Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case Liiga: Fanikokemus uudelle tasolle – Liigan mobiilisovellukset vahvistavat sen edelläkävijän roolia jääkiekon digitaalisissa palveluissa

Referenssi

Fanikokemus uudelle tasolle – Liigan mobiilisovellukset vahvistavat sen edelläkävijän roolia jääkiekon digitaalisissa palveluissa

Suomen jääkiekon pääsarja Liiga on digitaalisten palvelujen edelläkävijä koko maailmankin mittakaavassa. Myös Liigan mobiilisovellus näyttää mallia innovatiivisuudessa. Digian kehittämä sovellus nostaa fanikokemuksen uudelle tasolle, ja luo seuroille ja yhteistyökumppaneille uudenlaisen alustan yleisön tavoittamiseen ja palveluiden myyntiin. Sovelluksen eri versioita hyödynnetään harvinaisen laajasti ja innovatiivisesti.

Jääkiekon pääsarja Liiga on Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilusarja. Ennen korona-pandemiaa yhteenlaskettu katsojamäärä halleissa oli vuosittain noin kaksi miljoonaa, ja liiga tavoittaa eri kanavien kautta yli kolme miljoonaa suomalaista.

Liiga on edelläkävijä myös teknologian hyödyntämisessä. Suomessa on käytössä digitaalisia ratkaisuja, joita ei välttämättä nähdä edes maailman suurimmissa urheilusarjoissa.

Hyvä esimerkki tästä näkyy, kun pelissä tehdään maali. Samalla kun joukkue ja kannattajat juhlivat osumaa, taustalla tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Maaliin matkanneen kiekon sisällä on lähetin, jota hallin paikannusjärjestelmä on seurannut koko ajan. Kun yleisö hallissa istuutuu, monet kaivavat esille joukkueen mobiilisovelluksen, jolla voi tutkia pelin tilastotietoja melkein reaaliajassa. Pian sovelluksessa esimerkiksi näkyy, mistä maalin tuonut laukaus lähti.

"Tavoitteemme on olla maailmanlaajuisestikin edelläkävijä jääkiekon digitaalisissa palveluissa. Joissain asioissa olemme tavoitteen kanssa jo melko pitkällä", kertoo Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Antti-Jussi Aro.

Myös mobiilisovelluksen kehittämisessä Liiga ja sen joukkueet lähtivät hieman uudenlaiselle linjalle.

Yhdestä sovelluspohjasta on luotu toistakymmentä mobiilisovellusta

Muutama vuosi sitten Liigassa päätettiin laajentua vahvemmin mobiilimaailmaan. Aro kertoo, että monesti urheilusarjoille tehdään yksi yhteinen sovellus, jossa polttopisteessä on itse liiga. Suomessa huomio haluttiin kuitenkin kohdistaa myös sinne, missä se fanienkin mielissä on, eli joukkueisiin. Liigalle päätettiin luoda yhteinen sovellusalusta, jolle Liigassa pelaavat seurat voivat halutessaan rakentaa itselleen omat mobiilisovellukset.

Liigan oma mobiilisovellus julkaistiin Digian kanssa maaliskuussa 2019, ja sen jälkeen jo kymmenen Liiga-seuraa on julkaissut samaan alustaan perustuvan joukkuekohtaisen sovelluksen.

"Alustasta tehtiin tarkoituksella mahdollisimman joustava, jotta se jättäisi tilaa luovuudelle ja mahdollistaisi saumattomasti myös seuran omien tai kolmansien osapuolien palveluiden tarjoamisen", Aro kertoo. Tavoite toteutui, ja sovelluksen käyttötapojen kirjo on suuri.

Suosituimpia toimintoja ovat erilaiset tilastot, otteluiden reaaliaikainen seuranta ja koosteet sekä ajankohtaiset uutiset. Aron mukaan visiona oli alusta saakka luoda jääkiekkokokemukseen "kakkosruutu", katsottiinpa peliä missä vain.

"Haluamme mobiilisovelluksella parantaa asiakaskokemusta niin halleissa kuin kotisohvillakin", hän kertoo.

Liigan seuroille sovelluksella on myös toisenlainen tärkeä rooli. Se avaa uudenlaisen suoran kanavan joukkueen ja sen kannattajien välille. Sovellukseen voidaan lähettää push-viestejä, joissa kerrotaan vaikkapa joukkueeseen tai peleihin liittyviä tietoja. Aro kertoo, että mobiilisovellus on Liigalle ja sen seuroille strategisesti tärkeä viestintäkanava.

Mobiilisovellus parantaa taloutta – ja vapauttaa luovuuden

Mobiilisovelluksen merkitys kasvaa jatkuvasti myös seurojen talouden vahvistajana. Sen avulla kehitetään esimerkiksi tuotemyyntiä. Sovelluksessa voidaan tarjota etukuponkeja seuran tai yhteistyökumppanien tuotteisiin, ja siinä voidaan muillakin tavoilla nostaa esiin yhteistyökumppaneita. Tämä tuo uusia ulottuvuuksia sponsorointiin ja hyödyttää koko Liiga-yhteisön liiketoimintaa.

"Mobiilisovelluksen kautta pääsee myös ostamaan lippuja peleihin", kertoo Aro. Sovelluksessa on suorat linkit lippuoperaattorin kauppaan, ja joillain seuroilla on lisäksi käytössä Digian tekemä mobiilikausikortti.

Sovellusten käyttötarkoituksia tuntuu rajoittavan lähinnä mielikuvitus. Pelikatkolla saatetaan järjestää pelipaidan arvonta, johon lähemmäs puolet hallin katsojista osallistuu mobiilisovelluksella. Kun he arvonnan aikana nostavat puhelimensa ruudut esille, niistä muodostuu näyttävä valoesitys, joka valaisee koko hallin. Pian arvonnan tulokset näkyvät hallin katon mediakuutiossa ja puhelimien ruuduilla.

Jotkin sovellukset lähettävät peliin tuleville katsojille automaattisen tervehdyksen, kun he saapuvat hallille. Yksi Liiga-seuroista myy sovelluksen kautta parkkilippuja peliareenalle. Joissain peleissä käyttäjät voivat taas ottaa kuvia itsestään seuraamassa ottelua, ja näitä kuvia näytetään pelin aikana hallin mediakuutiossa.

Helppokäyttöinen sovellus piilottaa kompleksisen kokonaisuuden

Liigan mobiilisovellusten kehittäminen aloitettiin kahdella pilottihankkeella. Niillä varmennettiin, että kokonaisuus toimii saumattomasti ja että sovellusta on helppo kehittää Liigan eri jääkiekkoseurojen kanssa. Tavoitteen toteuttaminen vaati syvällistä osaamista, sillä sovellus täytyi nivoa Liigan muuhun edistykselliseen ja laajaan digitaaliseen infrastruktuuriin.

"Sovellus toimii hyvin, ja sitä on helppo käyttää. Se voi siksi vaikuttaa yksinkertaiselta. Mutta taustalla pyörii hyvin kompleksinen kokonaisuus, johon kuuluu paljon erilaisia järjestelmiä ja niiden välisiä integraatioita", Aro kertoo.

Liigan ja Digian luoma alusta piilottaa tämän kompleksisuuden, jolloin sovellusta on helppo käyttää, ja siitä voi helposti tehdä eri versioita seuroja varten.

"Kaikki seurat, jotka ovat lähteneet mukaan, ovat olleet tyytyväisiä. Myös palaute kuluttajilta on ollut lähes poikkeuksetta tosi myönteistä", toteaa Aro.

Tämä on näkynyt myös sovelluksen suosiossa. Aro kertoo, että kauden alkaessa syksyllä 2020 Liiga-sovelluksen käyttäjämäärä lähes kaksinkertaistui edelliseen kauteen verrattuna. Sovelluksen lataajat myös käyttävät sitä aktiivisesti – keskimäärin yli kymmenen kertaa viikossa. Aro toteaa, että tämä on todella hyvä määrä verrattuna moneen muuhun sovellukseen.

"Olemme päässeet hyvään vaiheeseen. Meillä on laadukkaat digitaaliset palvelut ja suomalaisessa urheilukentässä hyvinkin suosittu ja hieno mobiilisovellus. Mutta kehitys ei toki pysähdy. Meillä on monia kehitysajatuksia tuleville vuosille", kertoo Aro.

Liiga jatkaa asiakaskokemuksen ja digitaalisuuden kehittämistä, ja näin pyritään hyödyttämään koko suomalaisen jääkiekon ekosysteemiä. Aro katsoo, että kehityksessä ollaan todellisuudessa vasta alussa.

Suosittelija:

Sovellus toimii hyvin, ja sitä on helppo käyttää. Se voi siksi vaikuttaa yksinkertaiselta. Mutta taustalla pyörii hyvin kompleksinen kokonaisuus, johon kuuluu paljon erilaisia järjestelmiä ja niiden välisiä integraatioita.

Antti-Jussi Aro, digitaalisen liiketoiminnan johtaja, Liiga

Pinterest
Referenssin infoboxi
Digia Oyj logo

Tiedot

Lisätietoja

Yritysprofiili Digia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi
Viestintä

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Mobiilikehitys
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Urheilu, viihde ja virkistys

Teknologia

Amazon Web Services
Android
iOS
Java

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Kubernetes
Docker
mikropalvelut
natiivisovellukset
palvelumuotoilu
visuaalinen suunnittelu
pilvi-infrastruktuuri

Siirry yrityksen profiiliin Digia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Digia - Muita referenssejä

Digia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia