Digia ja Kesko-konsernin logistiikasta huolehtiva Keslog ovat toimineet yhteistyössä jo vuosia. Keskeinen yhteinen hanke on ollut Keslogin tullaus- ja huolintajärjestelmän uudistaminen ja liittäminen osaksi konsernin järjestelmäkokonaisuutta.
Miksi ratkaisua lähdettiin uudistamaan?
“Meillä oli kasvava tarve kehittää toimitustemme valvontaa, ja olemassa olleet järjestelmät eivät siihen riittävän hyvin taipuneet”, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Keslogin logistiikkasuunnittelija Outi Liukkonen.
Toisena suurena syynä uudistukselle oli Venäjän viennin aloittaminen vuonna 2012 ja sen tuomat uudet järjestelmävaatimukset. Olemassa oleva järjestelmäkokonaisuus oli elinkaarensa loppupuolella, ja alkava Venäjän vienti vaati myös täysin uusia toiminnallisuuksia.
“Halusimme varmistaa, että meillä on käytössämme yhtenäinen järjestelmäkokonaisuus,” Ruokakeskon järjestelmäasiantuntija Tanja Lilja lisää. Keslog on Ruokakeskon tytäryhtiö, ja Ruokakesko vastaa Keslogin tietojärjestelmistä.
Uudelle järjestelmälle asetettiin edellytyksiksi kokonaisuuden hallinta, korkea automaatioaste sekä hyvä integroitavuus muihin järjestelmiin.
Läpinäkyvyyttä ja ennustettavuutta logistiikkaan
Ratkaisu on ollut käytössä jo muutaman vuoden. Millaisia hyötyjä se on tuonut Kesko-konsernin logistiikkaan?
Liukkonen nostaa esille erityisesti logistiikkaan liittyvän läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisääntymisen. Yksi keskeisistä tätä tukevista ominaisuuksista on sekä Kesko-konsernin sisäiseen käyttöön että ulkoisille kumppaneille tarjottava web-pohjainen käyttöliittymä, josta eri osapuolet pääsevät seuraamaan tilausten ja kuljetusten tilannetta reaaliaikaisesti.
“Ratkaisu mahdollistaa myös entistä läpinäkyvämmän yhteistyön kumppaneidemme kanssa. Alihankkijoilla on nykyisin hyvät valmiudet jakaa sähköisesti tietoa omista kuljetuksistaan. Tästä tiedosta on meille valtavasti hyötyä“, Keslogin kansainvälisistä kuljetuksista vastaava huolintapäällikkö Kari Nurmela kertoo.
Hyvin toimiva huolintajärjestelmä on avain toimitusvarmuuteen ja parantaa ennakointivalmiutta. Koska suuri osa kuljetettavista tavaroista on ennakkomarkkinoinnissa tai tarjouskampanjassa, tavaroiden täytyy ehtiä Suomeen ajoissa. Toimitusvarmuus on keskeinen asia paitsi taloudellisesti, myös maineen kannalta.
“Toimitusvalvonnalla pyritään varmistamaan, että tavarat tulevat oikeaan aikaan - eivät liian aikaisin, eivät liian myöhään. Järjestelmän ansiosta pystymme reagoimaan ajoissa, jos esimerkiksi jokin tuote-erä on myöhästymässä kampanjasta”, Nurmela täsmentää.
“Jos lehdessä on tarjous, jonka tuote ei ole luvattuna päivänä kaupassa, vahinkoa ei enää mitata pelkän kyseisen tuotteen menetetyn myynnin määrällä”, Liukkonen muistuttaa.
Integraatioilla tärkeä rooli
Järjestelmien integraatiolla on iso rooli logistiikassa. Se mahdollistaa paitsi saumattoman tiedonsiirron Kesko-konsernin sisällä, myös tiedonsiirron alihankkijoille ja takaisin.
Tärkeimmät jatkokehityshankkeet liittyvätkin sähköisen tiedonsiirron automaation lisäämiseen sekä konsernin sisällä että kumppaneille. Tähän liittyy uusien integraatioiden rakentaminen ja olemassa olevien liittymien parempi hyödyntäminen.
“Olemassa olevien liittymäratkaisujen laajempaa käyttöä haetaan aktiivisesti”, Lilja kertoo.
Sujuvaa yhteistyötä
Yhteistyö Keslogin ja Digian välillä jatkuu tiiviinä, vaikka alkuperäinen hanke on jo maalissa. Jatkokehitystä tehdään säännöllisesti. Liukkonen on tyytyväinen tapaan, jolla Digia on hoitanut yhteistyön. Toimivan tiimin löytämiseksi ollaan tehty töitä yhdessä.
“Digian avainhenkilöillä on logistiikkaan ja toimialaamme liittyvää ymmärrystä. Myös tullausasioihin löytyy erityisosaajia”, Liukkonen sanoo.
Jotta yhteistyö voisi toimia, digialaisilta vaaditaan tietenkin logistiikka-alan erityisosaamista, mutta myös Keskon liiketoimintoihin liittyvällä toimialaosaamisella on suuri rooli. Näistä asioista Digia saa kumppaniltaan kiitosta.