Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta

BloggausKyberuhkien määrä kasvaa jatkuvasti.

Microsoft kartoittaa kyberuhkien nykytilaa ja tulevaisuuden trendejä toistasataa sivua pitkän Microsoft Digital Defense Report -julkaisun muodossa joka vuosi. Harvalla on aikaa kahlata läpi koko tekstiä, joten mihin kiinnittää huomiota vuonna 2024?

Teimme tuoreimmasta raportista viisi tärkeää huomiota. Lue lisää ja katso myös blogikirjoituksen alkuperäisversio, jossa asiantuntijamme Janne Nevalainen kertoo viisi konkreettista suositustaan kyberturvan parantamiseksi

1. Kyberuhkien määrä on käsittämätön

Kyberhyökkäysten määrä kasvaa jatkuvasti, ja niiden tekijät hyödyntävät yhä moninaisempia hyökkäystaktiikoita. Seuraavat nostot Microsoftin raportin luvuista kertovat karua kieltä mittakaavasta:

  • Pilvipohjainen identiteetin- ja pääsynhallintapalvelu Entra ID kohtaa jopa 600 miljoonaa identiteettihyökkäystä päivässä.
  • Microsoft estää yli 7 000 salasanahyökkäystä joka sekunti.
  • Phishing- eli tietojenkalasteluhyökkäysten määrä kasvoi 58 prosenttia vuonna 2023 – erityisesti ovat yleistyneet QR-koodien skannaukseen perustuvat kalastelut.
  • Heinäkuun 2023 ja kesäkuun 2024 välisenä aikana haittaohjelmia havaittiin jopa 775 miljoonassa sähköpostiviestissä.

2. Kyberhyökkäysten taustalla on monenlaisia ryhmiä ja intressejä

Valtiolliset toimijat käyttävät operaatioissaan yhä useammin kyberrikoksia toteuttavien ryhmien työkaluja ja menetelmiä – tai hyödyntävät suoraan ryhmien tarjoamia rikollisia palveluita. Toisaalta kyberiskut liittyvät usein myös geopoliittisisiin konflikteihin. On erittäin vaikeaa tietää varmasti, mikä taho on vastuussa yksittäisestä iskusta.

Yksittäisten hyökkäysten sijaan kybersodankäynti on nykyisin luonteeltaan jatkuvaa häirintää, jonka tarkoituksena on horjuttaa yhteiskuntaa eri tavoin. Vaikutukset heijastuvat tavallisten kansalaisten arkeen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Esimerkiksi USA:n presidentinvaalien alla toteutettiin paljon tekoälyä hyödyntäneitä disinformaatiokampanjoita.

3. Kiristyshaittaohjelmat: (epäonnistuneiden) hyökkäysten määrä moninkertaistui

Kiristyshaittaohjelmat ovat edelleen merkittävä tietoturvauhka.

Microsoftin selvityksen mukaan kiristyshyökkäysten määrä kasvoi vuodessa 2,75-kertaiseksi. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että yhä useampi hyökkäyksistä saadaan torjuttua: viimeisen kahden vuoden aikana tietojen salausvaiheeseen edenneiden iskujen määrä on tippunut alle kolmannekseen.

Torjunnan epäonnistumisesta on lähes poikkeuksetta syyttäminen puutteellista tietoturvaa. Onnistuneista hyökkäyksistä nimittäin jopa 92 prosenttia oli kohdistettu sellaisiin laitteisiin, jotka eivät olleet organisaation keskitetyn laitehallinnan piirissä. Onko oman organisaatiosi laitehallinta varmasti ajan tasalla?

4. Palvelunestohyökkäykset ovat yleistyneet ja kehittyneet monin tavoin

DDoS- eli palvelunestohyökkäykset ovat moninkertaistuneet viimeisen vuoden aikana – kuten esimerkiksi Nordean asiakkaat ovat varmasti huomanneet viime aikoina. Microsoft torjui vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla 1,25 miljoonaa palvelunestohyökkäystä.

DDoS-iskut ovat aiempaa massiivisempia, pitkäkestoisempia ja teknisesti kehittyneempiä. Perinteisten verkkotason hyökkäysten rinnalla rikolliset tehtailevat nykyisin myös suoraan sovelluksiin kohdistettavia iskuja.

5. Tekoäly on uhka ja mahdollisuus

AI:n vaikutus kyberturvallisuuden kentällä on kahtalainen. Tekoälyyn perustuvat tekniikat mahdollistavat entistä tarkemman ja ennakoivamman puolustautumisen, mutta toisaalta myös rikolliset voivat toteuttaa kohdennettuja ja huomattavasti voimakkaampia iskuja kuin aiemmin.

Erityistä huolta herättävät väärää tietoa levittävät disinformaatiokampanjat. Esimerkiksi deepfake-tekniikan avulla rikolliset voivat automatisoidusti levittää haluamilleen kohderyhmille tekaistua videomateriaalia, jota on käytännössä erittäin vaikeaa tai usein jopa mahdotonta tunnistaa väärennetyksi.

---

Suojaa organisaatiosi uusimmilta verkkouhkilta ja rakenna kyberturvaa proaktiivisesti. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja selvitä, miten voimme yhdessä parantaa organisaatiosi tietoturvaa!

OTA YHTEYTTÄ KYBERTURVA-ASIANTUNTIJAAN

Pinterest
Innofactor Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Innofactor kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Tietoturva

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

tietoturvallisuus
kyberturvallisuus

Siirry yrityksen profiiliin Innofactor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Innofactor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Innofactor - Muita referenssejä

Innofactor - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia