Case Aikani: Mobile first, vai kuinka? Crasmanin oivallus toi tehokkaan ajanhallinnan kaikkien ulottuville
Mobiilihuumassa on helppo unohtaa, etteivät desktop-käyttäjät ole kadonneet maailmasta mihinkään. Crasman laati Suomen Ekonomeille sovelluksen, joka kulkee käyttäjiensä arjessa mukana alustasta ja päätelaitteesta riippumatta.
“Suomen Ekonomeihin kuuluu yli 50 000 jäsentä, joista suurinta osaa yhdistää tarve johtaa omaa työtään ja seurata ajankäyttöään. Näistä tarpeista syntyi alkuperäinen Aikani-sovellus, joka oli saatavilla App Store- ja Play-sovelluskaupoissa”, Suomen Ekonomien digitaalisten palvelujen asiantuntija Terhi Halsvaha kertaa.
Kaikille avoin Aikani on hyvinvointisovellus, jonka avulla käyttäjä pysyy helposti kärryillä omasta ajankäytöstään ja pystyy lyhyenkin käytön perusteella näkemään, miten tasapainottelu työn ja vapaa-ajan välillä onnistuu. Terveysalan ammattilaisten kanssa yhteistyössä kehitetty sovellus antaa hyvät työkalut myös esimerkiksi erilaisten projektien tai vaikkapa unen seurantaan.
Mobiililaitteisiin sidottu sovellus ei kuitenkaan palvellut desktop-käyttöä kaipaavia. Lisäksi sen ylläpito ja päivittäminen veivät siinä määrin aikaa ja resursseja pois sovelluksen jatkokehittämiseltä, että Suomen Ekonomit päättivät lähteä tavoittelemaan keveämpää toteutusta Aikani-palvelulle.
“Yhteistyön Crasmanin kanssa tiedettiin olevan mutkatonta jo aiemmista projekteista. Oli myös tiedossa, että Crasmanilla on rohkeus ja kyky lähestyä tällaisia hankkeita raikkaalla sekä kyseenalaistavalla otteella ja tarkoituksenmukaisuus edellä", Terhi Halsvaha kertoo.
Crasmanin ratkaisu
Aikani-palvelun olemassaolo ainoastaan mobiilimaailmassa rajasi pois huomattavan määrän potentiaalisia käyttäjiä.
“Käyttäjälähtöisyys oli Aikani-uudistuksen keskiössä. Suuri osa käyttää palvelua nimenomaan työajan kirjaamiseen, jolloin on luontevaa, että ajan kirjaaminen tapahtuu samassa ympäristössä kuin itse työkin: desktop-koneilla ja selaimessa,” Crasmanin suunnittelija Lauri Rummukainen kertoo.
Jotta Aikani palvelisi käyttäjäkuntaansa saumattomasti ja monipuolisesti, kirjautumisesta ja käytöstä tulisi tehdä mahdollisimman vaivatonta. Crasmanilla oli rohkeutta ehdottaa Suomen Ekonomeille Reactille rakentuvaa selainsovellusta, jonka toiminnallisuus olisi identtinen riippumatta siitä, käytetäänkö sitä älypuhelimella, tabletilla, läppärillä vai pöytäkoneella. Aikani-sovelluksen pohjaksi valikoitui Googlen Material Design -suunnittelukieli, jonka ansiosta sovelluksen jatkokehitys ja -konseptointi on vaivatonta.
“Moni toimija päätyy kehittämään perinteisen asennettavan sovelluksen jo siksi, että nykyajassa ‘sovellus pitää olla’. Meillä uskotaan siihen, että ratkaisun tulee aina syntyä toiminnallisuuden ja käytettävyyden lähtökohdista. Voi hyvin olla, että sovellusbuumi on jo laantumaan päin ja tämäntyyppiset selainpohjaiset sovellukset tulevat yleistymään tulevaisuudessa”, Crasmanin asiakkuuspäällikkö Jaakko Soininen miettii.
Toiminnallisuutta suunniteltiin muun muassa Crasmanin Teemu Korpilahden vetämässä työpajassa, jossa oli läsnä myös Työterveyslaitoksen edustaja. Näin sovelluksen toiminnallisuudessa pystyttiin huomioimaan myös tämän tarjoama data ajanhallinnan terveyspuolesta.
“Työpajamalli tuotti paljon tuoreita ajatuksia ja näkökulmia, joiden avulla palvelusta saatiin paras mahdollinen. Projektin aikana yhteistyö Crasmanin kanssa oli saumatonta ja yhteydenpito työryhmän kanssa kiitettävää,” Suomen Ekonomien asiakkuuspäällikkö Krista Karusalmi kertoo.
Tulokset
Aikani-palvelun muuttaminen selainpohjaiseksi on selvästi kannattanut, sillä palvelua desktop-selaimilla käyttävien määrä on jopa suurempi kuin mobiilikäyttäjien. Kaikille avoin sovellus on löytänyt käyttäjiä myös Suomen Ekonomien jäsenistön ulkopuolelta ja herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.
Selainkäyttöliittymän edut ovat merkittäviä niin palvelua ylläpitäville Suomen Ekonomeille kuin Aikani-käyttäjille. Teknisesti kevyt toteutus vapauttaa Ekonomien resursseja sovelluksen ylläpitämisestä ja päivittämisestä kohti jatkokehitystä ja parantamista. Vastaavasti käyttäjän ei koskaan tarvitse itse huolehtia sovelluksen päivittämisestä. Käyttäjä voi pysyä kirjautuneena palveluun niin monella laitteella kuin haluaa ja päästä aina vaivattomasti käsiksi ajanhallintaansa.
Tiedot
Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Crasman - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Crasman - Muita referenssejä
Crasman - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- Hion Digital Oy - Ostajan muistilista: Mitä ottaa huomioon ennen verkkosivuston uudistamista?
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |