Miksi lean-ajattelu kannattaa tuotannossa

Lean-ajattelutapa toimii tuotannon kehittämisen tukena. Valmistavassa teollisuudessa sen hyödyt näkyvät kaikilla tasoilla. OEE-järjestelmät tarjoavat parhaan välineen kerätä tietoa tuotannon hukan nykytilasta ja kehityssuunnasta.
Valmistavan teollisuuden kestohaasteita on tuotannon tehokkuuden kehittäminen. Ristiriitaisesti on valitettavan yleistä, ettei yrityksissä tiedetä, miten tuotannossa oikeasti menee. Silloin toiminnan kannattavuutta yritetään parantaa vääristä paikoista, esimerkiksi vain hankkimalla uusia koneita tuotannon lisäämiseksi. Pahimmillaan tuotannontehokkuutta ei edes yritetä parantaa, koska ajatellaan, että ” meillä menee ihan hyvin”.
Missään yrityksessä ei kuitenkaan mene niin hyvin, etteikö jostain voisi vielä parantaa. Tässä blogissa esittelemme leanin käsitteen ja lean-ajattelun teollisuudessa tuotannon kehittämisen tukena. Annamme vinkkejä leanimpien toimintatapojen omaksumiseen. Lopuksi esittelemme työkalun, jolla OEE-luvut saadaan tukemaan leaniä.
Mitä kaikkea on lean?
Lean on Toyotan tuotannon tarpeisiin kehitetty filosofia ja ajattelutapa, jossa toiminnan tarkoitus on tuottaa paremmin ja enemmän lisäarvoa asiakkaille. Kun yrityksessä kehitetään omaa toimintaa, sen täytyy pohjimmiltaan aina tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Samalla karsitaan pois se, mikä ei jalosta lisäarvoa asiakkaalle.
Leanin toteuttamiseen on luotu useita työkaluja ja menetelmiä, esimerkiksi 5S, jotka tunnetaan englanniksi nimillä sort, set in order, shine, standardize ja sustain, ja suomeksi sorteeraus, systematisointi, siivous, standardisointi ja seuranta. Sen myötä yrityksen tuotantotiloja ja prosesseja selkiytytetään. 5S on suosittu ja konkreettinen menetelmä etenkin yrityksillä, jotka vasta omaksuvat lean-toimintatapoja.
Six Sigma (tai 6 Sigma) on tuotannon johtamisen työkalu, joka pyrkii poistamaan virheitä tuotantoprosessista ja vähentämään kaikenlaisia poikkeamia. Sen mukaan prosessin virheitä on pystyttävä mittaamaan, ennen kuin sitä voi kehittää systemaattisesti. Nykyisin se nähdään niin vahvasti osana leaniä, että puhutaan Lean Six Sigmasta.
Myös näihin käsitteisiin voit törmätä:
- Kaizen, joka merkitsee jatkuvaa parantamista pienin askelin)
- JIT (just in time) -periaatteen mukaisesti tuotteita valmistetaan ja siirretään vain silloin, kun se on tarpeen. JIT-menetelmään liittyy myös käsitteet tuotannon imu ja imuohjaus.
Päivittäisjohtaminen on myös eräs leanin ja tuotantoteollisuuden trendejä. Usein päivittäiset tuotannon operaatiot ovat luonteeltaan ongelmasta toiseen juoksemista. Ongelmia syntyy, koska prosesseissa on epäloogisuuksia ja tehottomuutta, tai koska työntekijätasolla ei olla tarpeeksi itseohjautuvia. Päivittäisjohtamisessa esimies tukee ja nimensä mukaisesti johtaa tuotantoa ja työntekijöitä jokapäiväisillä päätöksillä ja toimilla.