Digitalisaatio on valtava mahdollisuus, mutta matkaan ei kannata lähteä ilman karttaa
Digitalisaation kyytiin ei tarvitse hypätä kylmiltään. Ennen teknisiä ratkaisuja kannattaa tehdä kunnollinen selvitys, jossa kartoitetaan tarpeet ja parhaat palvelumallit. Stalatube Oy toteutti Digian kanssa ideointi- ja suunnitteluprojektin, jonka tuloksena syntyi selkeä toimintasuunnitelma.
Digitalisaation hyödyntäminen on yhä ajankohtaisempaa sellaisillakin aloilla, joissa on pitkään toimittu perinteisillä malleilla. Suomalainen perheyritys Stalatube Oy on maailmanlaajuisesti tunnettu laadukkaiden ruostumattomien teräsrakenneputkien valmistaja ja jalostaja. Viime aikoina Stalatube on investoinut mittavasti kasvuun ja kehittymiseen. Yritys haluaa olla edelläkävijä tarjoamalla asiakkailleen digitaalista palvelua ensimmäisten joukossa omalla alallaan.
Uusi suunta käynnistyi Digian kanssa tehdyllä projektilla, jossa selvitettiin digitalisaation käyttömahdollisuuksia Stalatuben liiketoiminnassa. Tarkoitus oli kartoittaa, millaisia digipalveluita yritys tarvitsee huomioiden heidän tilanteensa ja markkinansa.
”Olimme tunnistaneet, että myös BtoB-puolella tarvitaan yhä enemmän digitaalisia palveluita, joilla projektien hallinta ja ostaminen tehdään helpommiksi. Lisäksi haluamme tehostaa ja automatisoida sisäisiä toimintamallejamme”, perustelee Stalatuben myynti- ja markkinointijohtaja Sami Packalén uusiutumistarvetta.
”Mielestämme oli järkevää laatia ensin kunnollinen roadmap, jonka avulla voimme lähteä toteuttamaan digitaalisia hankkeita askel kerrallaan. Meillä ei itsellä ole osaamista tähän, joten pyysimme mukaan Digian, jolla on kokemusta vastaavista hankkeista muilta toimialoilta.”
Sopiva ohjaus saa ideat esiin
Noin kolme kuukautta kestänyt suunnitteluprojekti sisälsi useita työpajoja, joissa Stalatuben ammattilaiset eri yksiköistä ja Digian konsultit kävivät kokonaiskuvaa läpi ja ideoivat tulevia toimenpiteitä.
”Kartoitimme palvelutarvetta miettien, mitä asiakas haluaa ja miten voidaan tehdä järkevää liiketoimintaa. Digitaalisten palveluiden kautta haluamme luoda asiakkaalle mahdollisimman hyvän palvelukokemuksen ja tehdä myös lisämyyntiä”, kertoo Packalén.
”Digian konsultit toimivat loistavasti fasilitaattoreina ja saivat kaivettua meistä alakohtaista tietoa ja osaamista. Workshop-malli oli todella toimiva. Parasta oli se, että työpajoissa löytyi paljon hyviä palveluideoita, joita emme olisi itse löytäneet”, Packalén kiittää.
Prosessin aikana syntyi valmis suunnitelma ja tukku toteuttamiskelpoisia palveluaihioita. Osa tulevista toimenpiteistä on suurempia hankkeita ja toiset nopeasti toteutettavia uudistuksia, joissa pienellä muutoksella saadaan paljon edistystä aikaan.
”Hyvä juttu on myös se, että prosessi sitoutti mukana ollutta tiimiä. Kun lähdemme toteuttamaan hankkeita, niitä ei tarvitse enää sisäisesti myydä, koska kaikki on yhdessä keksittyä. Porukka on jo valmiiksi innostunut muutoksista.”
”Saimme erittäin hyvän käsityksen Digian konsulttien ammattitaidosta. Olemme tyytyväisiä siihen, miten workshopit vedettiin ja miten tulokset raportoitiin”, sanoo Sami Packalén.
”Loppuraportti on korkeatasoinen, sen avulla on helppo lähteä toteuttamaan hankkeita. Nyt meillä on selkeä suunnitelma useammalle vuodelle: tiedämme mitä kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä. Digian konsulteille voi antaa kiitettävän arvosanan.”
Tehokkuutta ja kilpailukykyä
Stalatubella digitalisaation hyödyntäminen tulee käytännössä näkymään oman toiminnan tehostamisena ja asiakkaille lisäarvoa tuottavina palveluina. Esimerkiksi projekti- ja ratkaisumyynnin digitalisointi tuo käyttöön työkaluja, joilla voidaan paremmin hallita haastavia asiakasprojekteja. Asiakas voi aiempaa helpommin seurata hankkeensa etenemistä; kaikki tiedot ja dokumentit löytyvät yhdestä paikasta.
Sisäistä tehokkuutta haetaan ratkaisuilla, jotka helpottavat esimerkiksi myyntiä tai tilausten käsittelyä. Automatisoidut työkalut poistavat turhaa manuaalista työtä ja säästävät aikaa, joka voidaan käyttää tuottavammin vaikka uuden kaupan hankkimiseen tai asiakkaiden parempaan palveluun.
”Digitalisaatioon lähteminen varmasti kohentaa kilpailukykyämme ja vahvistaa brändiämme entisestään. Haluamme erottautua kilpailijoista ja mennä palvelu edellä eteenpäin”, tuumii Packalén.
”Summaten voisi sanoa, että ideointi- ja suunnitteluprojekti auttoi meitä löytämään punaisen langan digitalisaatiossa ja keksimään uusia palveluita.”
Digitalisaation hyödyntämiseen saa konsultointiapua
Digian Foresight -yksikkö on keskittynyt konsultoimaan organisaatioita digitalisaation hyödyntämisessä. Konsultit auttavat hahmottamaan yrityksen palveluiden kokonaiskuvan ja liiketoiminnalliset tavoitteet. Suunnitelman lähtökohta on aina asiakkaan palvelupolussa ja hänen tarpeissaan.
Selvityshankkeita tehdään usealla eri mallilla asiakkaan tilanteesta riippuen. Prosessiin voidaan lähteä luomalla digitaalinen strategia ja rakentamalla uutta palvelukarttaa. Konsultointia on mahdollista saada myös digitaalisten palvelujen suunnitteluun ja tuotteistukseen. Kattava asiakaslähtöinen selvitys antaa selkeän kartan ja näkemyksen siitä, miten digitaalisuutta kannattaa hyödyntää, mihin ollaan menossa ja millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään.
Saimme erittäin hyvän käsityksen Digian konsulttien ammattitaidosta. Olemme tyytyväisiä siihen, miten workshopit vedettiin ja miten tulokset raportoitiin. Nyt meillä on selkeä suunnitelma useammalle vuodelle: tiedämme mitä kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä. Digian konsulteille voi antaa kiitettävän arvosanan.