ERP-järjestelmän ja verkkokaupan integroitu kokonaisuus helpottaa arkea
Kotimainen Lojer Oy tarvitsi toiminnanohjausjärjestelmän, jolla pyörittää liiketoimintaansa Suomessa ja Ruotsissa. Digian ratkaisuun kuului järjestelmän lisäksi siihen integroidut kolme verkkokauppaa, jotka palvelevat Lojerin asiakkaita entistä paremmin.
Lojer Oy on sairaala- ja hoitokalusteita valmistava yritys, joka toimii jälleenmyyjänä ja maahantuojana fysioterapia-alan maailmanmerkeille. Sastamalassa pääkonttoriaan pitävä yritys työllistää Suomessa 120 ihmistä, sekä Norjan, Ruotsin ja Venäjän myyntiyhtiöissä 20. Fokus on globaaleilla markkinoilla, sillä kaikista tuotteista noin 60 prosenttia menee vientiin. Tuotteita on myyty jo kaikkiaan 110 maahan. Helsingin Sanomat kirjoitti Lojerin merkittävistä Indonesian-kaupoista ja kansainvälistymisestä lokakuussa 2015.
Yhteistyö Digian kanssa alkoi vuonna 2011, jolloin Lojerilla otettiin käyttöön Digia Enterprise -toiminnanohjausjärjestelmä. Tällä hetkellä yrityksen liiketoiminta Suomessa ja Ruotsissa pyörii kyseisessä järjestelmässä.
Integroitu toiminnanohjauskokonaisuus mahdollistaa saumattoman palvelun verkossa
Toiminnanohjausjärjestelmän lisäksi Digia on myös auttanut Lojeria viemään myyntiään onnistuneesti verkkoon. Verkkokauppoja on viime vuosina pystytetty useampia.
”Olemme ottaneet käyttöön kolme erillistä verkkokauppaa Suomessa ja Ruotsissa”, Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine kertoo.
Digia Enterprise -järjestelmä toimii Lojerin koko liiketoiminnan kivijalkana. Verkkokaupat eivät tee tästä poikkeusta.
”Verkkokaupat ovat ikään kuin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöliittymiä. Eivät siis erillisiä, irrallisia kauppoja, vaan yksi täysin yhtenäinen kokonaisuus”, Laine selventää.
Tämän ansiosta asiakkaan ostoprosessi tilauksen tekemisestä tuotteen toimittamiseen ja laskutukseen tapahtuu automaattisesti – yhden ja saman tilausjärjestelmän kautta. Erillisiä järjestelmäintegraatioita ei siis tarvita.
”Kaikki Digia Enterprisessa oleva tietoa, kuten asiakashinnastot, varastosaldot ja toimitusaikatiedot, on suoraan verkkokauppamme hyödynnettävissä”, Laine kertoo.
Saumaton kokonaisuus vähentää manuaalista työtä, nopeuttaa tuotantoprosessia ja vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
”Kun asiakas tilaa hoitopöydän vaikkapa Ruotsissa, tieto siirtyy automaattisesti suoraan tehtaan valmistusjärjestelmään ja edelleen alihankkijoille. Myös toimitus ja laskutus tapahtuvat täysin automatisoidusti”, Laine kertoo.
Räätälöityjä tuotteita yksilöllisiin tarpeisiin
Lojer haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisimman kattavan tuotevalikoiman. Tarpeet vaihtelevat, niin ominaisuuksien kuin tuotteiden ulkonäön osalta.
”Asiakkaamme edustavat monia käyttäjäryhmiä, esimerkiksi hierojia, fysioterapeutteja ja naprapaatteja. Kaikilla näillä ammattiryhmillä on erilaiset tarpeet liittyen tuoteominaisuuksiin. Toisaalta myös klinikoiden sisustukselliset erot ovat merkittäviä”, Laine selittää.
Monipuolinen asiakaskunta vaatii joustavuutta tuotantoketjulta. Verkkokaupassa voikin räätälöidä itselle juuri haluamansa tuotteen, mihin kellonaikaan tahansa.
”Haluamme tarjota asiakkaillemme vaihtoehtoja, joita he voivat itse valita verkkokaupan tuotekonfiguraattorilla. Valitessaan haluamansa ominaisuudet asiakas näkee välittömästi niiden vaikutuksen hintaan. Lopuksi tilaus siirtyy suoraan tuotantoomme, joka osaa valmistaa tuhansista eri vaihtoehdoista juuri asiakkaan haluaman tuotteen.”
Verkkokauppa helpottaa tietenkin Lojerin tekemistä, mutta mahdollistaa samalla asiakkaille joustavan asioinnin. Varsinkin hoitopöytien osalta Lojerin asiakaskunta koostuu pääasiassa pienyrittäjistä, joiden voi olla vaikea tehdä tarvikehankintoja normaalien aukioloaikojen puitteissa.
”Asiakkaamme ovat tyypillisesti hyvin pieniä yrityksiä ja ammatinharjoittajia, pääasiassa hierojia ja fysioterapeutteja. Heillä on päiväsaikaan kädet täynnä töitä, joten verkkokauppa on hyvä mahdollisuus hankkia tarvikkeita iltaisin ja viikonloppuisin”, Laine huomauttaa.
Sujuvaa yhteistyötä molemmin puolin
Yhteistyö Digian kanssa on sujunut Laineen mukaan hyvissä merkeissä. Laine kiittelee paitsi digialaisten osaamista ja reagointikykyä, myös mahdollisuutta päästä keskustelemaan suoraan Digian Enterprise ERP-järjestelmän suomalaisten kehittäjien kanssa.
”Lojerin ja Digian välinen yhteistyö on jatkuvaa. Digia on pystynyt auttamaan meitä muuttuvissa tilanteissa räätälöimällä ja myös kehittämällä ohjelmistoaan. On itse asiassa aika hieno juttu, että Digian tuotekehitys on täällä Suomessa ja meillä on suora yhteys myös tuotekehitykseen. Olemme nähneet, että meidänkin ideoitamme on tuotu vakiotuotteeseen.”
Yhteistyö jatkuu - vuonna 2016 on ainakin tarkoitus päivittää Digia Enterprise -järjestelmän uusimpaan versioon. Myös kansainväliseen verkkoliiketoimintaan jatketaan panostuksia.
Tutustu case-videoon nettisivuillamme.
Digia on pystynyt auttamaan meitä muuttuvissa tilanteissa räätälöimällä ja myös kehittämällä ohjelmistoaan.