Toukokuun lopussa järjestettävässä palkintogaalassa selviää, kuka tässä kirjoituksessa esitellyistä finalisteistä pokkaa ensimmäistä kertaa jaettavat digialan Oscarit.
Blue Arrow Awards sai alkunsa havainnosta, että ohjelmistoalan suuret epäonnistumiset saavat turhan paljon palstatilaa ja huomiota osakseen. Kilpailun takana on joukko suomalaisia ohjelmistotaloja – Codento, Eficode, Exove, Fraktio, Futurice, Gofore, Houston Inc., Reaktor, SC5 Online, Solita ja Vincit – jotka haluavat epäonnistumisien sijaan nostaa esiin digialan menestystarinoita.
Kilvasta kiinnostuneilla oli 17.3.2016 asti aikaa asettua ehdolle. Tuomaristolla oli ehdokkaiden läpikäymisessä melkoinen urakka, sillä tarjolle tuli lopulta lähes sata hakemusta. Blue Arrow Awards -palkintoja jaetaan tänä vuonna seitsemässä kategoriassa, joiden kaikkien finalistit julkistettiin 25.4.2016.
Vieritä kuvaruutua alaspäin ja näet, mitkä toteutukset ja tiimit kilparaati valitsi finaalikierrokselle!
Esittelyssä Blue Arrow Awards -finalistit
SOCIETAL INFLUENCE AWARD
Societal Influence Award palkitsee digihankkeen, joka on osaltaan onnistunut merkittävästi parantamaan ja helpottamaan yhteiskunnan ja sen jäsenten toimintaa. Tässä kategoriassa ehdolla on viisi valtakunnallisesti merkittävää toteutusta.
Kansallinen terveysarkisto Kanta
Kansallinen terveysarkisto Kanta yhdistää sähköiset reseptit, lääketietokannan, potilastiedon arkiston ja tiedonhallintapalvelun ainutlaatuiseksi palvelukokonaisuudeksi, joka tulee kansalaisten, terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön vuoden 2016 aikana. Lääkärissä asioiminen helpottuu, kun potilastiedot ovat tallessa sähköisessä muodossa ja käytettävissä misstä tahansa terveydenhuollon palvelupisteessä.
Kilparaati kehuu Kannan muun muassa parantavan tuottavuutta terveydenhuollon saralla, vähentävän hoitoon liittyviä virheitä, ja edistävän alan tutkimusta. Kannan takana on Kelan Kanta-palvelut ja Terveyden hyvinvoinnin laitos.
Yrityskylä
Ehdolla palkintoon on myös peruskoulun oppilaille suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö Yrityskylä. Yrityskylä on palkittu vuonna 2014 maailman parhaana koulutusinnovaationa ja sen takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.
Lupapiste
Lupapiste on rakennuslupa-asioiden virtuaalinen työtila. Lupapiste helpottaa hankalaksi käsitettyä rakennuslupaprosessia ja se on jo käytössä yli 200 kunnassa. Lupapisteen kehittämisestä vastasi Solita ja sen selainsivustosta Geniem.
Suomi 112 -mobiilisovellus
Suomi 112 on mobiilisovellus, joka perustuu nopeaan paikannukseen hätätilanteissa. Älypuhelimeen ladattava Suomi 112 -sovellus nopeuttaa hätäilmoitusten jättöä kriittisissä tilanteissa välittämällä hätäkeskukselle automaattisesti soittajan sijaintitiedot. Suomi 112 -sovelluksen kehittämisestä vastasi Digia.
Túlka-yhteisö
Túlka on vertaistulkkauspalvelu, joka helpottaa kielimuurin ylittämistä älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Idea palvelun kehittämiseen lähti nopeasti kasvaneista turvapaikanhakijamääristä. Palvelun tavoitteena on yhdistää ihmiset kulttuurista riippumatta ja auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan uuteen kotimaahan paremmin. Túlkan mobiilisovelluksesta vastasi Heii.
DISRUPTION AWARD
Disruption Awardista kilpailevat toimijat ovat kehittäneet joko täysin disruptoivan liiketoimintamallin tai toiminnallaan aikaansaaneet jopa kokonaan uuden markkinan. Palkinnosta kisaavat viisi organisaatiota.
DiacorPlus
DiacorPlus on mobiilissa toimiva terveysklinikka. Terveydenhuollon palveluissa asiointi helpottuu, kun lääkäriin voi olla yhteydessä esimerkiksi videochatin yhteydellä. Palkintoraadin mukaan sovelluksella on potentiaalia mullistaa terveydenhoito poistamalla potilaan ja lääkärin maantieteelliseen sijaintiin liittyviä haasteita. DiacorPlusin teknisestä toteutuksesta vastasi HiQ.
Juhlapesu
Juhlapesu on kehittänyt uudelaisen liiketoimintamallin autopesuihin – subscription-mallin mukaisesti autonsa voi kiinteään kuukausihintaan käydä pesemässä aina kun haluaa. Disruptoivan liiketoimintamallin lisäksi Juhlapesun tarkoitus on uudistaa itse autopesu, sillä autopesut on pitkälti automatisoitu ja asiakas esimerkiksi tunnistetaan sujuvasti rekisterikilven perusteella. Juhlapesun määrittelystä, suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Vincit.
Golli
Golli on pilvipalvelu, jonka tarkoitus on helpottaa pienten tuottajien pääsyä kaupan valikoimaan. Kilparaadin mukaan Golli digitalisoi tilaus-toimitusketjun minkä tahansa kokoluokan tai toimialan yrityksessä. Palvelulla on potentiaalia uudistaa toimialan käytäntöjä lisäämällä suomalaisten pk-tavarantoimittajien kilpailukykyä edistämällä kaupanalan ekosysteemin toimivuutta. Gollin omistaja on GS1 Finland, ja hankkeen suunnittelussa, konseptoinnissa ja palvelumuotoilussa sekä teknisessä toteutuksessa kumppanina toimi Solita.
ResQ
ResQ on mobiilisovellus, jossa ravintolat voivat myydä ylijääneitä annoksiaan take away -periaatteella selvästi listahintojaan halvemmalla. Ideaa pidetään merkittävänä, sillä se vähentää ruokahävikkiä – tarkoitus on myydä annoksia, jotka muuten menisivät roskikseen. Tämän lisäksi ResQ luo ravintoloille kokonaan uuden myyntikanavan.
Industryhack
Industryhack on uudenlainen toimintamalli, jossa suuret yritykset kehittävät uusia tuotekonsepteja yhdessä startupien ja ohjelmistokehittäjien kanssa. Kilpailuna järjestetyt tapahtumat vievät lauman koodareita ja web-kehittäjiä yrityksen toimitiloihin ottamaan selvää, minkälaisia digitaalisia innovaatioita viikonlopun aikana kehittyy. Kilparaati toteaa, että vaikka toimintamalli itsessään ei ole digitaalinen palvelu, Industryhack disruptoi digitaalisten palveluiden kehittämisprosessia perinteisillä toimialoilla.
Konecranesille tehdyn Industryhackin esittelyvideo
CUSTOMER EXPERIENCE AWARD
Customer Experience -kategoria keskittyy huippuluokan käyttäjäkokemukseen digitaalisissa palveluissa. Kategoriassa vastatusten on viisi kotimaista toteutusta.
Yle Uutisvahti -sovellus
Yle Uutisvahti on astetta viisaampi uutissovellus. Tulevaisuutta henkivä sovellus suodattaa uutisista mielenkiintoisimmat käyttäjänsä mieltymysten mukaan. Käyttäjäkokemus on hyvä ja yksinkertainen, kilparaati selittää valintaansa. Ylen Uutisvahti -sovellusta on ollut kehittämässä Qvik sekä Reaktor.
Tallink Siljan mobiilivaraus
Tallink Silja on viime aikoina panostanut paljon digitaalisiin palveluihinsa, ja on kehittänyt helppokäyttöisen ja toimivan mobiilivarausjärjestelmän. Kilparaadin mukaan yksinkertaisuudessaan nerokas mobiilivarausjärjestelmä tuntuu ennustavan käyttäjänsä toiveet etuajassa. Vähine ominaisuuksineen palvelua kuvataan elegantiksi, hyvin suunnitelluksi palveluksi. Sovelluksen mobiilikehityksestä vastasi Qvik.
Veikkaus.fi
Kilparaadin mukaan Veikkaus ansaitsee paikkansa finaalijoukossa palvelunsa toimivuuden ja käyttökokemuksen – ns. look’n’feelin vuoksi. Palvelun yksityiskohdat on suunniteltu hyvin: jopa itse sivusto on pelillistetty innostamaan sivustolla asioivaa tutustumaan palveluun enemmän!
Zervant
Zervant on laskutus- ja kirjanpito-ohjelma pienyritykselle, freelancereille ja yrittäjille. Palvelun perimmäinen tarkoitus on tehdä liiketoiminnan johtamisesta helpompaa. Kilparaati kehuu Zervantia yksinkertaiseksi, elegantiksi ja tehokkaaksi ratkaisuksi yritysen laskutusongelmiin.
Nordic Sky Entertainment
Nordic Sky Entertainment on Finnairin viihdejärjestelmä ja olennainen osa yrityksen digitaalista palvelutarjoomaa. Matkustajat voivat järjestelmällä viihdyttää itseään lennon aikana esimerkiksi elokuvilla ja sarjoilla – lisäksi järjestelmä tarjoaa hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa lennosta: ruokailuajoista, jatkolennoista ja sijainnista. Kilparaadin mukaan Finnairin NSE järjestelmä tarjoaa lentomatkustajille häiriöttömän, modernin ja ilmavan käyttäjäkokemuksen.
BEST PERFORMING TEAM AWARD
Best Performing Team Award pyrkii palkitsemaan toimivimman tiimin tai kukoistavimman työpaikkakulttuurin. Tässä kategoriassa ehdolla olevat viisi tiimiä onnistuvat toimintatavoillaan haastamaan perinteisen työympäristön käsityksen.
Veikkaus.fi E-Commerce / Digital Sales
Veikkauksen verkkokauppa- ja digitaalinen myyntiosasto on ehdolla palkintoon esimerkkinä parhaasta työympäristöstä.
Yritys itse kommentoi toimintatapojaan näin: ”Veikkaus kehittää itseään ja toimintakulttuuriaan ulkopuolisten konsulttien avustuksella tullakseen vahvemmaksi digitaaliseksi palveluntarjoajaksi.”
Kilparaadin mukaan Veikkaus.fi -tiimi on toiminnallaan saavuttanut merkittäviä saavutuksia. Veikkauksen digitaalista myyntiä on ollut mukana kehittämässä SC5.
DiacorPlus team / Diacor & HiQ
Kilparaadin mukaan Diacorin ja HiQun tiimi on kehittänyt uudenlaisen palvelumallin hyvin perinteiselle toimialalle, ja saavuttanut lyhyessä ajassa hyviä tuloksia. Tämä on aiheuttanut laajamittaisen vaikutuksen koko organisaatioon.
Diacorin tiimi kommentoi itse ehdokkuuttaan näin:
”Diacorilla työskentelemme yhtenä tiiminä rakentaen parempaa hyvinvointia ja terveyttä Suomeen. Kaikki jakavat samat maalin asiakaspalvelusta IT-osastoon.”
Feeniks/ DNA & Smilehouse
Feeniks-tiimin ydinjoukko koostuu DNA:n sekä nykyään Tietoon kuuluvan Smilehousen väestä, jotka jakavat yhteiset tavoitteet ja toimitilat DNA:n katon alla. Kilparaadin mukaan tämä joukko osoittaa toiminnallaan pitkäjänteisyyttä – se on lyhyessä ajassa saavuttanut hienoja saavutuksia sekä asiakas- että työtyytyväisydessä. Lisäksi tiimiä kehutaan kulttuurimuutoksen aikaansaamisesta ja tiimin hyvän hengen sanotaan loistavan läpi.
Elisa Growth Hacking team, Reaktor
Elisan Growth Hack -tiimi on yhteistyöhanke Elisan ja Reaktorin välillä, jonka sanotaan otteellaan mullistavan perinteisen tiimityöskentelyn. Tiimiä kehutaan perinteistä ketterää softa-kehitystiimiä huomattavasti paremmaksi – tiimiä ylistetään muun muassa sanoilla ”itseohjautuva”, ”ketterä startup”, sekä ”bisnesvetoinen rahantekokone”. Tiimi kuvailee itse itseään ”jälki-ketteräksi” (post-agile).
Deveo
Deveo kuvailee itseään 100% etäyritykseksi: yritys toimii viidestä maasta käsin. Deveon yrityskulttuuri muodostuu viiden ydin arvon ympärille: asioiden yksinkertaisena pitämiseen, avoimuuteen, asiakasyhteyteen, uteliaisuuteen, sekä aloitteen tekemiseen.
Kilparaati arvostaa yrityksen omintakeista etätyökulttuuria ja arvelee, että Suomessa siitä kannattaisi ottaa laajasti oppia.
EPIC PURCHASING AWARD
Epic Purchase Award on hatunnosto hankintatoimelle – parhaan toteuttajan sijaan palkinnon saa paras hankkija. Ehdolla on kolme onnistunutta projektia.
K-Ruoka -sovellus
Kesko on ehdolla hankinta-sarjassa K-Ruoka -mobiilisovelluksen tilausprosessistaan. Kilparaadin mukaan Kesko, jonka hankintaprosessi on perinteisesti ollut hyvin jäykkä, läpikävi prosessin aikana ketterän sovelluskehityksen vallankumouksen ja julkaisi onnistuneesti mobiiliaplikaation, jonka market-fit oli välittömästi validoitu. Kilparaadin mukaan prosessi toteutui luottamuksen ja avoimuuden ilmapiirissä, ja sen lopputulos muuttaa tapaa, jolla digitaalisia palveluita tuotetaan Keskolla.
Veikkaus.fi
Veikkauksen periaatteet suosia useita toimittajia ja avointa viestintää kumppanuustarpeistaan toivat yritykselle tämän kolmannen Blue Arrow Awards -ehdokkuuden. Kilparaadin mukaan hankintamallilla onnistutaan välttämään toimittajalukittautuminen, ja tuottamaan laadukkaita ja edullisia lopputuloksia. Veikkaus onnistuu hankintamallillaan sekä houkuttelemaan että säilyttämään parhaat kumppanit kehityshankkeissa.
Turku.fi
Turun kaupunki on palkintoehdokkaana ansiokkaan toimittajayhteistyönsä ansiosta. Kilparaadin mielestä Turku on onnistunut muista julkisista toimijoista poiketen omaksumaan ketterän ja joustavan hankintamallin, joka houkutteli epätavallisen paljon laadukkaita palveluntarjoajia kilpailemaan turku.fi -sivuston toteutuksesta.
PROPELLERHEAD AWARD
Propellerhead Award palkitsee tiimin tai yksilön, jotka ovat kekseliäisyydellään onnistuneet ravistelemaan yhteiskuntaa ja sen vakiintuneita toimintatapoja. Propellipää-kategoria on ainoa, johon ilmoittautuminen ei ollut maksullista. Kategoriassa toisistaan ottavat mittaa yksi tiimi ja kaksi yksilöä.
Industryhack-tiimi
Industryhackin takana oleva tiimi on ehdolla propellipää-palkinnonsaajaksi vaikuttavalla ja monipuolisella toimintamallillaan. Kilparaadin mukaan Industryhack on kovalla työllään aikaansaanut maanlaajuisen liikkeen onnistumalla houkuttelemaan toimintaansa mukaan suuryrityksiä jatkuvalla syötöllä.
Iiro Uusitalo
Propellipää-sarjassa ehdolla on myös Solitalla työskentelevä Iiro Uusitalo. Solitan mukaan Iiro ”tunnetaan IT-alan aktiivisena vaikuttajana, joka intohimolla ja itseään säästämättä tarttuu asioihin, jotka voisivat olla paremmin.” Kilparaati kehuu Iiron auttamisen halua vuolaasti – Iiroa kuvataan toiminnan mieheksi, joka saa aikaan win-win-tilanteita kaikille osapuolille. Iiro on muun muassa kehittänyt yli 103 000 kertaa ladatun Irssi ConnectBot -sovelluksen.
Petka Antonov
Helsinkiläinen kehittäjä Petka Antonov on ehdolla propellipääpalkinnoksi ansioitumisestaan JavaScriptissä. Reaktorilla työskentelevän Petkan promise-kirjasto Bluebird on yksi käytetyimmistä promise-kirjastoista Node.js:sovelluksessa. Kilparaadin mukaan Petka on jalanjäljeltään ja esimerkiksi seuraajien määrässä mitattuna kansainvälisen tason erityisosaaja ja suunnannäyttäjä.
ROBUST CODE AWARD
Robust Code Award -kategoriassa kisaavat teknisesti onnistuneet sovellukset, nerokkaat algoritmit ja uraa uurtavat koodit. Palkinnon saaja voi olla niin järjestelmä, tietovaranto kuin algoritmikin. Ehdolla on kolme toteutusta.
Etsimo Visual Discovery Engine
Suomalainen Etsimo yhdistää moniulotteisen ja älykkään hakukoneen interaktiiviseen visuaaliseen käyttöliittymään. Tiedonhakukone sopii erityisesti big datan käsittelyyn, sillä hakusanojen visuaalinen esitystapa auttaa hahmottamaan laajoja tietokokonaisuuksia ja ymmärtämään aiheyhteyksiä. Kilparaadin mukaan Etsimo on uudenlainen innovaatio, jolla on potentiaalia merkittäviin tekoihin.
Objection.js
Objection.js on avoimen koodin ORM-kirjasto Node.js:n, joka tukee uusia JavaScript standardeja ja useimpia SQL-tietokantoja. Objection.js helpottaa SQL-työskentelyä sen tehoja heikentämättä. Kilparaadin mukaan Objection.js on toisiin avoimen lähdekoodin kirjastoihin verrattuna erityisen hyvin dokumentoitu, ja siinä on kattava testiympäristö. Nuoresta iästään huolimatta kirjastosta on mahdollista kehittyä Node.js -kehittäjien käytetyin tietokantatyökalu.
Oma Sanoma
Oma Sanoma on palvelu, jossa yhdellä sisäänkirjautumisella pääsee käsiksi Sanoman kaikkiin verkkosisältöihin. Se yhdistää joukon back end -järjestelmiä yhteen käyttöliittymään. Kilparaadin mukaan Oma Sanoma on hyvä esimerkki sovelluksesta, jolta vaaditaan paljon joustoa ja sovellettavuutta toimintavarmuutta riskeeraamatta. Kilparaadin mukaan Oma Sanoma onnistuu tässä hyvällä koodilla ja moderneilla sovellustekniikoilla.
Tässä ne nyt ovat – Blue Arrow Awards ehdokkaat vuodelle 2016! Jäämme innolla odottamaan palkintogaalaa, jonka vuoro on 26.5.2016.
Lue aikaisemmasta kirjoituksestamme lisää Blue Arrow Awardsin taustoista.
Aiheesta muualla:
Blue Arrow Awardsin kotisivut
Lehdistötiedote: ”Blue Arrow Awards palkitsee digipalveluiden huiput”
Blue Arrow Awardsin järjestävät yhteistyössä seuraavat organisaatiot:
Codento, Eficode, Exove, Fraktio, Futurice, Gofore, Houston Inc., Reaktor, SC5 Online, Solita ja Vincit
Codenton kotisivut ja ite wiki-profiili
Eficoden kotisivut ja ite wiki-profiili
Exoven kotisivut ja ite wiki-profiili
Fraktion kotisivut ja ite wiki-profiili
Futuricen kotisivut ja ite wiki-profiili
Goforen kotisivut ja ite wiki-profiili
Houston Incin kotisivut ja ite wiki-profiili
Reaktorin kotisivut ja ite wiki-profiili
SC5 Onlinen kotisivut ja ite wiki-profiili
Solitan kotisivut ja ite wiki-profiili
Vincitin kotisivut ja ite wiki-profiili
Jätä kommentti - kommentteja(0)