Bustereita isältä pojalle – Legendaaristen alumiiniveneiden valmistaja Inhan Tehtaat hakee ketterästä sovellusten kehittämisestä kilpailuetua maailman vesille
Kun yritys valmistaa veneitä, joiden on tarkoitus kestää vuosikymmeniä, ei laadusta ole varaa tinkiä ja prosessien on oltava sujuvia. Suomalainen Buster-veneiden valmistaja pyrkii eroon manuaalisesta työstä ja exceleistä hyödyntämällä moderneja työkaluja liiketoimintansa sovellusten kehittämiseen. Yhteistyössä Digian kanssa toteutetun kännykkäsovelluksen ansiosta laatupoikkeamiin päästään kiinni jo tuotannon aikana, ja tavoite tehdä jokainen vene kerralla oikein on askelta lähempänä.
Jo vuodesta 1955 Inhan Tehtaat Oy Ab on valmistanut alumiiniveneitä, jotka on tehty kestämään. Yhtiön eri puolille maailmaa toimittamista 125 000 alumiiniveneestä suurin osa on edelleen käytössä. Yhtiö tunnetaan Buster-, Yamarin- ja Cross-venemerkeistä ja sen tuotannosta yli puolet viedään Suomen rajojen ulkopuolelle. Vuodesta 2016 lähtien Inhan Tehtaat on ollut osa Yamaha Motor Europe N.V. -yhtiötä.
Inhan Tehtaiden tuotannossa oli aiemmin käytössä laatujärjestelmään liittyvä excel-lomake, johon tuotannon työntekijät kirjasivat valmiiden veneiden tarkastusprosessissa havaitsemansa laatupoikkeamat. Excel-työkalu ei tarjonnut mahdollisuutta kokonaisuuden hallintaan tai analyysin ja yhteenvetojen tekemiseen siitä, paljonko virheitä tapahtuu, missä vaiheessa tuotantoprosessia ja miksi.
Eroon exceleistä ja manuaalisesta työstä
Jari Lehtonen vastaa Inhan Tehtaiden noin 150-henkisen organisaation tietohallinnosta. Lehtosella on pitkä historia valmistavasta teollisuudesta, ja tietohallinnon rooli yrityksen kasvun ja kansainvälistymisen mahdollistajana on kiehtonut häntä aina väitöskirjatutkimuksen tekemiseen saakka. ”Minua on aina kiinnostanut digitalisointi ja automatisointi. Se että saadaan typerät manuaaliset vaiheet pois”, Lehtonen toteaa ja jatkaa: ”Ja jos minä saisin kieltää, kieltäisin excelin käytön kokonaan. Aina on olemassa parempikin työkalu.”
Inhan Tehtailla oli jo vuoden verran ollut käytössä Digian toteuttama Microsoft Power BI -ratkaisu esimerkiksi johdon raportointiin, ja yhtiö hyödyntää muitakin Microsoftin teknologioita, kuten Azure-pilvipalvelua. Lehtonen tutki mahdollisuuksia tuotannon laatupoikkeamien raportoinnin digitalisoimiseen ja totesi, että Microsoftin Power Platform -kehitysalusta voisi tarjota ketterän ja kustannustehokkaan vaihtoehdon. ”Koodaaminen ei koskaan ole se kaikkein kiinnostavin aihe”, Lehtonen arvelee. ”Microsoft-ekosysteemin ratkaisuissa pysyminen houkutteli meitä. Toteutuspuolella taas Digia oli ollut kumppanimme onnistuneessa Power BI -toteutuksessa ja lisäksi heillä oli PoC-konsepti, joka sopi meille.”
Digikehityksen ohjat omiin käsiin
”Digian Power Platform Proof of Concept -palvelu toimii kahdella vaihtoehtoisella tavalla”, kertoo Filipp Koivu, joka toimi pääarkkitehtina ja projektipäällikkönä Inhan Tehtaiden projektissa. ”Ensimmäinen vaihtoehto on, että Digian asiantuntijat toteuttavat sovitun toiminnallisuuden asiakkaan liiketoiminnan kanssa määritellyn mukaisesti. Toisessa mallissa taas asiakkaan omat ’kansalaiskehittäjät’ voivat itse, Digian avustuksella opetella käyttämään Power Platformin työkaluja ja Digian asiantuntijat tukevat vain toteutuksen vaikeimmissa teknisissä osuuksissa.”
”Halusimme itse oppia tekemään asioita ja hyödyntämään Power Platformin työkaluja”, Jari Lehtonen kertoo. ”Uusien ratkaisujen speksausvaiheesta tulee työläs, jos jokainen kenttä ja attribuutti pitää yksitellen selittää toteutuskumppanille.” Power Platform tarjosi siis Inhan Tehtaille erinomaisen mahdollisuuden ottaa digitalisaatiokehityksensä ohjat omiin käsiinsä. Omien prosessien syvällisestä ymmärtämisestä päästiin saumattomasti tarvittavien kenttien ja taulujen määrittelyyn.
”Asiakkaalla oli vahva tahto testata kansalaiskehittämisen mahdollisuuksia”, Filipp Koivu toteaa ja jatkaa: ”Me Digialta tuimme sitten toteutuksen ja arkkitehtuurin suunnittelussa ja autoimme tuotantoon siirrossa ja käyttöönotossa.”
Lue myös blogistamme Power Platform -ympäristön suunnittelusta ja hallinnoinnista >>
Läpinäkyvyys tuotannon virheisiin
Microsoft Power Platform -työkaluilla toteutettu sovellus tarjoaa Inhan Tehtaiden tuotannon työntekijöille väylän raportoida tuotannon eri vaiheissa havaitsemansa laatupoikkeamat välittömästi mobiililaitteensa kautta. Nämä havainnot ohjataan automaattisesti tiedoksi oikeille tahoille. Sovelluksessa on myös mahdollisuus valokuvien liittämiseen, mikä lisää havainnollisuutta ja vähentää kirjallisen raportoinnin tarvetta.
”Olin itsekin yllättynyt siitä, kuinka paljon veneiden valmistusprosessissamme aikaisemmin meni aikaa eri vaiheissa syntyneiden virheiden välikorjauksiin,” Lehtonen hämmästelee. ”Meille on ensiarvoisen tärkeää ja arvokasta nähdä, kuinka paljon eri valmistusvaiheissa tulee virheitä ja paljonko korjaamiseen menee aikaa sekä pystyä tekemään luotettavaa juurisyyanalyysiä virheiden lähteistä. Mitä aikaisemmin virheitä aiheuttaviin poikkeamiin voidaan puuttua, sen parempi”, hän jatkaa. Yhteen tietovarastoon tuleva laatupoikkeamadata mahdollistaa nyt monipuolisen, käyttäjäkohtaisen raportoinnin, jota myös Inhan Tehtaiden johto on kiitellyt.
”Uuden sovelluksen ja toimintamallin avulla pääsemme myös seuraamaan ja jatkuvasti parantamaan tulostamme meille erittäin tärkeässä mittarissa eli siinä, kuinka suuri osa veneistä tehdään kerralla oikein”, Lehtonen iloitsee.
Rutiinien digitalisointia mobiilisovellusten avulla
Lehtonen näkee paljon mahdollisuuksia hyödyntää Power Platformin ketterää sovelluskehitysalustaa Inhan Tehtaiden toiminnassa. Esimerkiksi emoyhtiö Yamaha Motor Europe vaatii tiettyä talousdataa osakkuusyhtiöiltään oman SAP-toiminnanohjausjärjestelmäänsä. Tämä dataintegraatio automatisoitiin Power Platformiin kuuluvalla Power Automatella. ”Puolen päivän työllä saadaan aikaan jo näyttäviä ja käyttökelpoisia ratkaisuja”, Lehtonen toteaa.
Mahdollisina lisäautomatisoinnin kohteina Lehtonen mainitsee Tullin ulkomaankaupan Intrastat-ilmoituksiin liittyvät prosessit sekä laitetilausratkaisun työntekijöille. Eräänä mielenkiintoisena mahdollisuutena hän näkee myös uusien työntekijöiden työhön saapumisen tai vanhojen työntekijöiden lähdön virtaviivaistamisen. Molempiin liittyy paljon pakollisia, mutta rutiininomaisia tehtäviä, joissa mobiilisovellukset ja automaatiot voisivat vapauttaa aikaa ja parantaa kokemusta.
"Me pystymme tietohallintona tukemaan yhtiön kasvua ja kansainvälistymistä, kun erilaisten appien kehittämisen myötä saamme rutiinityötä tehostettua ja virheitä vähennettyä. Uskon, että esimerkiksi talousprosesseissa olisi vielä paljon mahdollisuuksia. Aloittamisen kynnys Power Platform -tekemiseen on todella matala. Jos tällaista kehitystä haluaa tehdä, niin työkalu on äärettömän hyvä”, Lehtonen päättää.
Suosittelija:
Uuden sovelluksen ja toimintamallin avulla pääsemme myös seuraamaan ja jatkuvasti parantamaan tulostamme meille erittäin tärkeässä mittarissa eli siinä, kuinka suuri osa veneistä tehdään kerralla oikein.
Jari Lehtonen, tietohallintopäällikkö, Inhan Tehtaat Oy Ab
Tiedot
Tilaaja: | Inhan Tehtaat Oy Ab |
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Laatu, turvallisuus ja ympäristö | |
Tuotanto |
Erikoisosaaminen
Mobiilikehitys | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
Valmistava teollisuus |
Teknologia
Microsoft |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö |
Omat tagit
Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Digia - Muita referenssejä
Digia - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |