ChatGPT on vakiinnuttanut asemansa sisällöntuotannon työkaluna
Mullistava tekoälypohjainen työkalu on hyvä renki, mutta huono isäntä.
ChatGPT:n ansiosta myös digitaalisen markkinoinnin maailmassa on kuhissut viime aikoina kovasti. Se tekee kaiken saman kuin Google, mutta koostetummin, inhimillisemmin ja myös – ainakin toisinaan – erittäin nopeasti.
Mihin tekoäly sopii ja mihin ei?
Tekoäly nopeuttaa, selkeyttää ja helpottaa monia sisällöntuotannon prosesseja. Se voi toimia myös ideoiden löytämisen ja jalostamisen tukena jos käyttäjä tietää, mitä etsii.
Oleellista on muistaa, että tekoäly ei ole erehtymätön, eikä se ole toimistaan ja tuottamastaan sisällöstä samalla tavoin tilivelvollinen kuin ihmiskirjoittaja.
ChatGPT ei aina esimerkiksi osaa kunnioittaa kirjoittajan tekijänoikeuksia. Myös lähdeviittaukset ja tiedot voivat olla ajoittain kyseenalaisia tai väärin.
ChatGPT saattaa kertoa tietoja virheellisesti tai keksiä omia yhdistelmiä. Esimerkiksi tässä sijaintiin liittyvässä kysymyksessä ChatGPT esittää oikean sijainnin alueen nimen erikoisesti yhdistämällä siihen toisen Lapin luonnonsuojelualueen. Pyhäkeron ja Auttikönkään etäisyys toisistaan on todellisuudessa noin 400 kilometriä.
Puutteistaan huolimatta ChatGPT vauhdittaa huomattavasti työskentelyä sellaisissa aiheissa, jotka ovat sen käyttäjälle itsessään tuttuja. Sokeasti mullistavaan palveluun ei kuitenkaan tule luottaa, vaikka se helpottaakin huomattavasti asiantuntijatyön tiedonhakua ja tiedon koostamista. Tietojen paikkansapitävyys täytyy kuitenkin tarkistaa, kuten aina ennenkin.
ChatGPT:n antamat väärät tiedot eivät automaattisesti korjaannu, vaikka huomauttaisit sille asiasta. Se saattaa kertoa sinulle kerta toisensa jälkeen inttäen saman väärän tiedon.
ChatGPT antaa usein hyviä esimerkkejä ja osaa muokata tekstiä
ChatGPT:n hyödyntämä data on peräisin loppuvuodelta 2021, joten ihan tuoreinta tutkimustietoa tai maailmantilannetta se ei osaa analysoida tai selostaa erityisen hyvin. Sen sijaan se osaa neuvoa esimerkiksi sisällön tai mainonnan muotoilussa, kunhan sille ensiksi antaa tekstuaalisesti parametrit, joita se ymmärtää.
ChatGPT osaa myös oikolukea, muokata tekstin sävyä ja ripotella esimerkiksi annettuja hakusanoja tekstiin. Kääntäjänä se on myös poikkeuksellisen tehokas.
ChatGPT ymmärtää erinomaisesti yleisimpiä koodikieliä ja toimii näppäränä apurina sisältöasiantuntijoiden lisäksi myös koodaajille. Aivan kaikkeen se ei kuitenkaan yksinään taivu, vaan tarvitsee taustatietoa, selkeitä ohjeistuksia sekä manuaalista työtä. Lisäksi se tarjoaa neuvoja myös teknisessä hakukoneoptimoinnissa.
Saat miltein kaiken sen, mitä osaat pyytää
ChatGPT pystyy muotoilemaan generoimaansa tekstiä useamman pyyntökerran kautta. Kaikkia pyyntöjä se ei toki aina osaa lukea. Pyyntöjen uusiminen kannattaa, sillä näin saadaan aikaan lähestyttävämpiä esimerkkejä, joita on helpompi hyödyntää.
Ota kuitenkin huomioon, että ChatGPT saattaa hyödyntää täsmälleen jonkin muun yrityksen käyttämiä lausahduksia generoidessaan tekstejä. Tämän johdosta manuaalinen esi- ja muokkaustyö on erittäin tärkeää, eikä tekstejä tulisi ikinä generoida vain ChatGPT:n avulla.
Yhtenä erinomaisena työkaluna ChatGPT toimii myös ideointiin, jolloin ChatGPT:lle voi vaikka pyytää listoja eri aiheista. Kirjoittajan blokin iskiessä sen avulla saa hyvää reksviittaa siihen, kuinka esimerkiksi tekstiä voisi jatkaa. Ja jos vaihtoehdot eivät miellytä, voi aina pyytää kirjoittamaan eri tavalla tai eri aiheesta.
Esimerkissä pyysin ChatGPT:tä kirjoittamaan lyhyen mainostekstin tästä blogista. Sen tuottamat tekstit tuntuvat hieman liian korkealentoisilta, joten pyysin sitä vähentämään hypetystä, lisäämään lauseita ja poistamaan generoiduista teksteistä hashtagit. Lauseita se ei juurikaan generoinut lisää, mutta pidensi vähän tekstejä ja teki niistä hitusen lähestyttävämpiä. Kätevää, eikö!
ChatGPT kulkeutuu kohti kuukausimaksullista mallia
Viime aikoina lanseerattu kuukausimaksupohjainen jäsenyys on tuonut hidastusta ilmaisversion toimivuuteen. Maksullinen versio on erittäin nopea ja toimii huomattavasti paremmin kuin ilmaisversio.
ChatGPT:n maksullinen versio sisältää erilaisia oppaita siitä, kuinka parametrejä eli pyyntöjä voi käyttää optimaalisten vastausten saamiseksi. Esimerkiksi kertomalla hakusanamainonnan avainsanan sille se osaa kehittää annettuihin teksteihin lauserakenteita, joissa näitä oleellisia hakusanoja hyödynnetään. Mainostajille tämä kyky on erittäin mielenkiintoinen.
Mihin sisällöntuottajia enää kohta tarvitaan?
Hyvää sisältöä tarvitaan aina. Sisällöntuotannon ammattilaiset voivat varmastikin myöntää ChatGPT:n olevan ajatuksen tasolla kiehtovuudestaan huolimatta hieman pelottava. Peloista on kuitenkin vielä paljon matkaa siihen, että työkalu korvaisi sisällöntuottajat ja asiantuntijat työssään.
ChatGPT:n tuottaman tekstin ongelma on sävy, joka on lähes poikkeuksetta erittäin korkealentoista ja usein myös kulunein täytesanoin höystettyä. Tekstissä saattaa myös olla asiavirheitä tai tekstit voivat olla tekijänoikeudellisesti kyseenalaisia. Myös esimerkiksi Google-mainonnan merkkimäärien puitteissa pyydetyt tekstit ja niiden muokkaukset eivät ChatGPT:ltä suju ihanteellisella tavalla, joten kyllä meitä sisällöntuottajia tarvitaan vielä moneen. Vaatii useamman uuden pyyntökerran ja runsaasti manuaalista kirjoittamista sekä selvitystyötä, jotta työkalusta saa suurimman potentiaalin irti markkinoinnissa. Yksinään sillä saa aikaa vain horjuvia tekstejä, mutta ammattilaisen käytössä sen potentiaali sisällöntuotannossa on suunnaton.
ChatGPT:n tulevasta kehityksestä huolimatta sisällöntuotannon ammattilaisia tarvitaan varmistamaan tietoja, muotoilemaan tekstiä ja saattamaan sanomaa eteenpäin sellaisella suunnittelulla, johon tekoäly ei kykene – vielä. Asiakkaan kannalta ChatGPT on puolestaan hyvä asia, sillä tehokas työkalu vauhdittaa tarvittaessa projektien etenemistä juurikin ideoinnin ja ehdotusten avulla. Asiakkaat saavat samassa ajassa enemmän, siistimmin ja tutkitummin.
Oletko kyllästynyt ChatGPT:n käyttöön, haluatko oppia kuinka ChatGPT toimii tai toivoisitko toimivia sekä monin tavoin toteutettuja ja suunniteltuja sisältöjä liiketoiminnallesi? Ota yhteyttä meihin!
Haluatko kuulla lisää?
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen |
Toimialakokemus
Asiantuntijapalvelut | |
Media |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö |
Omat tagit
Oddy Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Oddy Digital - Muita referenssejä
Oddy Digital - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
- Aveso Oy - ERP tekninen projektipäällikkö
- Aveso Oy - IFS ERP -konsultti
- Laura - Digiasiantuntija, PAMin keskustoimistoon Helsinkiin
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
- Hellon - Identifying growth opportunities with global Moomin fans
- Hellon - Award-Winning Inclusive Customer Experience for Northern
- Hellon - Developing a Life-Saving App to Boost Blood Donations
Tapahtumat & webinaarit
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
- Innofactor Oyj - 5 Copilot-vinkkiä Microsoft 365 -käyttäjälle
- Innofactor Oyj - Tekoäly käytännössä: 3 AI-työkalua myynnin ammattilaiselle
- TNNet Oy - "Asiakkaan tulee saada palvelua, joka jää mieleen"
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |