamme 10%. Mittareiden lisääminen paljastaa usein olemmeko tekemässä niitä asioita, joita tuotteen onnistumiselta todellisuudessa vaaditaan.
5. Konkretia puuttuu, liian abstrakti
Pelkkä liiketoiminnan tarve riittää harvoin. Kehitystiimi haluaa tietää, mitä heidän pitää tuottaa. Mitä kehitystiimin pitäisi tehdä esimerkiksi käyttäjätarinan ”Yhtiön omistajana haluan strategian jotta omistaja-arvon kasvu tulevina vuosina turvataan” toteuttamiseksi?
6. Koko sivun käyttäjätarina
Käyttäjätarinamuoto ei sovellu kaikkiin tilanteisiin. Sen käyttö ei ole pakollista. Esimerkiksi monimutkaista ohjelmistologiikkaa tai visuaalista ilmettä on vaikea kuvata yhdellä virkkeellä. Kehitysjonoa voi täydentää erilaisilla kaavioilla, luonnoksilla ja laskentasäännöillä.
7. Arkkitehtuuri puuttuu
Kehitysjonon rakenne kuvaa meneillään olevan työn lisäksi myös tuotteen arkkitehtuuria. Hyvässä arkkitehtuurissa ja kehitysjonossa rakenneosat (etenkin teemat ja epicit) ovat itsenäisesti rakennettavissa, julkaistavissa ja korvattavissa. Tikettilistasta syntyy helposti spagettikoodia.
8. Ei synny inkrementtejä
Perinteisessä vaatimusmäärittelyssä kuvataan usein suuri joukko komponentteja, jotka integroidaan vasta lopussa yhteen. Ketterän toimintatavan inkrementaalinen ja iteratiivinen malli jossa meillä on koko ajan toimiva ja kehittyvä tuote vaatii tätä tukevaa kehitysjonoa. Esimerkiksi, koska käyttöliittymää ja taustajärjestelmää ei rakenneta erillään toisistaan, niitä ei eroteta myöskään kehitysjonossa omiksi kokonaisuuksikseen.
9. Ei keskustelua tiimin ja käyttäjien kanssa
Koska kehitysjono on tarkoituksellisesti epätäydellinen tulee tuoteomistajan, käyttäjien ja kehittäjien aktiivisesti keskustella keskenään. Ymmärrys tuotteesta ei välity dokumentteja ja sähköposteja lähettämällä vaan yksilöiden välisessä vuorovaikutuksessa.
10. Ei palautetta: POC, alfa, beta, MVP
Kehitysjonoa kirjoitettaessa pitää huomioida se, että tuote kehittyy pala kerrallaan. Tuote annetaan käyttäjien ja asiakkaiden arvioitavaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On parempi epäonnistua proof-of-concept:in kanssa kuin kalliin tuotekehitysputken lopuksi. Kehitysjono arvioi julkaistaanko piirre POC:ssa, alfa-versiossa, betassa vai myöhemmin.
11. Ei muutoksia, ei katselmuksia
Kehitysjono kuvaa kullakin hetkellä rakenteilla olevan osan tuotteesta. Se poikkeaa projektisuunnitelmasta siinä, että sitä ei jäädytetä projektin alkaessa. Sen sijaan tuotetta pyritään tarkoituksellisesti parantamaan asiakas- ja käyttäjäpalautteen avulla. Katselmus on tapahtuma, jossa Scrum Tiimi keskustelee sidosryhmien kanssa tuotteen tulevaisuudesta.
12. Yleismääritykset valmiin määritelmään
Yleismääritykset kuten ei-toiminnalliset vaatimukset, tietoturvapolitiikka ja käyttöliittymästandardit kuvataan valmiin määritelmässä. Tällöin niitä ei toisteta tarpeettomasti kehitysjonossa.
13. Työn ositus tiimeille ei kommunikoidu
Kehitysorganisaation, tuotteen ja kehitysjonon rakenteet vastaavat yleensä toisiaan, jotta riippuvuudet voidaan hallita kunkin tiimin sisällä. Vahva ennakkosuunnittelu tai isot tiimien väliset kokoukset eivät ole osoittautuneet tarpeeksi nopeaksi ja vuorovaikutteiseksi tavaksi kommunikoida.
14. Alustaspesifiset tiimit
Tuoteomistajan on vaikea optimoida kehitysorganisaation työn arvoa, jos tämä koostuu osaamissaarekkeista. Kehitysjonossa alustat kuten Android, IOS ja Windows otetaan huomioon vasta alatasolla, joka kuuluu yhdelle tiimille.
15. Kaksinkertainen työ, puuttuvia osia
Kaikille avoin kehitysjono levittää kokonaiskuvaa tuotteesta niin, että kukin piirre rakennetaan tasan yhden kerran. Komponenttien uudelleenkäytön suhteen ketterä maailma on opportunisti.
Perinteet ja töiden organisointi ovat juurisyitä ylläoleviin. Seuraukset avautuvat kun huomioi ymmärryksen kehittymisen ja tarpeiden muuttumisen kehitystyön edetessä.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Projektinhallinta |
Tarjonnan tyyppi
Koulutus |
Omat tagit
Tieturi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Tieturi - Muita referenssejä
Tieturi - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |