Case Carlson: Carlson tähtää aitoon monikanavaisuuteen verkon ja kivijalan yhteispelillä
Carlson tähtää aitoon monikanavaisuuteen verkon ja kivijalan yhteispelillä
Samalla kun koventuva kilpailu on pyyhkinyt Suomen markkinoilta kaupan alan toimijoita sekä pakottanut jäljelle jääneitä supistamaan myymäläverkostoaan, löytyy myös toimijoita, joiden suunta on toinen. Yksi näistä on Carlson, jonka toiminnassa verkko ja kivijalka eivät ole toistensa kilpailijoita vaan toisiaan täydentävä ja vahvistava kokonaisuus.
Carlsonin tarina alkoi vuonna 1859 kuopiolaisesta rautakaupasta. Nykyään yritys on lähes 400 ammattilaista työllistävä kaupan alan toimija, jonka valikoima koostuu rautakaupan lisäksi myös muun muassa kodin ja sisustuksen sekä muodin valikoimasta. Itä-Suomen lisäksi Carlsonin myymäläverkosto ulottuu Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle.
Loppuvuodesta 2017 Carlson ja sen sisaryhtiö Halonen avasivat verkkokaupat. Ajankohtaa määrittivät osaltaan Carlsonin taustajärjestelmien päivitystarve, joka haluttiin hoitaa kunnialla ennen verkkokaupan pystyttämistä.
Varsinainen kipinä verkkokaupalle syntyi kuluttajien käyttäytymisen muutoksesta.
”Tämän päivän kuluttaja haluaa tutustua etukäteen valikoimaan ja hintoihin ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa. Verkkokaupan perustamisen myötä koko valikoimamme myymäläsaatavuus mukaan lukien saatiin asiakkaidemme ulottuville”, kertoo Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.
Carlsonilla oli alusta asti selvää, että verkkokauppa ei olisi vain erillinen myyntikanava vaan aidosti osa monikanavaista kokonaisuutta, jossa verkkokauppa ja kivijalka toimivat tiiviissä yhteistyössä. Siksi projektissa otettiin huomioon alusta asti esimerkiksi kivijalan rooli verkkokaupan tilausten keräilyssä ja noudossa.
”Kun rakennetaan monikanavaista kokonaisuutta, on suunnittelussa otettava huomioon eri osa-alueet. Miten ja milloin tilausten keräily tapahtuu, miten ja missä tilaukset pakataan ja miten tuotteet liikkuvat myymälöiden välillä. Tämä vaatii laajan kokonaisuuden hahmottamista.”
Verkkokaupan avaamisen jälkeen Carlson lähti toteuttamaan toista tavoitettaan: myymäläverkoston laajentamista. Pääkaupunkiseudulle Carlson laajentui kodinmyymäläkonseptillaan 2018, kun sopiva myymäläpaikka löytyi kauppakeskus Redistä Helsingistä. Keväällä 2019 avautui seuraava myymälä kauppakeskus Jumboon Vantaalle.
Karhusen mukaan verkkokaupalla on ollut näppinsä mukana kivijalan laajentumisessakin.
”Verkkokaupan tilaukset ovat vahvistaneet näkemystämme siitä, minne meidän kannattaa laajentua kivijalassa. Verkkokaupan tilauksista yli puolet tulee pääkaupunkiseudulta. Tämä tuki ajatustamme lähteä laajentumaan alueelle kodinmyymäläkonseptilla.”
Itäsuomalaiset juuret ovat osoittautuneet varsinaiseksi kilpailutekijäksi uusien myymälöiden myötä.
”Pääkaupunkiseudulla asuu monia Itä-Suomesta sinne muuttaneita ja toisaalta monella on esimerkiksi kesäasunto täällä idässä. Sen myötä Carlson on jo entuudestaan tuttu ja olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että olemme laajentaneet toimintaamme myös Itä-Suomen ulkopuolelle.”
Verkkokauppa on Karhusen mukaan jo lunastanut paikkansa kivijalkamyymälöiden rinnalla ja noussut merkittäväksi osaksi kauppaketjua.
Verkkokaupan myötä Carlsonin toimialue kattaa nyt koko Suomen. Töitä yrityksen tunnettuuden lisäämiseksi on paljon edessä, mutta Carlsonilla uskotaan yrityksen vahvuuksiin.
”Meillä verkkokaupan valikoima on aidosti ihan omaa luokkaansa Suomen mittakaavassa. Meillä on esimerkiksi ainoana Suomessa koko Villeroy & Bochin valikoima tilattavissa verkkokaupasta”, Karhunen kuvailee.
Valikoiman suhteen Carlson tekee tiivistä yhteistyötä myös Halosen kanssa. Halonen vastaa esimerkiksi Carlsonin muodin valikoiman sisäänostosta.
Sekä Carlsonin että Halosen verkkokauppojen toteutuksesta vastasi Digia. Verkkokaupat on rakennettu yhteisen, Digian ylläpitämän toiminnanohjausjärjestelmän päälle ja niitä kehitetään rinta rinnan.
”Kun puhutaan kokonaisuudesta, jossa verkkokauppa on tiiviisti kiinni muissa taustajärjestelmissä, tarvitaan myös kumppani, jolla on ymmärrystä ja osaamista kaikista kerroksista. Digia on meille täyden palvelun talo, jonka kanssa pystymme kehittämään liiketoimintaamme kokonaisvaltaisesti”, Karhunen päättää.
Suosittelija:
Kun puhutaan kokonaisuudesta, jossa verkkokauppa on tiiviisti kiinni muissa taustajärjestelmissä, tarvitaan myös kumppani, jolla on ymmärrystä ja osaamista kaikista kerroksista. Digia on meille täyden palvelun talo, jonka kanssa pystymme kehittämään liiketoimintaamme kokonaisvaltaisesti.
Kyösti Karhunen, toimitusjohtaja, Oy Carlson
Referenssin infoboxi
Tiedot
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Myynti |
Erikoisosaaminen
Verkkokaupparatkaisut |
Toimialakokemus
Kauppa |
Teknologia
Microsoft | |
Magento |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö |
Omat tagit
Magento 2
Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.
Digia - Muita referenssejä
Digia - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Linux Engineer
- Ready Solutions Oy - Data Engineer Trainee
- Innofactor Oyj - Senior Sales Executive, Innofactor Dynasty
- Nordea - Scrum Master to the Financial Crime Prevention Technology team
- Laura - ICT-projektipäällikkö, tietohallinto, 12kk
- Laura - Software Lead
- Fellowmind - NewFellows-koulutusohjelma 2025 – polku IT-uralle
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Fellowmind - Teknikum: Dataohjattua ja tehokasta liiketoimintaa Dynamics 365:llä
- Fellowmind - Hedengren: Analytiikan muutoshankkeesta ratkaisuja liiketoimintahaasteisiin
- Codemate - Kestävää kasvua sovelluskehityksen transformaatiolla
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
Tapahtumat & webinaarit
- 14.01.2025 - Rakettiwebinaari: Planeettakeskeisestä softakehityksestä kilpailuetu
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - FCAI-SIG: AI in Energy
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Timeless Technology - ICS/OT verkkojen valvonta
- Kisko Labs Oy - Saavutettavuuden testauksen ja automaation hyödyntäminen: Näin varmistat palveluiden esteettömyyden
- Ready Solutions Oy - Aikasarjamallien ennusteiden testaus ja laadunvarmistus
- Kisko Labs Oy - Esteettömyysdirektiivi ja sen vaikutukset digitaalisiin palveluihin
- Kisko Labs Oy - Miksi saavutettavuus kuuluu kaikille ja miksi sen merkitys kasvaa jatkuvasti?
- Codemate - Tietoturvaa ja Hollywoodia: Vesse Saastamoinen yhdistää intohimonsa Codematella
- Codemate - Hannun polku IT-yrittäjyydestä Codematelle
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |