IT-tuen pitää tuottaa eikä kuluttaa

IT:n rooli ja siten kustannukset ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi. IT:n avulla luodaan kilpailuetua, mutta kustannukset voi silti pitää kurissa, kun keskittyy olennaisiin palveluihin ja otetaan kaikki irti IT-palveluista. Tärkeää on myös päivittää palveluiden sisältöä, eikä vain hankkia uutta, tai jättää palveluiden optimointi palveluntarjoajan tehtäväksi. Liian usein näkee tilanteita, joissa maksetaan palveluista, joita ei edes käytetä enää.
IT-BUDJETOINNIN TÄRKEYS
Budjetointi on hyvä jakaa kahteen osaan:
1) peruspalvelut eli ns. pakolliset palvelut kuten tietoturva, IT-tuki ja laitteet
2) kehityskulut eli erilaiset kehityshankkeet ja uudistamiset
Mikäli yritys toimii suunnitelmallisesti ja hyödyntää kiinteää palvelumallia, on silloin helpompi budjetoida kulut per henkilö vuosittain. Mikäli et hyödynnä automaattisesti päivittyvää ja mietittyä palvelupakettia, kannattaa peruskulut käydä vuosittain läpi sen veralta, että jokin palvelu on muuttunut tarpeettomaksi.
Kehityspanostukset ovat usein se enemmän huomiota saava osuus budjetissa. Kehityshankkeet ovat ajankohtaisia, niiden panostuottosuhde pohditaan ja ne tukevat yrityksen strategiaa. Havaintojemme mukaan kustannuksellinen sekä budjetäärinen ongelma kohdistuu useimmiten peruspalveluihin ja niihin ei edes usein kiinnitetä samalla tavalla huomiota.