Nodeon edistää autonomisen liikenteen kehitystä – parempi tilannekuva auttaa sekä autonomista ajoneuvoa että ihmiskuljettajaa
Osallistuimme EU:n rahoittamaan (HORIZON 2020) kolmevuotiseen Transact -tutkimushankkeeseen, jossa oli mukana 29 yritystä ja yhteisöä 9:stä eri maasta.
Hankkeessa kehitettiin Euroopan laajuista hajautettua referenssiarkkitehtuuria, jonka tarkoituksena on mahdollistaa turvallisuuskriittisten kyberfyysisten järjestelmien (CPS) turvallinen ja tehokas pilvisiirtymä.
Liikenne on yksi ympäristöistä, joissa järjestelmien ohjaamat fyysiset laitteet, kuten ajoneuvot vaikuttavat ihmisten turvallisuuteen. Älykkään liikkumisen asiantuntijana Nodeon osallistui hankkeen Revolutionary Urban Public Transport -käyttötapauksen työryhmään.
Käyttötapauksemme keskiössä oli VTT:n toteuttama autonominen pikkubussi, jonka avulla testasimme liikennettä ohjaavien ja tilannetietoa keräävien järjestelmien sekä ajoneuvon välisen tiedonvälityksen toimivuutta eri skenaarioissa.
Liikenteen epävarmuustekijät ovat haastavia autonomisille ajoneuvoille
Liikenteessä on paljon erilaisia tekijöitä, kuten ihminen tai muuttuvat olosuhteet, joiden vaikutusta liikenteeseen on autonomisen ajoneuvon vaikea ennustaa tai havainnoida. Nämä ongelmatilanteet kasvattavat onnettomuuden riskiä.
Yksi tapa ratkaista näitä ongelmia on etäkuljettaja, jota voidaan ajatella eräänlaisena turvatoimena. Jos ajoneuvo ei itsenäisesti pysty ratkaisemaan ongelmaa, nostaa se ”käden pystyyn” ja pyytää etäkuljettajalta apua tilanteeseen.
Etäyhteyden avulla kuljettaja ottaa ajoneuvon ohjaukseensa ja esimerkiksi ajaa sen hankalan paikan ohitse. Tilanteen selvittyä kontrolli palautetaan takaisin ajoneuvolle.
Nodeonin ratkaisut välittävät reaaliaikaista tilannetietoa ajoneuvolle
Näkemyksemme mukaan, jotta ajoneuvot selviäisivät liikenteessä autonomisesti, tarvitsevat ne mahdollisimman laadukkaan ja reaaliaikaisen tiedon toimintaympäristöstään. Ajoneuvon tilannetietoisuutta parantamalla voidaan suoraan vaikuttaa turvallisuuteen ja tehokkuuteen, joka sujuvoittaa liikennettä ja vähentää päästöjä.
Liikennevalotiedot ajoneuvolle näköhavainnon laadusta riippumatta
Monet liikenteen ohjausjärjestelmät on suunniteltu ihmisiä varten; esimerkkinä liikennevalojen viestintätapa ei ole optimaalista laitteiden väliseen kommunikointiin. Vaikkapa voimakas vastavalo tai este liikennevalo-opasteen ja havainnoitsijan välillä saattaa aiheuttaa tulkintavirheitä, olipa ajoneuvon kuljettaja sitten kone tai ihminen.
Näiden näköhavaintoihin perustuvien ongelmatilanteiden vähentämiseksi tarjosimme ajoneuvolle tiedon liikennevalojen tilasta (punainen, keltainen, vihreä) ja milloin tila vaihtuu (time to green). Viestit välitettiin reaaliaikaisesti standardin mukaisin C-ITS sanomin.
Liikennevalot liitettiin yhteistyökumppanimme tarjoaman TLEX-alustan avulla Nodeonin Asgard -tiedonvälitysalustaan, josta viestit välitettiin ajoneuvolle. Autonomisessa tilassa ajoneuvo pysähtyi ja jatkoi matkaa tämän tiedon perusteella. Etäkuljettajan operoidessa ajoneuvoa tieto liikennevalojen tilasta näkyi etäkuljettajan ruudulla.
Katvealueet haltuun kamerakuvan avulla
Liikenteessä on paljon vaaranpaikkoja, joissa ylimääräinen silmäpari voi olla tarpeen. Esimerkiksi suojatien eteen pysäköity ajoneuvo luo katveen, johon ajoneuvosta ei voi nähdä.
Yhteistyökumppanimme ViNotion tuottaa tekoälypohjaista tietoa kamerakuvasta. Asensimme kameran kuvaamaan suojatien katvealuetta, jonne ajoneuvosta ei voinut nähdä. Tieto välitettiin ajoneuvolle, joka autonomisessa tilassa pysähtyi tai jäi paikalleen, mikäli ihminen oli tulossa ylittämään katua. Etäajotilassa vastaava tieto välitettiin etäajajan ruudulle.
Viestin välitykset toimivat tässä tapauksessa samalla tavalla, kuin liikennevalojen tilatietojen välitys.
Kehitys jatkuu
On tärkeää huomata, että näiden ratkaisujen käyttöönotto ei edellytä ajoneuvoilta autonomisuutta; liikenteen parempi tilannekuvaa voi hyödyntää yhtä lailla perinteistä kuskia tai etäkuljettajaa.
Esimerkiksi edellä mainittua liikennevalojen tilatietoa voidaan käyttää ajoneuvon teknisen kyvykkyyden, ajoneuvonvalmistajan tai vaikkapa kuljettajan omien mieltymysten perusteella tietona kojelaudalla, varoitusäänenä, automaattisena ajoneuvon hidastamisena/pysäyttämisenä, tai sitten täysin autonomisen ajoneuvon ohjaamiseen.
Teknisiä ratkaisuja on jo olemassa ja niiden avulla voidaan tuoda lisäarvoa kuljettajalle ja parantaa turvallisuutta.
Seuraavaksi jatkamme työtämme tänä vuonna (2024) alkaneessa Smartrail3 -tutkimusohjelmassa. Siinä hyödynnämme Transact-tutkimushankkeen oppeja ja pyrimme tarjoamaan parempaa tilannekuvaa myös raitiovaunuille. Josko ne autonomisoituisivat lähitulevaisuudessa…
Lisätiedot: Jarno Kallio, Nodeon
Kansikuva: Laura Riihentupa #itsfactory
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Big Data | |
Integraatiot | |
IoT |
Toimialakokemus
Kuljetus, liikenne ja logistiikka |
Omat tagit
Nodeon - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Timo Majala
Liiketoimintajohtaja, tuotteet ja palvelut
Intohimoinen ja poikkitieteellinen suhtautuminen liiketoimintaan ja yrittäjyyteen. Humanistisesta otteesta huolimatta pitkä ja monipuolinen tausta teknologia-aloilla, .. | |
timo.majala@nodeon.com +358 40 7511 790 |
|
Nodeon - Muita referenssejä
Nodeon - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
- Laura - Fullstack kehittäjä
- Digia Oyj - Kafka Integration Developer
- Laura - Senior Full Stack Developer
- Laura - Full Stack Developer
- Laura - Kesätyöpaikat, Toiminnanohjausjärjestelmän kehitys, Millog Oy Tampere
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Into-Digital Oy - Huoneistokeskuksen digitaalinen kotipesä palvelemaan asunnon ostajia ja myyjiä
- Softlandia Oy - LlamaIndex – Softlandian parannukset nostivat haun tarkkuuden, luotettavuuden ja suorituskyvyn uudelle tasolle
- Ready Solutions Oy - Dynava: Moderni data-alusta Azuren ja Databricksin avulla
- Maxtech - RTK-Palvelu hyötyy Maxtechin ajansäästövaikutuksesta ja TES-osaamisesta
- TNNet Oy - Kauppakeskus Seppä – TNNet hoiti nettiyhtydet kerrasta kuntoon
- TNNet Oy - Evantizer Oy – Palvelinsiirtoa TNNetille ei ole tarvinnut katua
- Tecinspire Oy - Työ- ja toimintakyvyn arviointi tehostuu digitaalisella ammattilaistyökalulla
Tapahtumat & webinaarit
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 22.01.2025 - Verkosto 2025
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Mitä on data engineering?
- Digia Oyj - Senior Trainee: Arkkitehtina saa olla näköalapaikalla ihmisten ja teknologian välissä
- Digia Oyj - Senior Trainee: Bittejä on ilo siirrellä mielenkiintoisten asiakkaiden hyödyksi
- Efima Oyj - OpenAI o1 ja o3 – Uusi aikakausi kielimalleille?
- Codemate - Codematen kohokohdat vuodelta 2024
- Nodeon - Kun ensimmäinen miljoona on käytetty, niin siitä se homma vasta alkaa
- Efima Oyj - Voittava asiakaskokemus saavutetaan yhtenäisten prosessien ja järjestelmien avulla
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |