Finn-ID toimitti Valion hillotehtaalle RFID-pohjaisen ratkaisun. Paikan päällä tehdyssä ATTUNE Kartoituksessa saatiin tarkennettua, millainen tunniste on metallisille, 1000 litran konteille paras mahdollinen.
Valion Suonenjoen hillotehtaalla tiedetään mitä tarkoittaa, kun tuotanto puksuttaa täysillä, mutta asiakaskuljetuksiin tarkoitettuja hillokontteja ei olekaan saatavilla. Finn-ID:n ratkaisu tehtaan tuotantologistiikan tehostamiseksi oli ottaa kontit automaattiseen seurantaan RFID-teknologiaa hyödyntäen.
Valion Oy:n Suonenjoen hillotehdas on tuottavuudessa omaa luokkaansa. Tehtaalta valmistuu marmeladeja, täytteitä ja hilloja sekä leipomoiden, meijereiden ja muun elintarviketeollisuuden käyttämiä marja- ja hedelmäjalosteita noin 17 miljoonaan kiloa vuodessa.
Ei ole vaikea kuvitella, mitä esimerkiksi tuotannon seisokit kokonaiskuviossa tarkoittavat. Juuri tästä lähtökohdasta Suonenjoella alettiin vuonna 2007 miettiä, miten tuotannon logistiikkaprosesseihin saataisiin uutta tehoa ja varmuutta.
– Saapuvaa konttirekkaa pihaan odotellessa ehti miettiä monia vaihtoehtoisia malleja, ettei vastaava enää pääsisi toistumaan. Yhtä lailla alkoi miettiä myös sitä tilannettamme, että 1,5 miljoonan euron omaisuutemme ei ollut ehkä tarpeeksi tarkassa seurannassa, toteaa 17 vuotta Valion palveluksessa työskennellyt tehtaanjohtaja Markku Ihasalo.
Tulevat ja lähtevät kontit paremmin haltuun
Finn-ID:n mukaantulo Suonenjoen tehtaan logistiikan tehostamiseen lähti liikkeelle käytettävyysselvityksellä, jossa varmistettiin, että RFID teknologiana sopii haluttuihin toimintoihin. Paikan päällä tehdyssä kartoituksessa saatiin myös tarkennettua, millainen tunniste olisi metallisille, 1000 litran konteille paras mahdollinen, mihin ja mille korkeudelle signaaleja vastaanottavat antennit tulisi laittaa sekä millaisia häiriöalueita lähtö- ja tuloalueella mahdollisesti on.
– Ja koska meillä aiemmin kirjaukset oli tehty saapuvista ja lähtevistä konteista yksinkertaisesti käsityönä, oli meidän mietittävä myös sitä, millaista tietoa RFID-tunnisteisiin eli tägeihin oikein pitää laittaa. Tässä yhteydessä saimme asiantuntevaa apua Finn-ID:ltä, joten merkintämme ovat nyt tältä osin standardinmukaisia ja tietosisällöltään tarpeitamme vastaavat, Ihasalo kuittaa.
Tuotannon seisokit vähentyneet
Tuotantologistiikkansa kehitysaskeleissa suonenjokelaiset ovat ottaneet kuluneiden vuosien aikana merkittäviä harppauksia. Logistiikkaan on kokonaisuutena panostettu ja se on myös alkanut näkyä.
– Ennen teimme niin saapuvien kuin lähtevien hillokonttien tietojen syötöt rahtikirjojen mukaan, mikä vei osaltaan paljon aikaa ja toi siten myös viiveitä tiedon eteenpäin menossa. Tavoitteenamme olikin poistaa toiminnasta inhimilliset virheet sekä tietenkin tehostaa ja nykyaikaistaa toimintaamme automaattista tunnistusta hyödyntämällä, sanoo tehtaan järjestelmäasiantuntija Ari Vänttinen.
Nyt niin aseptiset eli paineelliset kontit kuin paineettomatkin hillokontit merkitään tägeillä ja käyttöön on otettu kolme tunnisteiden lukupistettä. Lukupisteiden läpi menevien hillokonttien sarjanumerot lähetetään aikaleimalla ja tunnistepaikkatiedoilla varustettuna Access-tietokantaan.
– Tuotannon seisokit ovat selvästi vähentyneet ja yksi merkittävä tekijä on se, että hillokonttien takia linjoja ei ainakaan ole tarvinnut pysäyttää, Ihasalo ja Vänttinen kuittaavat tyytyväisinä Finn-ID:n tarjoamaan ratkaisuun.