Ohjelmistokehitykseen erikoistuneen Mysteerio Oy:n toimitusjohtaja Henri Nyström on työskennellyt digitaalisten palveluiden ja verkkokaupan parissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 2006 alkaen hän on toiminut operatiivisissa ja johtotehtävissä eri yrityksissä, muun muassa Varustelekan toimitusjohtajana.
Mysteerion toimintaan hän liittyi vuonna 2014 yhtiökumppaneidensa kutsusta ja on ollut aktiivisesti mukana yrityksen kehityksessä vuodesta 2018 lähtien.
Nicheenä olemassa olevien tietojärjestelmien ja ohjelmistojen haltuunotto ja kehittäminen
Mysteerio Oy:n erityisosaamiseen lukeutuu olemassa olevien digitaalisten järjestelmien ja ohjelmistojen haltuunotto ja kehittäminen.
Monesti tilanne on se, että asiakkaalla on jo käytössään räätälöity tietojärjestelmä, mutta ajan myötä alkuperäinen toimittaja ei enää pysty syystä tai toisesta tarjoamaan parasta mahdollista palvelua.
”Välillä käy niin, että järjestelmän toteuttanut ohjelmistoyritys kasvaa liian isoksi tai jää liian pieneksi, jolloin kumppanuus ja sopivuus toisilleen eivät enää palvele molempien etuja”, Nyström kertoo.

Mysteerion digitaalisen palvelun kehityshankkeeseen voi lähteä myös puhtaalta pöydältä, mutta yritys on myös ottanut ylläpitääkseen ja jatkokehittääkseen vanhoja ja olemassaolevia tietojärjestelmiä ja ohjelmistoja.
Ohjelmistokumppanuuden toimiessa mallikkaasti yhteistyössä piilee mahdollisuus merkittävän lisäarvon syntyyn.
”Kun kumppanuus on oikea molemmille, järjestelmien laatu tuppaa olemaan merkittävästi parempi. Silloin tarpeisiin vastataan nopeasti ja tarkasti. Yleensä myös taloudelliset kustannukset ovat optimaalisia peilaten järjestelmän laatua ja toimivuutta”, Nyström jatkaa.
Toimivan ohjelmistokehityskumppanuuden ytimessä on luottamus, joka rakentuu avoimen ja rehellisen viestinnän varaan.
”Tilaajan ja toimittajan on voitava keskustella suoraan sekä onnistumisista että haasteista”
“Tilaajan ja toimittajan on voitava keskustella suoraan sekä onnistumisista että haasteista – myös virheet on uskallettava myöntää ajoissa, jotta niihin voidaan puuttua nopeasti”, Nyström kuvaa.
Lisäksi hyvä ohjelmistokehityskumppani ei ainoastaan toteuta asiakkaan toiveita, vaan osaa myös kyseenalaistaa ja haastaa päätöksiä rakentavasti. Fakta on, että kaikki ehdotukset eivät aina ole pitkällä tähtäimellä järkeviä, ja kriittinen keskustelu voi säästää sekä aikaa että resursseja.
Nyström nostaa esille myös yhden it-projektien ikuisuuskysymyksistä: “Tärkeää on myös varmistaa, että ratkaisut ovat kestäviä ja siirrettäviä – välttämällä vendor lock -tilanteita varmistetaan, että kehitystyötä voi jatkaa myös toinen toimittaja tarvittaessa.”
Näin muun muassa teknologiavalinnat ja laadukas dokumentointi nousevat esiin keskusteluissa.
Ei ole ihme, että Mysteerio on löytänyt itselleen mielenkiintoisen nicheen olemassa olevien ohjelmistojen ja tietojärjestelmien haltuunottamisesta ja jatkokehittämisestä. Yritys on onnistunut ottamaan vastuulleen useita järjestelmiä, jotka eivät ole alun perin yrityksen itsensä kehittämiä.
Esimerkkinä voidaan mainita kuntosaliketju Fressin toiminnanohjausjärjestelmän verkkokauppaosio, jonka aikaisempi toimittaja oli kasvanut liian suureksi palvellakseen asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Henri Nyström hyödyntää aiempaa kokemustaan mm. kaupan alan yritysjohdossa työssään ohjelmistoyritys Mysteerion toimitusjohtajana.
Kun kuuntelee Nyströmin kuvausta Mysteerion toimintamallista, kyse ei kuitenkaan ole mistään asiakkuuksien “ryöstämisestä” vaan ennemminkin luonnollisesta markkinan asettumisesta, jossa toisilleen sopivat yritykset kohtaavat ja rakentavat yhteistyötä historian päälle.
Ohjelmistoalalla on vallalla sellaisia ajatuksia, että muiden kehittäjien tuottama koodi on todennäköisesti huonosti tehty. Ajatus voi juontaa ohjelmistokehittäjien ammattiylpeydestä ja myös erilaisista tavoista tuottaa koodia ja arkkitehtuuria.
Nyströmin kokemus osoittaa kuitenkin toista: ”Pääsääntöisesti kotimaisten toimijoiden tekemien järjestelmien kohdalla näin ei ole. Suomessa tehdään verrattain hyvää koodia. Ihan kaikkea ei tarvitse tehdä joka kerta uudestaan, vaan olemassa olevaa voi jatkokehittää.”
Mysteerion näkemys tulevaisuudesta on selkeä. ”Mitä enemmän vastaavanlaisia asiakkuuksia Mysteeriolla on, sen parempi synergia niin sanotuissa parhaissa käytännöissä syntyy, mikä palvelee yhteisesti kaikkia.”
Terveiset ohjelmistomppanin vaihtamista pohtiville tahoille
Lopuksi Nyström haluaa muistuttaa, että ohjelmistokumppanin vaihtaminen voi olla askel parempaan suuntaan.
”Tuntuuko siltä, että nykyinen kumppanuus ei toimi? Meidän kanssamme keskustelu on ilmaista. Mysteerio on erittäin hyvä sanomaan ei, jos vaikuttaa siltä, että me emme ole teille oikea kumppani.”
Mysteerion Ite wiki -profiili
Mysteerion verkkosivut
#Ohjelmistojen jatkokehitys #Vanhan ohjelmiston haltuunotto #Vanhan tietojärjestelmän siirto toiselle it-yritykselle