Tivi julkaisi elokuussa listan eniten kasvaneista ja kutistuneista teknologiayrityksistä Suomessa viime vuonna.

Listalla komeilee nuoria yrityksiä ja yllättäviä nimiä. Kärkikolmikosta kaikki yritykset ovat tällä vuosikymmenellä perustettuja ja toimivat jollain tavalla mobiililaitteiden tai mobiilikehityksen kentällä.

Eniten kasvaneiden yritysten ylivoimaisella ykkössijalla on Nokian puhelimia valmistava HMD Global. Yritys perustettiin 2016 ja on ryhtynyt valmistamaan Nokia-tuotemerkin puhelimia vuonna 2017. Tuotantoon tulee äly- ja peruspuhelimia sekä tabletteja. HMD Global on noussut ykköspaikalle ilmiömäisellä 15510 prosentin liikevaihdon kasvulla!

Eniten kasvaneet teknologiayritykset Suomessa

Lähde: Tivi elokuu 2018 (* Sijalla 15% olevan Smartly ilmoitti artikkelin julkaisun jälkeen kasvuprosentin olevan yli 100%. *Sijalla 7. Sofigate Business Techologies ja sijalla 11. Sofigate Group)

HMD:n varatoimitus- ja markkinointijohtaja Pekka Rantala kommentoi hienoa tulosta Ite wikille.

– On tärkeää muistaa, että matkapuhelinliiketoiminta on vahvasti brändättyä kuluttajabisnestä. Nokia-brändi on tunnettu ja ennen kaikkea hyvin pidetty kaikkialla maailmassa. Se on auttanut meitä avaamaan asiakkaiden ovia ja kuluttajat ovat innostuneet tuotteistamme: Nokia-puhelimille löytyy paljon uskollisuutta ja myös uutta kiinnostusta. Yksi tärkeimpiä asioita on myös sitoutuneen ja innokkaan HMD-tiimin kova työ ja hyvä henki, toteaa Rantala.

”Nokia-puhelimille löytyy paljon uskollisuutta ja myös uutta kiinnostusta”

HMD Global on keskittynyt digi- ja PR-markkinointiin, joka on Rantalan mukaan tuottanut tulosta.

– Olemme saaneet kuluttajilta positiivista palautetta ensimmäisistä tuotteistamme ja olemme myös aika mukavasti onnistuneet markkinoinnissamme, erityisesti digi- ja PR-puolella, joihin olemme keskittyneet. Tästä hyvä esimerkki on yli 250 000 julkaistua artikkelia Nokian puhelimista ensimmäisen toimintavuoden aikana ja yli 100 miljoonaa kävijää verkkosivuillamme. Liiketoimintamalliimme kuuluvat myös maailmanluokan strategiset kumppanit, kuten Nokia, Google, Carl Zeiss ja Foxconn.

Lopuksi Rantala painottaa, että aika on ollut oikea HMD:n nousulle.

– Time is right. Moni asiakas on kommentoinut, että lisäksi juuri nyt on ollut sopiva aika Nokia -tuotemerkin paluulle puhelimiin.

Kakkossijalla komeilee vuonna 2013 perustettu peliyhtiö Small Giant Games, joka ponkaisi 28 miljoonan liikevaihtoon komealla 7490 prosentin nousulla. Yhtiö sai hiljattain päätökseen 5,4 miljoonaa euroa keränneen rahoituskierroksen, jonka tavoitteena on markkinoida pelejä ja satsata uusien suunnitteluun.

”Empires & Puzzles on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa”

Yrityksen viimeisin pelijulkaisu on Empires & Puzzles, joka yhdistelee fantasiaroolipeliä suosittuihin pulmapeleihin. Peli on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa. Muita Small Giant Gamesin pelejä ovat Rope Racers ja Oddwings Escape.

Kolmannen sijan saa oululainen Uros, joka tarjoaa roaming-palveluita. Vuonna 2011 aloittanut yritys on yksi NIY-ohjelman (Nuoret innovatiiviset yritykset) eniten Tekes-rahaa saaneista yrityksistä. Sen liikevaihto on noussut 1030 prosenttia.

Sanoista universal roaming solution nimensä saaneen yrityksen ideana on alentaa matkustajien mobiililaitteiden käyttömaksuja globaalisti. Uros toi viisi vuotta sitten markkinoille Goodspeed-mokkulan, jonka avulla käyttäjä voi käyttää kohdemaan verkkoa sen omalla hinnalla. Lisäksi yritys on kehittänyt teollisen internetin pilvialustan, jota käytetään esimerkiksi kemianteollisuudessa.

 

Eniten kutistuneet teknologiayritykset Suomessa

Lähde: Tivi elokuu 2018

Eniten kutistuneiden yritysten listaa hallitsevat suuret monikansalliset ohjelmistoyritykset ja laitevalmistajat, kuten Hewlett-Packard, Texas Instruments Finland, IBM Finland, Ricoh Finland sekä Intel Finland. Listalta löytyy kuitenkin myös nuoria suomalaisia, kuten pelifirma Supercell.