UDI tulee - Oletko valmis?
Mikä UDI?
Yksilöllisiä laitetunnisteita koskevan järjestelmän (UDI - Unique Device Identifier) tarkoituksena on mahdollistaa terveydenhuollossa käytettävien laitteiden yksilöiminen ja jäljitettävyys globaalisti. UDI-järjestelmän voimaantulo pakottaa tavarantoimittajat merkitsemään kaikki tuotteensa UDI-vaatimusten mukaisesti. Tästä esimerkkinä ovat merkinnät hoitotarviketuotteissa, instrumenteissa ja lääkintälaitteissa. Tunnisteen tulee olla luettavissa laitteesta sekä silmämääräisesti että automaattisesti viivakoodin tai RFID-tunnisteen avulla. Jokainen pakkaustaso yksilöidään erikseen ja uudelleenkäytettävissä laitteissa, kuten leikkausinstrumenteissa, tulee olla pakkausmerkinnän lisäksi myös itse laitteessa oleva pysyvä merkintä. Merkintä on kaksiosainen sisältäen yksilöivän laitetunnisteen, esim. GTIN –koodi, sekä yksilöivän tuotannontunnisteen, esim. eränumero, sarjanumero tai viimeinen voimassaolopäivä.
Tavoitteena potilasturvallinen sairaala
UDI –järjestelmän tarkoitus on parantaa potilasturvallisuutta. Mitä tehokkaammin hoitologistiikassa pystytään jäljittämään hoitotyössä tarvittavat välineet, sitä varmemmin pystytään estämään riski- ja vaaratilanteet. Järjestelmän myötä sairaalan sisäistä logistiikkaa pystytään kehittämään tehokkaammaksi ja potilasystävällisemmäksi. Kehitystyössä mietitään, missä logistisen ketjun ja hoitotyön vaiheessa tunnistamisen pitäisi tapahtua, ketkä sen suorittavat ja, millä teknologialla tunnistaminen saadaan tehtyä sujuvasti. Kun näihin löydetään toimivia ratkaisuja, lopputuloksena on entistä tehokkaampi sairaalalogistiikka ja potilasturvallisempi sairaalaympäristö.
UDI:n hyödyt leikkaussalissa
Sairaaloiden leikkausyksiköissä UDI-järjestelmä mahdollistaa tuotteiden jäljitettävyyden sekä hoitohenkilökunnan työajan ja näin ollen leikkaussalien käyttöasteen tehostamisen. Lisäksi sairaalat pääsevät vihdoinkin käsiksi faktatietoihin perustuviin lukuihin potilaaseen kohdistuneista leikkauskustannuksista. Taustalla pystytään vaikuttamaan toimittajayhteistyöhön ja –valintoihin.
Optiscanin luentaratkaisu leikkaussaleihin
UDI-tuotetunnisteen (GTIN-koodin) manuaalinen käsin syöttäminen leikkaussalien järjestelmiin on aikaa vievää ja virhealtista. Olemme lähteneet pilotointisairaaloiden kanssa jo UDI:n siirtymävaiheessa miettimään ratkaisua, jossa GTIN-koodit pystytään lukemaan viivakoodinlukijalla leikkaussaleissa suoraan järjestelmään. Määrittelyvaiheessa kävimme läpi kaikki leikkaussalien tuotteet ja niiden merkinnät yhdessä järjestelmäkumppanin kanssa. Huomasimme että merkinnät eri tuotteissa poikkeavat paljon toisistaan, koska viivakoodityyppejä oli kymmenkunta riippuen toimittajasta. Joukossa oli myös tuotteita, joissa oli ylimääräisiä viivakoodeja ja osa viivakoodeista ei noudata yleistä GTIN-koodin standardia. Jokaiselle tuoteryhmän viivakoodityypille piti saada määriteltyä tarkat luentasäännöt viivakoodilukijoiden ohjelmoimiseen sekä oli löydettävä tarpeeksi ”älykkäillä” teknisillä ominaisuuksilla varustettu viivakoodinlukijamalli.
Yhteistyöllä tuloksiin
Asiakkaiden aktiivisuuden ja osaamisemme ansiosta pystyimme ratkaisemaan luentaan liittyvät haasteet hienosti. Yhteistyömme tuloksena meillä on tyytyväisiä sairaala-asiakkaita, joissa leikkaussalituotteet pystytään tunnistamaan automatisoidusti yhdellä ja samalla viivakoodinlukijalla ja lukukerralla. Asiakkaalta saatu palaute on ollut erittäin hyvää. Optiscanin luentaratkaisu säästää leikkaussalihenkilökunnan työaikaa ja lisää kustannustehokkuutta, unohtamatta potilasturvallisen hoidon saamista. Uskomme Optiscanilla, että vain tuntemalla asiakkaan toimintaympäristön, pystymme tuomaan sairaaloille parhaimmat ja käytännöllisimmät ratkaisut UDI-järjestelmästä aiheutuvien vaatimusten täyttämiseksi. Kehitystyömme jatkuu ja tavoitteena on toteuttaa lisää kustannuksia säästäviä ja tehokkuutta kasvattavia ratkaisuja UDI-vaatimusten ympärille.
Keskustellaan aiheesta lisää!
leikkJos kiinnostuit Optiscanin luentaratkaisusta tai yleisesti leikkaussalilogistiikkaan liittyvät haasteet ovat sairaalassanne vielä ratkaisematta, autamme mielellämme teitä löytämään oikeanlaiset ratkaisut ja teknologiat.
Ota yhteyttä terveydenhuollon sektorin vastuumyyjäämme:
Noora Salminen, noora.salminen@optiscangroup.com tai puh. 040-670 8463.
Ääniblogiversioon pääset täältä.
Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Optiscan - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Optiscan - Muita referenssejä
Optiscan - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |