Cost of Inaction - tekemättä jättämisen kustannus
Mitä tarkoittaa kirjainyhdistelmä COI, miksi sillä on merkitystä ja miksi se täytyy nostaa etenkin digitaalisen liiketoiminnan markkinoijien ja liiketoimintojen kehittäjien puheisiin juuri nyt? Blogisarjan ensimmäisessä osassa pureudutaan tämän kirjainyhdistelmän anatomiaan.
Markkinoijien kieli on täynnä erilaisia kirjainyhdistelmiä; ROI, ROMI, CAC, LTV, CCP... Kaikilla edellisillä pyritään todentamaan investoinnin tuottoa ja numeerisia arvoja jo tehdyistä toimista. Kirjainyhdistelmä, joka harvemmin näkyy puheissa on COI - Cost of Inaction, tekemättä jättämisen kustannus. Se on kuitenkin yksi olennaisimmista mittareista, joita tulisi tarkastella silloin, kun mietitään investoidako digihankkeisiin vai ei.
Mikä ihmeen Cost of Inaction, tekemättä jättämisen kustannus?
COI, eli tekemättä jättämisen kustannus on yhdistelmä riskejä, kustannuksia ja seurauksia, jotka johtuvat paikallaan pysymisestä ja kehityksen kelkan sivuuttamisesta. COI summaa kaikki kulut, jotka ovat jo olemassa; kulut ja riskit, jotka nousevat esiin, mikäli kehitystä ei tapahdu; sekä paikalleen jäämisen seuraukset.
Olemme seuranneet ROI-lukuja pitkään. Aina on tärkeää tietää, mitä muutos tuottaa yritykselle. Saadaanko digikehityshankkeesta oikeasti mitattavaa hyötyä? Mikä on sen liiketoiminnallinen arvo? Miten tätä nyt mitataan ja kuka sitä mittaa?
Sillä aikaa, kun siellä pähkäillään, painaa kilpailija ohituskaistalla satanen lasissa, eteenpäin.
Tekemättä jättämisen kustannus mittaa myös sitä, kuinka paljon todennäköisesti hävitään, jos annetaan kilpailijan painaa ohi, kun itse halutaan pysyä siinä tutussa ja turvallisessa status quossa.
Lyhyesti; kuinka paljon maksaa pysyä muuttumattomana alati kehittyvässä bisneksessä?
Digihankkeissa piilee valtava etumatkan potentiaali
Gartnerin tekemän selvityksen mukaan vuonna 2018 IT-hankkeisiin käytettiin maailmanlaajuisesti rahaa 3,7 triljoonaa dollaria. Se on noin neljä prosenttia koko maailman BKT:sta, laittaaksemme hankinnat perspektiiviin.
Samaisessa selvityksessä ennustetaan IT-hankintojen kokonaissumman nousevan tänä vuonna 3,2 prosenttia, hivuttaen vuoden 2019 IT-hankkeiden globaalin hintalapun 3,8 triljoonaan dollariin vuonna 2019.
Miksi tällä on merkitystä?
Entisestään kasvava IT-hankkeiden kokonaissumma tarkoittaa sitä, että digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vielä auttaa valtavaa määrää yrityksiä. Kaikilla toimialoilla ei vielä hyödynnetä digitaalisten ratkaisujen tarjoamaa potentiaalia ja kilpailuetua niin pitkälle kuin se olisi mahdollista. Etenkin tällaisilla toimialoilla digitalisaatiota merkittävästi hyödyntävä peluri pärjää alati kiihtyvässä kehityksessä myös tulevaisuudessa.
Myös digikelkkaan hypänneet toimijat hyötyvät digitaalisten ratkaisujen jatkuvasta kehittämisestä. Prosessien automatisointi ja yhdenmukaistaminen on lähtökohtaisesti välitön kustannussäästö. Viivan alle jäävä raha kiinnostaa yleensä kaikkia.
Tekemättä jättämisen kustannus vs. investoinnin maksimaalinen hyöty
Sanat hankinta ja investointi kalskahtavat vääjäämättä paitsi hintavilta, niin myös siltä, että niiden sisään ujutetaan ihan varmasti jotain vilunkipeliä. Loputtomat kauhutarinat pieleen menneistä IT-hankinnoista ja case Accenture & Hertzistä pitävät aloitteita varmasti jäissä pidempään kuin olisi kannattavaa.
Se on hyvin ymmärrettävää. Tuskin kellään on varaa tehdä samaa projektia useaan otteeseen, ja pelko tästä pitää digiprojektialoitteet pöytälaatikoissa.
Pätevä digikumppani onkin kuin sijoitusasiantuntija. Kun rahaa on käytössä tietyn verran, katsotaan mistä saadaan sille maksimaalinen hyöty nyt, millaisella tuotto-odotuksella sijoitus tehdään tulevaisuutta ajatellen ja mitä muita sijoitusvaihtoehtoja kannattaa pitää mielessä lähitulevaisuudessa hyödyn maksimoimiseksi. Asiantunteva kumppani auttaakin ymmärtämään myös mikä on tekemättä jättämisen kustannus ja mikä taas on investoinnista saatu hyöty.
Digihankkeessa ei aina ole kyse siitä, että luodaan valtavia, raskaita toiminnanohjausjärjestelmiä, eikä joka kerta suinkaan olla uusimassa verkkosivuja. Asiantunteva kumppani auttaa löytämään sen parhaan, eniten liiketoimintaa hyödyntävän ratkaisun - ja myöntää myös sen, jos ei ole itse se paras toteuttamaan sitä asiakkaalle. Vaikka jokainen alan toimija haluaakin osansa IT-hankkeiden kokonaissummasta, on sitäkin tärkeämpää ettei asiakkaan investointia käytetä väärin.
On myös hyvä ottaa huomioon, että digihankkeiden kohdalla investointi ei koske pelkästään ohjelmistoja tai teknologiaa, vaan myös työtunteja sekä toisinaan henkilöinvestointeja. Asiantunteva digikumppani pystyy kertomaan tämänkin suoraan.
Varmaa on kuitenkin se, että investointeja tulee tehdä, jotta pysyy mukana kehityksessä. Oikein ja tehokkaasti toteutettuna nämä investoinnit maksavat itsensä takaisin monella tavalla.
Onko teillä varaa pysyä samana? Kuinka suuri tekemättä jättämisen kustannus on teille nyt, vuoden päästä ja viiden vuoden päästä, kun kilpailijat ovat päättäneet hypätä muutoksen kyytiin ja heitä joutuu kirimään takamatkalta?
Ota yhteyttä täyttämällä alla oleva lomake ja katsotaan, millaisen digitaalisen etumatkan te voitte saavuttaa!
Sangre - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Sangre - Muita referenssejä
Sangre - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - IT BUSINESS PARTNERING DIRECTOR
- Laura - Data Engineer
- Laura - Datainsinööri, tietohallinto
- Laura - Ohjaaja media- ja it-tiimi / oppisopimus
- Laura - Kesätyöpaikat IT-ala
- Frends iPaaS - Technical Community Manager
- Druid Oy - Myyjä - hunter-henkinen tekijä, joka saa tuloksia aikaiseksi!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Maxtech - Avainta TES -muutokset ja niiden hallinta: Näin Maxtech voi auttaa
- Vetonaula Oy - Windows 10:n tuen päättyminen: mitä yrityksesi tulisi tietää?
- SC Software Oy - Koodia ihmiseltä ihmiselle jo 10 vuotta
- Aveso Oy - Kestävää tulevaisuutta rakentamassa teknologian avulla – IFS ESG-työkalut integroituna järjestelmään
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |