Case HSL: Palvelu, joka liikuttaa – HSL-sovellus tarjoaa parhaat välineet matkustamiseen yhdessä paketissa
Palvelu, joka liikuttaa – HSL-sovellus tarjoaa parhaat välineet matkustamiseen yhdessä paketissa
Mobiili on keskeinen käyttöliittymä pääkaupunkiseudun liikkumispalveluissa, ja HSL:n mobiilisovellus on parissa vuodessa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista sovelluksista. Digia vastaa HSL:n kumppanina sovelluksen kehityksestä ja ylläpidosta.
Helsingin Seudun Liikenne on kuntayhtymä, joka hankkii joukkoliikennepalveluita yhdeksän jäsenkunnan alueella. Vuosittain HSL:n järjestämään joukkoliikenteeseen noustaan yli 380 miljoonaa kertaa.
HSL-sovellusta on ladattu jo yli 1,6 miljoonaa kertaa ja sillä on noin 1 000 000 aktiivista käyttäjää. Digia on ollut mukana kehittämässä sovellusta syksystä 2017 lähtien, ja kesäkuussa 2019 Digia otti kokonaisvastuun sovelluksen teknisestä kehityksestä.
Matkustamisen palvelut yhdessä sovelluksessa
Pääkaupunkiseudun liikennepalvelut kehittyvät jatkuvasti, ja uusia palveluita halutaan tarjolle myös mobiiliin reipasta tahtia. HSL tarjosi jo aiemmin sovelluksen mobiililippujen ostoon, mutta kesäkuussa 2018 julkaistu HSL-sovellus pyrkii huomioimaan entistä kattavammin käyttäjien kaipaamia palveluita. Tällä hetkellä sovelluksesta löytyvät lipunosto, Reittiopas sekä liikennetiedotteet ja linjoihin liittyvät ilmoitukset.
"Lähtökohtainen ajatus on se, että asiakas saa sovelluksen kautta kaiken, mitä tarvitsee joukkoliikenteen käyttämiseen. Haluamme tarjota kokonaispalvelua mahdollisimman helppokäyttöisessä, hyvin toimivassa sekä henkilökohtaisessa paketissa. Matkalippujen myynnissä sovellus näyttelee yhä tärkeämpää roolia, ja kertalippujen osalta sovellus on jo myyntikanavana suositumpi kuin HSL-kortti. Myös sovelluksen Reittiopas on hyvin suosittu", konseptin omistaja Timo Kiiveri HSL:stä sanoo.
Digian kehittäjät ripeämmän kehityksen avaimena
HSL-sovellusta kehitettiin alun perin monitoimittajaympäristössä ketterän kehittämisen periaatteita noudattaen. HSL halusi kuitenkin nopeuttaa kehityssykliä, ja tätä lähdettiin tavoittelemaan keskittämällä tekninen kehitysvastuu yhdelle kumppanille – Digialle.
Digian tiimi koostuu noin 10 kehittäjästä, joilla on fullstack-, QA- ja DevOps-osaamista. Sovelluksen toteutusteknologioita ovat modernit React Native, Node.js ja GraphQL, jotka ovat auttaneet sovelluksen virtaviivaistamisessa. Esimerkiksi React Native on mahdollistanut iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien tekemisen 99-prosenttisesti samalla koodipohjalla, mikä on nopeuttanut kehitystä ja tuonut säästöjä.
”Digian kehittäjät ovat ihan avainroolissa, kun sovellusta kehitetään yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Sovelluksen kautta myydään parhaimmillaan yli 120 000 lippua päivässä. Se, että palvelu oikeasti toimii, on todella olennaista meille kaikille. Kehittäjillä on iso rooli ja vastuu, jonka vuoksi kehittäjät ovat hyvin motivoituneita kehittämään yhä paremmin toimivaa sovellusta”, Kiiveri sanoo.
Juuri palvelun saumaton toiminta on yksi sovelluksen haasteista, ja tämä oli osasyy siihen, että tuotantoympäristö siirrettiin Azureen. Yli 30 prosenttia HSL:n lipunmyynnistä menee jo sovelluksen kautta ja määrä kasvaa jatkuvasti. Pienikin katkos toiminnassa merkitsee merkittäviä kustannuksia ja toisaalta paljon harmia HSL-sovelluksen käyttäjille. Laadunvalvonnan näkökulmasta onkin iso työ varmistaa kaikkien versioiden toiminta päivitysten yhteydessä, koska useita sovellusversioita tuetaan samanaikaisesti.
HSL tekee Digian kanssa yhteistyötä myös järjestelmien valvonnassa: käytössä on Digia Iiris -tilannekuvapalvelu tuotantoympäristöjen valvonta- ja palautumispalveluna. Palvelu tarjoaa HSL:lle tilannekuvan ja näkyvyyden valvonnan kohteena oleviin järjestelmiin, sisältäen 24/7-häiriöhallinnan.
Jatkokehityksessä tulossa lisää älyä ja henkilökohtaisuutta
HSL haluaa jatkuvasti parantaa sovelluksen käytettävyyttä, toimintavarmuutta sekä palveluvalikoimaa.
"Jatkossa tavoitteena ei ole ainoastaan yhä älykkäämpi ja henkilökohtaisempi sovellus, vaan sovellus, jonka toimivuuteen asiakkaat voivat luottaa ja joka tarjoaa monipuolisesti asiakkaan arjessa tarvitsemat toiminnot sekä palvelut.”, Kiiveri kertoo.
Sovelluksen avulla on mahdollista myös muun muassa parantaa yleisesti joukkoliikenteen reittisuunnittelua, sillä sovelluksen avulla on tulevaisuudessa tarkoitus kerätä anonyymisti matkustusdataa, mikäli käyttäjä itse antaa tähän luvan.
Lisää lipputuotteita sekä uusia maksutapoja pian käyttöön
Myös lipputuotteita kehitetään jatkuvasti vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita. Syksyllä 2019 joukkoliikenteen käyttäjien saataville tuli mm. täysin uudentyyppinen jatkuva säästötilaus sekä 70+ -lippu, jonka käytöstä 70-vuotta täyttänyt saa alennusta klo 9-14 välillä. Lähitulevaisuudessa uusia lipputuotteita ovat HSL-työmatkaetu, 15-17-vuotiaiden kausilippu sekä 60, 90 ja 360 vuorokauden kausiliput. Käyttäjät ovat myös toivoneet monipuolisempia maksutapoja sovellukseen ja näihin toiveisiin vastataan tuomalla sovellukseen mahdollisuus maksaa muun muassa MobilePaylla ja Pivolla.
Edellä mainittujen lipputuotteiden ja uusien maksutapojen lisäksi HSL-sovellukseen tuodaan mahdollisuus ostaa aikuisten kertalippuja Tallinnan ja Tarton sisäiseen joukkoliikenteeseen.
”Näemme tärkeäksi rakentaa palvelua, jossa erilaisia matkustusmuotoja on helppo hyödyntää ja yhdistää katkeamattomiksi matkaketjuiksi”, toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL:stä sanoo.
Suosittelija:
Digian kehittäjät ovat ihan avainroolissa, kun sovellusta kehitetään yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Sovelluksen kautta myydään parhaimmillaan yli 120 000 lippua päivässä. Se, että palvelu oikeasti toimii, on todella olennaista meille kaikille.
Timo Kiiveri, konseptin omistaja, HSL
Tiedot
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Asiakaspalvelu | |
Myynti |
Erikoisosaaminen
Mobiilikehitys | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Toimialakokemus
Kuljetus, liikenne ja logistiikka |
Teknologia
Azure | |
Node.js | |
React Native |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Digia - Muita referenssejä
Digia - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - DevOps Engineer
- Laura - ICT-asiantuntija (service desk), Millog Oy Riihimäki
- Laura - RPA-Trainee
- Nordea - Strategic Partner, Data Strategy and Alignment
- Innofactor Oyj - Sales Manager (Data & Analytics)
- Laura - Mobiilikehittäjä, Android
- Laura - Ohjelmistoarkkitehti, Tampere/Oulu
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
- Digiteam Oy - Verkkokaupan toteutus Apollokaihdin.fi
- Digiteam Oy - Kattokeskuksen sivut ykköseksi Googlessa
- Digiteam Oy - Kokonaisvaltainen digimarkkinoinnin kumppanuus – Case Tradehit
Tapahtumat & webinaarit
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 17.12.2024 - Rakettiwebinaari: jouluspesiaali – kysy mitä vain!
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Timeless Technology - No-Code PLC vs. perinteinen PLC - Mikä on paras ratkaisu?
- Hion Digital Oy - Onko verkkopalvelusi valmis tulevaan vuoteen?
- Kisko Labs Oy - Prototyypillä säästät rahaa ja vähennät riskejä
- Rakettitiede Oy - Mistä on konsultit tehty?
- Innofactor Oyj - Näin Jedox tehostaa Excel-työskentelyä
- Rakettitiede Oy - Kiikarissa ura Raketissa? Näin onnistut!
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Building a Lovable App
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |