Digistrategialla selkeyttä ja suuntaa liiketoimintamuutosten toteuttamiseen
Digitalisaatio muuttaa yritysten liiketoimintaympäristöä, liiketoimintamalleja ja ansaintalogiikoita. Toimitusketjujen tulee olla läpinäkyviä ja niitä on pystyttävä johtamaan ja ohjaamaan reaaliaikaisesti, mielellään mobiilisti.
Dataa kerätään niin tuotteista kuin prosesseistakin, mutta miten tehdä säästöjä tai uutta liiketoimintaa? Aluksi tarvitaan hyvä digistrategia. Se on päivittyvä kokonaisnäkemys siitä, mitä yritys tavoittelee digitalisoinnilla. Digistrategia on osa liiketoimintastrategiaa tai vahvasti siihen linkittyvä.
Nykytila-analyysilla kokonaiskuva lähtötilanteesta
Digistrategia lähtee liikkeelle kattavasta nykytila-analyysistä, mikä antaa hyvän ja realistisen pohjan seuraaville vaiheille. Aluksi selvitetään liiketoimintaympäristön muutoksia haastattelemalla mm. asiakkaita, loppukäyttäjiä ja toimittajia. Sitten analysoidaan ja kuvataan prosessit, tunnistetaan tietovirrat ja analysoidaan datan käytettävyys. Lopuksi määritellään yrityksen digikypsyys, mielellään useiden toimintojen ja vastaajien näkökulmista.
Tiekartta johtaa visioon
Seuraavassa vaiheessa määritellään visio ja tiekartta. Visio on tavoitetila, johon halutaan päästä. Tiekarttaan kootaan ne konkreettiset toimenpiteet, jotka pitää tehdä vision saavuttamiseksi. Määritellään tarvittavat projektit ja työpaketit sekä luokitellaan ja priorisoidaan ne aikajanalle, teemoitetaan vuodet fokuksen parantamiseksi, tehdään hankkeistus eli kootaan loogisesti yhteen kuuluvat työpaketit ja projektit yhden hankkeen alle. Suunnittelun aikajänne on tyypillisesti keskipitkä, eli 3–5 vuotta. Tiekarttaan on hyvä saada monipuolinen näkemys osallistamalla eri toimintojen ja henkilöstöryhmien edustajia.
Digitaalista tiekarttaa suunniteltaessa on hyvä tunnistaa digitalisaatiosta saatavia hyötyjä, esimerkiksi automatisoinnin tai robotisoinnin mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki on tilausten käsittely, jossa tyypillisesti siirretään käsin tilaustietoja järjestelmästä toiseen. Työvaihe voidaan automatisoida digitaalisella ratkaisulla ja yritys voi näin samanaikaisesti sekä parantaa palvelua että tehostaa toimintaa.
Muutosjohtamisella saavutetaan halutut tulokset
Oleellista digistrategiassa on muutoksen läpivienti. Digitalisaatio muuttaa liiketoimintojen luonnetta ja työnkuvia läpi organisaation. Se monimutkaistaa ja monistaa myös asiakkaan ja yrityksen välistä kommunikaatiota. Kosketuspintojen määrä kasvaa ja niiden yhtenäistäminen edellyttää hyvää muutosjohtamista ja uusien toimintamallien käyttöönottoa. Muutoksen läpivienti vaatii johdolta sitoutuneisuutta ja kannustavaa otetta johtamisessa. On luotava realistinen näkemys osaamisvajeista ja koulutustarpeista. Huolella tehty nykytilan analyysi ja digikyvykkyyden arviointi auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa ja kriittisten menestystekijöiden tunnistamisessa. Usein yrityksen ulkopuolinen asiantuntija on hyvä apu ja sparraaja yrityksen johtoryhmälle digistrategian laatimisessa ja samalla se tuo jäntevyyttä tekemiseen.
Netum – Viisas ja vastuullinen digikehityskumppani
Netumin johdon konsulteilta saat selkeyttä ja suuntaa digitalisaation valmiuksien ja varantojen edistämiseen sekä liiketoimintamuutosten toteuttamiseen teknologian avulla – ihmistä unohtamatta. Viisain tapa rakentaa kestäviä IT-ratkaisuja on kehittää uusia toteutuksia huomioiden olemassa olevat ratkaisut. Näin digimuutos menee eteenpäin sujuvammin, kustannustehokkaammin ja saadut ratkaisut kestävät aikaa. Lopputuloksena näet yrityksesi nykytilanteen ja kehityspolun selkeästi, tiedät mikä on tavoitteenne ja saat järkevät työkalut sinne pääsemiseksi.
Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Netum Group - Muita referenssejä
Netum Group - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |