Atlantan tuliaisina matkalaukullinen uusia ominaisuuksia Dynamics 365 ja Power Platform -käyttäjille
Osallistuimme kesäkuun alussa Microsoftin Business Application Summit (MBAS) 2019 -tapahtumaan sateisessa Atlantassa. Kyseessä oli suuri Microsoftin kumppaneille suunnattu kansainvälinen tapahtuma, jossa Suomesta osallistujia oli kymmenkunta ja meiltä Efimalta osallistuimme minä sekä Aino Jokela. Tapahtumassa esiteltiin isoja tulevia uudistuksia Dynamics 365 -tuoteperheeseen sekä siihen tiukasti integroituvaan Power Platformiin, jonka strateginen merkitys tulee kasvamaan entisestään.
Tapahtuman avasi Microsoftin Business Apps -liiketoiminnan Corporate Vice President James Phillips yhteisöä ja yhteisöllisyyttä käsittelevällä puheenvuorolla.
Avoimuus ja yhteisöllisyys onkin uudistuneen Microsoftin strategian keskiössä, joka näkyy kaikessa, mitä yritys tekee. Niin yllättävältä kuin se monen mielestä kuulostaakin.
Power Platformin kasvava merkitys
Strategian, ja samalla tapahtuman, tärkeimpiä teemoja olivat Power Platform -alusta ja sen käyttäjien ympärille syntyneet yhteisöt. Asiaa vähemmän tunteville mainittakoon, että yksi Power Platformin keskeisiä elementtejä on PowerApps, joka mahdollistaa sovellusten kehittämisen no-code/low-code -periaatteilla.
Näiden PowerApps kehittäjien ympärille on syntynyt omia käyttäjäryhmiä, joiden tukemiseen Microsoft panostaa merkittävästi. Panostuksille onkin tarvetta, sillä yrityksen kolmen vuoden missiona on luoda 10 miljoonaa uutta sovelluskehittäjää. Määrä on huikea, mutta ”tavallisten käyttäjien” voimaannuttamiseen ja matalan kynnyksen sovelluskehitykseen perustuva lähestymistapa on jo nyt tuonut yhteisöjen piiriin tuhansia tehokäyttäjiä luomaan ohjelmia ja ratkaisuja.
Yhteisöt ottavat oppeja toisiltaan ja Microsoftilta, joka puolestaan tukee näitä taloudellisesti ja koulutusten muodossa, mutta myös kuuntelee ja ottaa opiksi näiltä.
Dynamics 365 Finance & Operations ja Customer Engagement
Pohjustuksena aiheeseen, on syytä kerrata nopeasti Microsoftin liiketoimintajärjestelmien lyhyt historia. Microsoft on tarjonnut liiketoimintajärjestelmiä yrityksille jo viime vuosituhannelta saakka, mutta pilveen tuotteet menivät ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tuolloin Dynamics CRM siirrettiin pilveen kilpailija Salesforcen jalanjäljissä. Dynamics AX, eli Microsoftin keskisuurille ja suurille organisaatioille suunnattu ERP-ratkaisu, siirrettiin pilveen 2015.
Vuonna 2016 sekä AX että Dynamics CRM siirtyivät yhtenäisen Dynamics 365 nimen alle (Dynamics 365 Finance & Operations ja Dynamics 365 Customer Engagement), joka kertoi maailmalle, että Microsoftin tavoitteena on tarjota kaikki liiketoimintajärjestelmät yhtenäisenä ratkaisuna. Teknisesti tässä pisteessä ei vielä oltu, mutta suunta oli valittu.
Power Platform julkaistiin keväällä 2017, jolloin monikaan ei vielä osannut arvata, miten merkittävän roolin se tulisi tulevaisuudessa saamaan. Kuitenkin jo seuraavana vuonna aloitettiin Dynamics 365 Customer Engagementin siirtäminen teknisesti Power Platformin päälle.
Mitä uutta Power Platformissa?
Customer Engagementin siirtymä uudelle alustalle on edelleen käynnissä ja tulee kestämään vielä vuosia. Osassa tapahtumassa esitellyistä uusista ominaisuuksista olikin kyse vanhojen Dynamics CRM:stä tuttujen ratkaisujen siirtämisestä Power Platformin päälle.
Toinen kehityskohde, joka korostui nyt julkaistuissa uusissa ominaisuuksissa, olivat erilaiset ylläpitopuolen työkalut, joilla kyetään mm. hallinnoimaan alustalla julkaistujen sovellusten elinkaarta.
Näiden julkaiseminen onkin elinehto sille, että Dynamics CRM:stä tuttujen vanhojen ja pitkään toimineiden ratkaisujen siirtoa onnistuneesti uudelle alustalle voidaan edes harkita. Näillä rakennetaan pohjaa suuremmille muutoksille.
Konepellin alla tapahtuu
Ne tekniset ongelmat, jotka syntyivät Dynamics AX:n pilveen siirtymisen myötä alkavat olla nyt selätettyjä, joten kehitystiimien katse on kyetty siirtämään tulevaisuuteen. Yksi merkittävimmistä askeleista matkalla kohti teknisesti yhtenäistä Dynamics 365 -tuotetta on tapahtumassa esitelty Dual Write -ominaisuus.
Dynamics 365 FO ja CE toimivat edelleen eri tietokannoissa, mutta Dual Write mahdollistaa nopean synkronisoinnin näiden välillä. Microsoft kuvaa tätä nopeutta termillä “near real-time", eli lähes reaaliaikainen. Testatessamme tätä itse, oli muutettu data siirtynyt sinä aikana, kun käyttäjä vaihtoi näkymää sovellusten välillä.
Dual Writen ensimmäinen versio julkaistaan loppuvuodesta 2019, mutta Microsoft ei suosittele sen tuotantokäyttöä ilman laajaa testausta. Kuten kaikki suuret uudistukset, on tämä luonnollisesti alkuvaiheessaan herkkä virheille, joten varovaisuutta on syytä noudattaa.
Toinen huomattava kehitysaskel kohti koheesiota on, että Microsoft on parantanut huomattavasti FO:n ja CE:n, ja siten myös Power Platformin, integraatiomahdollisuuksia lisäämällä puuttuvia rajapintoja sekä harmonisoimalla yhteisiä kokonaisuuksia. Esimerkkinä tästä se, että molemmista löytyvät asiakastiedot saavat vihdoin yhteisen tietorakenteen Dynamics 365:n sisällä.
Vilkaisu tulevaisuuteen
Tapahtuma oli vaikuttava, ja niin oli myös ohjelmistojätin läpikäymä transformaatio. Viimeistään täällä meillekin avautui, miten radikaali muutos olikaan vuosien takaisesta Microsoftista nykyiseen yhteisövetoiseen yritykseen, joka on valmis sekä halukas jakamaan tietoa ja oppimaan käyttäjiltään.
Ja kukapa olisi uskonut 10 vuotta sitten, että Microsoft olisi maailman suurin avoimen koodin tuottaja?
Tähän on kuitenkin päädytty, sillä strategia ei rajoitu vain Power Platformiin. Microsoft haluaa saada heidän käyttämänsä tekniikat toimimaan myös muiden tekniikoiden kanssa – jopa kilpailijoiden.
Power Platformin käyttämä tietomalli, Common Data Model, on eriytetty kokonaan Microsoftista ja sen ympärille luotiin Open Data Iniative yhdessä Microsoftin, SAP:n ja Adoben kesken. Tästä syystä tapahtumassa kuultiin myös SAP:n edustajien puheenvuoroja.
Mietteitä tapahtuman jälkeen
Päällimmäisenä tapahtumasta jäi mieleen se, että Microsoft on todennut yhdessä tekemisen olevan tulevaisuuden suunta. Tämä on luonnollisesti keino sitouttaa käyttäjiä heidän tuotteisiinsa, mutta myös tapa palvella käyttäjien tarpeita laajuudella, johon he eivät yksin kykenisi.
Pääsimme myös tapaamaan kasvotusten Microsoftin tuotekehityksestä vastaavia ihmisiä ja verkostoitumaan heidän kanssaan. Samat henkilöt toimivat myös aktiivisesti yhteistyössä Power Platform -käyttäjäryhmien kanssa, joissa me efimalaisetkin olemme mukana.
Kirjoittaja
Teemu Miettinen
Senior Technical Architect
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Toiminnanohjaus ERP |
Erikoisosaaminen
Arkkitehtuuri | |
Integraatiot | |
It-infra loppukäyttäjäpalvelut | |
It-infrapalvelut | |
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Teknologia
Microsoft |
Omat tagit
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |