Nämä ovat tärkeimmät projektidokumentit
Johdonmukainen projektidokumentaatio optimaalisen yleiskuvan saamiseksi
Johdonmukainen projektidokumentaatio on menestyneiden projektien perusta. Ei kuitenkaan ole järkevää vain dokumentoida kaikkea jäsentämättömällä tavalla. Projektidokumentaation tulisi pikemminkin sisältää olennaiset tiedot ja päätökset, jotta se olisi mielekäs ja voitaisiin toteuttaa kohtuullisella ponnistuksella. Eri toimialat, erilaiset yrityskoot ja muuttuvat projektivaatimukset vaikuttavat tarvittavan projektidokumentaation sisältöön ja laajuuteen. Esittelemme viisi olennaista projektidokumentaatiota, joita meidän kokemuksen mukaan tulisi käyttää kaikissa projekteissa.
JOHDONMUKAISEN PROJEKTIDOKUMENTAATION EDUT
- Parempi yleiskatsaus: Hyvä projektidokumentaatio auttaa työntekijöitä, projektipäälliköitä ja muita sidosryhmiä seuraamaan projektin tilaa.
- Apua projektin vaatimusten täyttämiseen: Projektidokumentit auttavat sinua määrittämään ja pitämään kirjaa projektin vaatimuksista ja tavoitteista ja siten varmistamaan, että projektisi etenee aina oikeaan suuntaan.
- Opi projekteista: Projektin päätyttyä dokumentaatio auttaa sinua analysoimaan projektin kulkua ja oppimaan siitä. Näin näet, mikä meni hyvin, missä tapahtui virheitä ja missä tarvittiin muutoksia. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan seuraavan projektisi optimaalisella tavalla.
Hankkeen eri vaiheissa tarvitaan erilaisia asiakirjoja. Sen vuoksi olemme jakaneet eri asiakirjat hankkeen alku-, suunnittelu-, toteutus- ja loppuunsaattamisvaiheiden mukaan.
1. PROJEKTIN ALUSTUS
1.1 Projektikäsikirja
Projektikäsikirja sisältää kaikki tiettyä projektia koskevat säännöt sekä myös sen toteuttamiseen tarvittavat tiedot. Se toimii siten nopeana yleiskatsauksena työntekijöille ja kiinnostuneille ja sisältää kaikki projektin perusasiat. Tämän asiakirjan laatii yleensä projektipäällikkö. Riippuen käyttämästäsi projektinhallintamenetelmästä, sisältö voi vaihdella ja myös asiakirjan otsikko voi muuttua. Esimerkiksi DIN 69901-5:n projektin käsikirja on PMBOK-oppaan niin kutsuttu ”Projektinhallintasuunnitelma” ja PRINCE2:n ”Projektinhallintadokumentaatio”.
Yleensä projektikäsikirja sisältää seuraavat kohdat:
- Projektin määritelmä ja tavoitteet
- Projektin organisaatiorakenne, jossa on kaikki roolit, vastuut ja yhteyishenkilöt
- Tiimien jäsenten tiedot ja yhteystiedot
- Projektin säännöt, kuten käytettävät työkalut, käytettävä projektinhallintaohjelmisto tai ohjelmisto projektin dokumentointiin, sekä viestintä- ja dokumentointivaatimukset
- Arvioitu aikataulu
Projektikäsikirja voi kuitenkin sisältää paljon muutakin, kuten liiketoimintamallin, muutosvaatimukset tai jopa avainsanasanaston.
1.2 Projektitoimekstianto
Projektia ei pitäisi aloittaa ilman muodollista projektitoimeksiantoa, koska tämä asiakirja on se mikä antaa projektipäällikölle virallisen valtuuden käyttää resursseja ja rahaa. Lisäksi myös projektin tavoite ja kehykset on siinä tarkasti määritelty. Yrityksestä ja projektista riippuen projektitoimenksianto voi olla vain yhden sivun mittainen sisältäen kaikkein olennaisimmat tiedot, tai se voi olla kattava asiakirja. Tämän asiakirjan allekirjoittavat tilaaja ja projektipäällikkö ja se on siten samalla sopimus molempien osapuolten välillä. Vaikka tämä käytännössä usein hoidetaan eri tavalla, olemme vakuttuneita siitä, että kirjallista projektitoimeksiantoa ei tulisi koskaan jättää tekemättä.
2. SUUNNITTELU
Projektisuunnitelma
Projektisuunnitelmassa kuvataan, mitä projektissa on tarkoitus toteuttaa ja sisältää ainakin työnjakorakenteen. Se sisältää usein myös kustannussuunnitelman, resurssisuunnitelman ja aikataulun.
Työn jakautumisrakenne on hierarkkinen esitys kaikista projektin tehtävistä, kun taas aikataulu kuvaa projektin ajallista järjestystä jäsennellysti. Tässä tehtävät ja virstanpylväät järjestetään ottaen huomioon keskinäiset suhteet, rajoitteet ja projektin tavoitteet. Kustannussuunnitelma kertoo, mitkä kustannukset ovat todennäköisiä ja missä vaiheessa projektia, kun taas resurssisuunnitelma näyttää projektin vaatimat resurssit ja kuinka niitä käytetään.
3. TOTEUTUS
Projektin tilaraportti
Projektin tilaraportti auttaa projektijohtajia ja tiimin jäseniä saamaan yleiskuvan projektin nykytilasta, tunnistamaan ongelmat ja riskit sekä toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet. Sitä voidaan käyttää myös tiedottamaan projektin sidosryhmille projektin nykytilasta. Siksi säännöllisin väliajoin laadittava hankkeen tilaraportti on tärkeä työkalu projekteja toteutettaessa.
4. VALMISTUMINEN
Projektin loppuraportti
Projektin päättyminen tarjoaa hyvän tilaisuuden pohtia ja arvioida mennyttä projektia. Näin voit varmistaa, että seuraava projekti onnistuu entistä paremmin. Joten vaikka on helppoa ja houkuttelevaa aloittaa välittömästi seuraava projekti, on kuitenkin järkevää käyttää hieman aikaa projektin loppuraportin kirjoittamiseen. Projektin loppurapotti toimii myös kirjallisena vahvistuksena siitä, että kaikki osapuolet ovat hyväksyneet valmistuneen projektin, ts. että projekti on täyttänyt kaikki tavoitteet ja odotukset. Koska projektin loppuraportti on projektitoimeksiannon vastine, sen allekirjoittavat myös tilaaja ja projektipäällikö.
YHTEENVETO
Nämä viisi projektidokumenttia auttavat sinua toteuttamaan projektisi onnistuneesti ja saamaan niistä kaiken irti. Ainoa kysymys on, missä näitä asiakirjoja voi säilyttää niin, että ne ovat aina tiimisi, sidosryhmiesi ja itsesi saatavilla.
Paras tapa toteuttaa tämä on käyttää projektinhallintaohjelmistoa, jossa on integroitu asiakirjahallinta. Näin voit tallentaa kaikki tärkeät asiakirjat, jotka liittyvät projektiin, yksittäisiin tehtäviin tai toimintoihin. Tällä tavoin kaikki tärkeät asiakirjat ovat pysyvästi ja helposti saatavilla sijainnista riippumatta, koska ne on tallennettu keskitetysti ja ne ovat helposti haettavissa. Lisäksi voit määrittää, kenellä on oikeus noutaa tai muuttaa asiakirjoja ja käytännön versiointi tekee muutokset jäljitettäviksi
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Projektinhallinta |
Omat tagit
Parm AG - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Parm AG - Muita referenssejä
Parm AG - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
- Aveso Oy - ERP tekninen projektipäällikkö
- Aveso Oy - IFS ERP -konsultti
- Laura - Digiasiantuntija, PAMin keskustoimistoon Helsinkiin
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
- Hellon - Identifying growth opportunities with global Moomin fans
- Hellon - Award-Winning Inclusive Customer Experience for Northern
- Hellon - Developing a Life-Saving App to Boost Blood Donations
Tapahtumat & webinaarit
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
- Innofactor Oyj - 5 Copilot-vinkkiä Microsoft 365 -käyttäjälle
- Innofactor Oyj - Tekoäly käytännössä: 3 AI-työkalua myynnin ammattilaiselle
- TNNet Oy - "Asiakkaan tulee saada palvelua, joka jää mieleen"
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |