Tilitoimistoalan puhutaan elävän voimakkaassa muutoksessa, ja erityisesti ohjelmistojen ja ohjelmistokumppaneiden koetaan tilitoimistoissa olevan ratkaisevassa roolissa tulevaisuuden menestyksessä. Näin ajatellaan myös vuonna 1989 perustetussa perheyrityksessä Leppävaaran Laskennassa. Talous- ja henkilöstöhallintoon ja yritysten kehittämiseen keskittyneellä yrityksellä on yli 200 eri aloilla toimivaa asiakasyritystä. Leppävaaran Laskennan henkilöstöstä parisenkymmentä asiantuntijaa käyttää työssään aktiivisesti Kohoa.
Kehityskelpoisuus valttikorttina
Ohjelmistotalon ja ohjelmistopohjan nuorekkuus ja tuoreus olivat Leppävaaran Laskennan COO Partner Jarkko Vähämäen mukaan valintakriteerit, joiden pohjalta yhteistyö Kohon kanssa aloitettiin vuonna 2014.
– Arvostimme sitä, ettei ohjelmisto ole vielä 100% valmis, eikä raameja ole lyöty lukkoon. Kehitysvaiheessa oleva ohjelmisto mukautuu hyvin asiakkaan tarpeisiin ja ohittaa näin vanhemmat kilpailijansa, joilla ei ole vastaavaa muuntautumiskykyä. Kynnys uuden ohjelmiston hankkimiseen oli matala myös kohtuuhintaisen käyttöönoton ja lisenssin vuoksi, Jarkko Vähämäki kertoo.
– Kuulimme Kohosta hyviä kokemuksia, ja nykyään käyttäjäkokemuksista kertoo mielellään myös muille eteenpäin. Ensimmäisissä neuvotteluissa Kohon kanssa käytiin läpi järjestelmän mahdollisuuksia, ja ne ovat toteutuneet käytännössä, Vähämäki sanoo.
Topics: Tilitoimistot, Sopimuslaskutus, Sopimustenhallinta
Järjestelmällisyyttä laskuttamiseen
Leppävaaran Laskennassa Kohoa hyödynnetään muun muassa projektityön sekä työtuntien seurantaan. Tiimiesimiehet käyvät läpi tiimiensä merkitsemät työtunnit, jotka siirtyvät edelleen laskutukseen.
– Työ ja laskutus koostuvat tilkkutäkkitöistä, ja vakiolaskuttamista tapahtuu vähemmän. Vaikka ajansäästöä on haastava mitata, Koho on tuonut työhön läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta. Lisäksi raportointimahdollisuudet, joita järjestelmään on vähitellen rakentunut, ovat karsineet työstämme turhia välivaiheita. Kaikkia avustavia työkaluja meillä ei ole vielä ollut edes mahdollisuutta ottaa käyttöön, Vähämäki kertoo.
Laskuttaminen on Vähämäen mukaan tehostunut muun muassa siten, että tunteja on helppo käydä jälkikäteen käsittelemässä ja täsmentämässä. Lisäksi johto voi kätevästi seurata esimerkiksi keskituntilaskutusta
Pitkän tähtäimen kumppanuus
– Tilitoimisto sitoutuu kumppaneihinsa ja yhteistyö on usein pitkäjänteistä. Kohoa on kehitetty juuri tilitoimistojen toiveista ja iloksemme mekin olemme päässeet mukaan kehitystyöhön tuomalla mukaan omat haasteemme, Vähämäki kertoo.
Kiitosta tulee myös siitä, että Koho lisää työn tarkkuutta, ja kalliiksi tulevilta virheiltä vältytään.
– Kohoon on kehitetty tilitoimistojen toiveesta työkaluja, jotka esimerkiksi meidän tapauksessa auttavat kirjanpitäjää hallinnoimaan useiden kymmenien asiakkaiden tietoja. Meillä on asiakkaille verojen ilmoitusvastuu, joten unohdukset tulisivat kalliiksi. Hyvä järjestelmä säästää rahaa ja vältymme hyvityksiltä. Järjestelmä pitää huolen aikatauluista ja ilmoituksista, joka puolestaan näyttäytyy asiakkaalle hyvän laadun merkkinä, Vähämäki kertoo.
Muutosvastarinnasta jäjestelmän kehitysideoihin
Muutosvastarinta on kuulunut projektin alkuun luonnollisena osana, koska edellinen järjestelmä palveli vuosikausia.
– Käyttöönotto sujui siitä huolimatta melko kepeästi. Toki uuteen järjestelmään paneutuminen ja sen omaksuminen vie oman aikansa. Suurin osa käyttäjistä on kuitenkin suhtautunut asiaan avoimesti, ja olemmehan saaneet Kohon tuesta paljon apuja alusta saakka, Jarkko Vähämäki kuvailee.
– Alkurutistuksen jälkeen Kohon käyttäminen on vähitellen rutinoitunut ja uusia kehitysideoitakin tulee silloin tällöin arjessa vastaan. Oli kyse kehitysehdotuksesta tai ongelmatilanteesta, vasteaika Kohon tukeen on ollut lyhyt. Pääsääntöisesti käyttökatkoksia, hidastuksia tai muita ongelmatilanteita on ollut hyvin vähän, Vähämäki pohtii.