Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case My Helsinki: Paikallisten kokoama kaupunkiopas

ReferenssiPaikallisten kokoama kaupunkiopas

My Helsinki -palvelu valjastaa kaupunkilaiset osaksi Helsingin markkinointia. Kesäkuussa 2017 julkaistun palvelun jujuna ovat interaktiivisuuden lisäksi avoimien rajapintojen hyödyntäminen ja tietokannoista saadun datan valjastaminen sisällöntuotantoon.

Aleksi Pahkalan kasvoista loistaa innostuneisuus, kun häntä pyytää kertomaan My Helsinki -palvelun syntytarinan.

”Helsingistä on yritetty kertoa vähän samalla tavalla kuin muistakin kaupungeista. Mutta miksi meidän pitää yrittää olla kuin muutkin, miksemme olisi rehellisesti vain Helsinki?”, Helsinki Marketingissa projektipäällikkönä työskentelevä Pahkala avaa.

Hänen mukaansa Helsingin rikkaus on osittain kaupunkilaisille arkisilta tuntuvissa asioissa.

”Ravintolakulttuuri täällä on ihan omanlaisensa. Oopperaan voi mennä kumisaappaissa, presidentti voi olla Kauppatorilla yhtä lailla kuin kuka tahansa tavallinen pulliainen. Raitiovaunulla pääsee melkein metsään, vaikka Keskuspuistoon hiihtämään. Meillä on hirveästi sellaista, mistä emme ole osanneet olla ylpeitä”, hän luettelee.

My Helsinki -palvelun tausta-ajatuksena on, että kaupunkilaiset ovat parhaita markkinoimaan Helsinkiä.

”Olet sitten ollut kaupunkilainen päivän tai kolme vuotta tai koko elämäsi, kaikilla on omannäköinen tarina ja omat lempipaikat Helsingistä. Paikallisten innostaminen ja monipuolisesta Helsingistä kertominen oli se, mistä lähdettiin.”

Avoimet rajapinnat ja tietokannat luovat mahdollisuuksia

Miten kääntää Helsingin monipuolisuus palveluksi, joka palvelisi erilaisia käyttäjiä kattavasti? Helsinki Marketing lähti ratkomaan haastetta yhdessä Digian kanssa, joka toi projektiin teknisen osaamisensa Ideanin vastatessa palvelun visuaalisesta puolesta. Digian projektitiimi koostui muun muassa teknisestä arkkitehdistä, DevOps-, Drupal backend- ja React frontend- kehittäjistä.

Kaiken lähtökohtana oli loppukäyttäjä. Siksi My Helsinki rakennettiin mobiililähtöisesti ja sen toteutukseen kuului myös käytettävyystestaus.

”Haastattelimme paljon turisteja, kaupunkilaisia ja kaupungin organisaatiossa työskenteleviä. Meillä oli työpajoja eri ihmisten kanssa, katsottiin, kyseltiin ja lähdettiin kehittämään palvelua käyttäjien ehdolla. Mukana kehityksessä oli myös yrityksiä isoista pieniin”, Pahkala kertoo.

Palvelu on toteutettu avoimeen lähdekoodiin perustuvalla Reactilla. Sisällöntuotantoa tukee Helsingin kaupungin avoimien rajapintojen kautta saatava data, jota rikastetaan Drupalissa. Sisällönhallintatyökaluksi valittiin Drupalin versio 8 sen monipuolisten, etenkin rajapintoihin liittyvien ominaisuuksien vuoksi. Palvelu sijaitsee suomalaisen UpCloudin pilvipalvelimella.

Tällä hetkellä My Helsinki -palvelu hakee dataa tapahtumatietokannasta ja paikkatietokannasta, joita myös jatkuvasti kehitetään.

”Tiesimme heti alusta lähtien, että tietokantadatan suppeus tulee olemaan yksi haasteista. Pyrimme kehittämään tietokantoja niin, että dataa olisi runsaasti tarjolla, mutta niin, että siihen voi myös luottaa.”

Myös ulkopuolisten tietokantojen yhdistäminen palveluun on Pahkalan mukaan pöydällä.

”Käyttäjää voi kiinnostaa mitä Tavastialla tapahtuu tai mitä elokuvia kaupungissa näytetään. Siksi pelkät kunnalliset tietokannat eivät käyttäjän näkökulmasta riitä.”

Avoimen lähdekoodin ja avoimien rajapintojen hyödyntäminen mahdollistaa pitkäjänteisemmän kehityksen.

”Palvelu ei ole suljettu linnake, vaan vähän kuin muovailuvaha, josta voi rakentaa paljon uutta. Tilaajana on tajunnut vasta jälkeenpäin, miten avarakatseisesti palvelun laajentaminen on Digialla pidetty koko ajan mielessä. Ketteryys ja maalaisjärki ovat olleet Digian tekemisessä koko ajan mukana”, Pahkala kiittelee.

Sisältöä, johon voi luottaa


Yksi palvelun erikoisuuksista on runsas ulkopuolisten sisällöntuottajien käyttö. Omat Helsinki-vinkkinsä palvelussa ovat jakaneet muun muassa Miki Kuusi, Koko Hubara, M.A. Numminen ja Seela Sella. Sisältöjä on tehty myös yhteistyössä eri yritysten kanssa.
Interaktiivisuutta sivustolle tuo mahdollisuus luoda omia listoja, johon voi kerätä omat Helsinki-suosikkinsa.

”Pormestari Jan Vapaavuorikin jakoi oman listansa toivottaessaan tervetulleeksi syksyllä 2017 21 muuta Suomen kaupunginjohtajaa vierailulle”, Pahkala kertoo.

Vaikka turistit ovatkin yksi My Helsinki -palvelun pääkohderyhmistä, toivoo Helsinki Marketing palvelusta olevan hyötyä myös muille.

”Sen lisäksi, että palvelemme tavallisia kuluttajia, Helsinki Marketing tarjoaa tietoa myös ammattipuolelle kuten matkanjärjestäjille. Sivuiltamme löytyy myös startup-tarinoita ja tietoa siitä, miten Helsinkiin voi perustaa yrityksen. Opiskelijoille, sijoittajille ja työssäkävijöillekin löytyy omat infonsa”, Pahkala luettelee, ”Tämän vuoksi sisältö on meillä keskiössä. Luotettava sisältö on palvelulupauksemme.”

Myös paikalliset ovat ottaneet palvelun omakseen.

”Eräs reilu 70-vuotias helsinkiläispariskunta laittoi meille palautetta, että olivat palvelun kautta löytäneet uusia kävelyreittejä. Ja itsekin sieltä löytää koko ajan jotain uutta. Palvelu avaa paikallistenkin silmät näkemään, mitä kaikkea Helsingillä on tarjottavanaan.”

Alati kehittyvä palvelu

Kesällä 2017 lanseerattu My Helsinki on tällä hetkellä saatavilla suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, venäjäksi ja japaniksi. Palvelu on Digian ylläpidossa ja sitä kehitetään jatkuvasti. Miljardi potentiaalista käyttäjää on vielä saavuttamatta, sillä My Helsinki -sivusto ei palomuurien vuoksi näy Kiinassa. Tämänkin kohderyhmän tavoittamiseksi tehdään Pahkalan mukaan töitä parhaillaan.

My Helsinki -sivuston tulevaisuutta voisi luonnehtia hallitusti paisuvana pullataikinana. Sisällön monipuolistuessa sivuston alle ollaan nimittäin siirtämässä lisää Helsinki Marketingin hallinnoimia sivustoja.

”Meillä on esimerkiksi oma sivusto Helsinkiin tuleville bloggareille, joka on siirretty My Helsinki -sivuston yhteyteen. Mahdollisuudet kokonaisuuden parantamiseen ja kasvattamiseen ovat valtavat”, Pahkala kertoo.

Elävä ja monipuolinen kaupunki pitää myös My Helsinki -palvelun liikkeessä.

”Tuntuu, ettei sivusto ole koskaan valmis. Ja sen takia se onkin niin hieno.”

Suosittelija:

Palvelu ei ole suljettu linnake, vaan vähän kuin muovailuvaha, josta voi rakentaa paljon uutta. Tilaajana on tajunnut vasta jälkeenpäin, miten avarakatseisesti palvelun laajentaminen on Digialla pidetty koko ajan mielessä. Ketteryys ja maalaisjärki ovat olleet Digian tekemisessä koko ajan mukana.

Aleksi Pahkala, projektipäällikkö, Helsinki Marketing

Pinterest
Referenssin infoboxi
Digia Oyj logo

Tiedot

Tilaaja: Helsinki Marketing

Lisätietoja

Yritysprofiili Digia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi

Erikoisosaaminen

Sisällönhallinta
Webkehitys

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus

Teknologia

React
Drupal

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

DevOps

Siirry yrityksen profiiliin Digia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Digia - Muita referenssejä

Digia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia