Johtoryhmä digisydämen asialla
Toimitusjohtajamme Tero Salminen pohtii, miksi jokainen yritys tarvitsee vahvan ja liiketoiminnan muutoksiin mukautuvan digisydämen ja miksi jokaisen johtoryhmän pitäisi olla digisydämen asialla.
Korona konkretisoi meille kaikille sen, miksi digitalisaatiota tarvitaan. Samalla näimme välähdyksiä myös vaikeuksista, joita syntyy, jos yritysjärjestelmämme eivät tue digitaalisia prosesseja sekä datan esteetöntä liikkumista ja käytettävyyttä.
Nykyaikainen toiminnanohjaus ja taloushallinto ovat pilvessä, ja ydinjärjestelmien pilvisiirtymä on täydessä vauhdissa myös Suomessa. Vanhojen toiminnanohjaus- ja taloushallinnon järjestelmien tuki päättyy, ja uudet tarjotaan pilvipalveluina. Samalla rakennetaan organisaatioihin uudenlaista digisydäntä, joka toimii liiketoiminnan elintärkeiden tieto-, raha- ja resurssivirtojen keskuksena ja jatkuvan kehittämisen – digievoluution – ajurina.
Muutos, jota parhaillaan elämme, tarkoittaa kolmea asiaa:
1.Yrityksen ydinjärjestelmät(kin) ovat jatkossa pilvessä. Kutsumme niiden muodostamaa toimivaa kokonaisuutta digisydämeksi.
2.Yrityssoftat ja appit ovat kuluttajistumassa. Niiden elinkaari lyhenee, niiden ostaminen ja jopa itse kehittäminen on helppoa, käyttökokemus tärkeää, ja niillä haetaan ketteryyttä liiketoiminnan – ja digisydämen – kehittämiseen.
3. Näiden kahden maailman on pelattava yhteen ja yhteisenä nimittäjänä on data. Datan pitää soljua esteettä ja olla käytettävissä liiketoiminnan tukena, jatkuvassa oppimisessa ja kehittymisessä.
Jokaisen yrityksen sydämen tulee olla kunnossa, jotta koko muu keho voi elää ja toimia.
Digisydän on yrityksen tärkeimpien it-ratkaisujen muodostama kokonaisuus, joka kokoaa yrityksen tieto-, raha- ja resurssivirrat yhteen ja siten mahdollistaa toiminnan johtamisen ja ohjaamisen sekä läpinäkyvyyden. Toisille se voi tarkoittaa talous- ja toiminnanohjausjärjestelmiä, toisille vaikkapa asiakashallintajärjestelmää. Digisydän ei kuitenkaan tee itse kaikkea mahdollista. Se on avoin ja suhtautuu suopeasti ympäröivään maailmaan ja muihin teknologioihin sekä järjestelmiin. Digisydämen tehtävänä on varmistaa, että yrityksen tieto on käytettävissä siellä, missä sitä tarvitaan.
Kun toimintaympäristö muuttuu, liiketoiminnan on oltava valmis muuttumaan nopeasti sen mukana. Muutoksessa mukana ‒ ja mahdollisesti jopa sen edellä ‒ pysyminen vaatii erilaisia nopeita kokeiluja. Digisydän mahdollistaa tämän yrityksen digievoluution. Koko liiketoiminta tarvitsee jatkossa kehittyäkseen vahvan, muutoksiin mukautuvan digisydämen. Digisydämen hyödyntäminen puolestaan vaatii organisaatiolta jatkuvan kehityksen asennetta ja kulttuuria. Tällaisen kulttuurin mahdollistaminen on johdon kaikkien jäsenten tehtävä.
Paikallisten perusjärjestelmien päivitys ei todella ole kenenkään unelmaprojekti, ja usein se on mielletty IT:n ja taloushallinnon tehtäväksi. Suunnitteluun ja työpajoihin osallistuminen on perinteisesti ollut vaikeasti nieltävää pakkopullaa. Vahvan digisydämen rakentaminen on kuitenkin asia, jonka pitää kiinnostaa koko johtoryhmää.
Hyvä digisydän on kuin vahva rakennuksen kivijalka. Mielenkiintoista on se, että se on kehittyvä perusta. Koska digisydän on pilvipalvelu, sen säännöllinen päivittyminen antaa organisaatiolle mahdollisuuden pysyä uudella tavalla teknologian kehityksessä mukana. Teknologian jatkuva kehittyminen luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia myös liiketoiminnalle, eivätkä yrityksen ydinjärjestelmät ole siksi enää yksin IT:n tai taloushallinnon agendalla. Järjestelmän toimittaja on jatkossa kumppani, jota asiakkaan liiketoiminta kiinnostaa ja joka tulkitsee näitä kehittyvän teknologian mahdollisuuksia asiakkaalle ja asiakkaan liiketoiminnalle.
Miksi sydänvertaus? Jokaisen yrityksen sydämen tulee olla kunnossa, jotta koko muu keho voi elää ja toimia. Sydämen kuntoa pitää kehittää, jotta sen mahdollisuuksista saa kaiken irti. Ja se muutoksenjohtaminen, joka erityisesti on johtoryhmän agendalla? Ilman sydämellisyyttä, ihmisten ymmärtämistä, mikään muutos ei tapahdu. Hyvin rakennetussa, vahvassa digisydämessä on myös inhimillisyys otettu huomioon. Ja jokaista johtoryhmän jäsentä tarvitaan tässä muutoksessa.
Kirjoittaja
Tero Salminen
Toimitusjohtaja
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tietohallinto | |
Toiminnanohjaus ERP |
Erikoisosaaminen
Pilvipalvelut / SaaS |
Omat tagit
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Digiteam Oy - Oikein Viitoitettu Digimarkkinoinnin polku johtaa oikeisiin tuloksiin
- Kisko Labs Oy - Lopeta ideoiden väsytystaistelu – Näin viet ideat tehokkaasti maaliin
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |