Asiantuntijoiden mukaan ilmaiset toimitukset eivät ole kestävä ja kannattava ratkaisu verkkokaupoille. Toisten mielestä ne kuitenkin ovat oikein käytettynä vahva houkutin lisämyynnin aikaansaamiseksi.
Vähittäiskaupan asiantuntija Natalie Berg sanoo uudessa The Future of Retail: 10 Trends of Tomorrow raportissaan, että ilmaiset toimitukset ovat kestämätön ratkaisu ja kuluttajien pitää alkaa maksamaan pienistä verkkokauppatilauksista vuoteen 2020 mennessä:
“Ostajat odottavat toimitusten olevan nopeita, luotettavia ja – ratkaisevasti – ilmaisia. Tämä ei ole kestävää meidän mielestä ja alamme näkemään ensimmäiset säröt tässä toimintatavassa. Monet kauppiaat, mm. Amazon ja Walmart Canada ovat vaivihkaa nostamassa ilmaiseen kotiinkuljetukseen oikeuttavan minimiostoksen määrää.”
Scott Galloway, Markkinoinnin professori NYU Stern yliopistosta, tukee Natalie Bergin näkemystä, että ilmaiset toimitukset eivät ole kestäviä ja hän uskoo, että verkkokauppa jätti Amazon pakottaa monet verkkokaupat kilpailemaan entistä kovemmin tarjoamalla ilmaisia toimituksia.
Esityksessään Digital Life Design konferenssissa New Yorkissa Toukokuussa, Scott Galloway sanoi, Tänä vuonna Amazonin kuljetuskustannukset ovat lisääntyneet 40% ja vuonna 2014 Amazon ei pystynyt kattamaan 3,5 miljardin dollarin osuutta kuljetuskustannuksistaan. Samanaikaisesti ilmaisen kuljetuksen sisältävien verkkokauppaostosten määrä Yhdysvalloissa on lisääntynyt siten, että 2/3 ostoksista sisältää ilmaisen kuljetuksen. On siis pääteltävissä, että ilmaisten kuljetusten aiheuttamat kustannukset vievät suuren osan Amazon kuljetuskustannuksista”. Scott Gallowayn mukaan Amazonin toimitus strategia on ”last man standing”-strategia, koska se on ainoa yhtiö joka kestää niin suuren vajeen kuljetuskustannuksissaan pidemmällä aikavälillä.
Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu Bergin ja Gallowayn tapaan yhtä negatiivisesti ilmaisiin kuljetuksiin. Amerikkalaisen rahdintarkistus yrityksen, Betachonin mukaan, ilmaiset kuljetukset voivat oikein käytettynä parantaa yritysten verkkokauppojen myyntiä.
Ilmaiset kuljetukset täytyy yhdistää oikeisiin toimenpiteisiin
Betachon on identifioinut useita ilmaisen kuljetuksen strategioita, joiden he uskovat olevan käyttökelpoisia verkkokaupoille ilman, että kannattava liiketoiminta on vaarassa:
Ilmaiset kuljetukset markkinointitempauksena – Ilmainen kuljetus uusille ja vanhoille asiakkaille tai tietyille asiakkaille kampanjaetuna.
Ilmainen kuljetus osana hintaa – Kuljetus on sisällytetty tuotteen hintaan.
Ilmainen kuljetus isoihin tilauksiin – Ilmainen kuljetus tietyn summan ylittäviin ostoihin
Ilmainen kuljetus liittymällä kanta-asiakkaaksi – Ilmainen kuljetus jäsenille tai kanta-asiakkaille
Ilmainen kuljetus kampanjaetuna – Ilmainen kuljetus jouluostoksesta, tiettyyn maahan jne.
Yhdysvaltojen toiseksi suurin vähittäiskauppa, Target, tarjoaa ilmaisen kuljetuksen tietyn summan ylittävistä verkko-ostoksista. Heillä on jo tällä hetkellä alhaisin raja ilmaiselle kuljetukselle ja tämän vuoden helmikuussa he puolittivat rajan 50 dollarista 25 dollariin voittaakseen lisää osuuksia verkkokaupassa.
Valitettavasti, Target ei ole ilmoittanut mikä on ollut kuljetusmaksujen puolittamisen vaikutus myyntiin. Target on kuitenkin ilmoittanut heidän vuoden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen luvuissa, että verkkomyynti on kasvanut 37.8% viime vuoteen verrattuna. Tämä tieto osoittaa, että ilmaisen kuljetuksen ostosmäärän puolittaminen voi toimia konversion lisääjänä.
Aika näyttää joutuuko Target kattamaan yhtä suuria vajeita kuljetuskustannuksissaan kuin Amazon. Natalie Bergin mukaan, Targetin minimiostos rajojen puolittaminen on epätoivoinen yritys voittaa ”kuljetuskustannus sodassa”. Hän uskoo, että Target tulee palauttamaan rajan pian 50 dollariin, koska puolittaminen on epätervettä Targetin tuloksentekokyvylle ja koko vähittäiskaupalle.
”Riippumatta, jokainen yritys on erilainen ja elinvoimaisin strategia on se joka pitää voittomarginaalit korkeina ja saa asiakkaat palaamaan”, Betachon päättää.