Käytettävyyttä Optimistic UI:lla
Käytettävyys on yksi ohjelmistokehityksen keskeisimmistä tavoitteista, ja tiedetään, että sujuva ja intuitiivinen käyttöliittymä parantaa merkittävästi käyttäjäkokemusta. Yksi tehokas tapa parantaa sovelluksen käytettävyyttä ja tehdä käyttäjäkokemuksesta sulavampi, on hyödyntää Optimistic UI -suunnittelumallia.
Optimistic UI olettaa, että käyttäjän toiminto onnistuu aina, ja antaa palautteen käyttäjälle ainoastaan virhetilanteessa. Näinpä käyttöliittymän toiminnot tapahtuvat viivettä, kun liikenne taustajärjestelmään tapahtuu sovelluksen taustalla. Ainoastaan virhetilanteet, kuten verkkoyhteyden ongelmat tuodaan käyttäjälle näkyviin. Kun ohjelmisto on toteutettu laadukkaasti, se on testattu kattavasti ja toiminnallisuudet ovat kunnossa, poikkeukset ovat hyvin harvinaisia.
Mitä on Optimistic UI?
Optimistic UI (optimistinen käyttöliittymä) on suunnittelumalli, jossa käyttäjälle esitetään välittömästi positiivinen vastaus heidän toiminnastaan, vaikka todellinen taustajärjestelmäkutsu ja sen tulos ovat vielä käsittelyssä. Toisin sanoen käyttöliittymä olettaa, että käyttäjän toiminta onnistuu, ja päivittää näkymän heti, vaikka taustajärjestelmä ei ole vielä vahvistanut toimintaa. Jos taustajärjestelmä vastaa virheellä, tilanne korjataan myöhemmin ja käyttäjälle voidaan esittää virheviesti.
Optimistic UI luo erittäin sujuvan käyttäjäkokemuksen minimoimalla käyttäjän kokeman viiveen ja antaa vaikutelman järjestelmän sujuvuudesta, vaikka taustalla tapahtuisi monimutkaisia operaatioita.
Hyödyt käytettävyydelle
Optimistic UI:n merkittävin hyöty on käytettävyyden parantaminen. Sovelluksen nopeus ja reagointikyky ovat tärkeitä tekijöitä käyttäjäkokemuksessa. Jos käyttäjä joutuu jatkuvasti odottamaan, että sovellus päivittää näkymiä taustajärjestelmäkutsun jälkeen, käyttökokemus kärsii.
Optimistic UI:n avulla voidaan:
- Parantaa suorituskykyä: Vaikka sovellus ei teknisesti nopeutuisi, käyttäjän kokema nopeus kasvaa, kun välitöntä palautetta tarjotaan ilman viivettä.
- Vähentää turhautumista: Käyttäjät eivät pidä odottamisesta, ja pitkät viiveet voivat johtaa turhautumiseen ja jopa sovelluksen käytön lopettamiseen. Optimistic UI:n avulla odotusaika poistuu.
- Tarjota sujuvampi käyttäjäkokemus: Käyttäjät kokevat järjestelmän joustavampana ja luontevampana käyttää, kun se reagoi heidän toimintoihinsa heti, eikä ole sidottu taustalla tapahtuviin operaatioihin.
Käytännön esimerkkejä Optimistic UI:sta
Monet modernit sovellukset hyödyntävät Optimistic UI:ta, vaikka käyttäjä ei sitä ehkä tiedosta. Esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksissa, kuten viestipalvelu X:ssä, viestin lähettäminen näkyy käyttäjälle välittömästi julkaistuna, vaikka taustalla viesti voi vielä olla taustajärjestelmän käsittelyssä. Jos lähetyksessä ilmenee ongelma, käyttäjälle voidaan näyttää virheilmoitus, mutta suurimmassa osassa tapauksia toiminto sujuu ilman keskeytyksiä.
Toinen esimerkki löytyy verkkokaupoissa, joissa ostoskorin päivittäminen tapahtuu välittömästi, vaikka taustajärjestelmäkutsu käsittelisi tietojen päivitystä taustalla. Tämä tekee ostoskokemuksesta sulavan ja nopean, mikä kannustaa käyttäjää jatkamaan ostoksiaan.
Haasteet ja riskit
Optimistic UI ei ole kuitenkaan täysin riskitön. Koska käyttäjälle näytetään optimistinen tulos ennen kuin todellinen tieto on saatu taustajärjestelmästä, virhetilanteiden hallinta on erityisen tärkeää. Jos järjestelmä ei kykene käsittelemään virheitä oikein, käyttäjä voi hämmentyä tai kokea sovelluksen epäluotettavana.
Syötteiden validoinnit suoritetaan käyttöliittymässä, jolloin käyttäjä ei voi lähettää virheellisessä muodossa olevaa dataa.
Tämän takia on tärkeää suunnitella selkeät virheenkäsittelymekanismit ja antaa käyttäjälle ymmärrettävä ilmoitus, mikäli jokin menee vikaan. Esimerkiksi, jos X:n kaltaisessa sovelluksessa viestin lähettäminen epäonnistuu, käyttäjälle voidaan näyttää yksinkertainen virheilmoitus ja mahdollisuus yrittää uudelleen.
Lisäksi Optimistic UI voi johtaa monimutkaisempaan koodiin, erityisesti silloin, kun sovelluksen pitää hallita useita päällekkäisiä tai rinnakkaisia taustajärjestelmäkutsuja. Tämä voi lisätä virheiden mahdollisuutta, jos järjestelmä ei ole rakennettu kestämään tällaisia tiloja.
Optimistic UI osana käyttäjäkeskeistä ohjelmistokehitystä
Käyttäjäkokemus ja käytettävyys ovat nykyajan ohjelmistokehityksessä keskiössä. Optimistic UI on yksi tehokkaimmista tavoista sujuvoittaa sovellusten käyttökokemusta. Yhdistettynä huolelliseen virheen käsittelyyn ja selkeään viestintään se tarjoaa käyttäjille miellyttävän, nopean ja vaivattoman käyttökokemuksen.
Optimistic UI:ta kannattaakin harkita etenkin sovelluksissa, joissa nopeus ja sulava käyttökokemus ovat kriittisiä tekijöitä. Kun käyttäjät saavat heti palautetta toiminnastaan, heidän kokemansa sovelluksen laatu ja luotettavuus paranevat, mikä voi johtaa korkeampaan käyttäjätyytyväisyyteen ja sitoutumiseen.
Yhteenveto
Optimistic UI -malli on tehokas tapa sujuvoittaa sovellusten käytettävyyttä ja parantaa käyttäjäkokemusta. Antamalla käyttäjälle välitön palaute ja olettamalla onnistuminen, käyttöliittymä pysyy dynaamisena ja reagoivana, vaikka taustalla tapahtuisi monimutkaista tietojenkäsittelyä. Ohjelmistokehityksessä, jossa käyttäjäkokemus on avainasemassa, Optimistic UI voi tehdä merkittävän eron käyttäjän tyytyväisyyden ja sovelluksen poistaneen käyttäjän välillä.
Optimistic UI osana Amabitin Järjestelmärunkoa
Amabitin järjestelmärungossa on käytetty Optimistic UI:ta. Runko mahdollistaa asiakkaille jopa 80% säästöön sekä projektin kustannuksissa että projektin toteutusajassa. Lue lisää järjestelmärungosta.
Amabitin järjestelmärungossa toistuvien osa-alueiden rungot on koottu konfiguroitaviksi komponenteiksi, joiden avulla uusi järjestelmä saadaan kehitysvaiheeseen tunneissa. Järjestelmärunkoon sisältyy frontend, backend, pipeline ja testiautomaatiovalmius.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Tuotekehitys ja suunnittelu | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Ohjelmistokehitys | |
Käyttöliittymäsuunnittelu | |
Ketterät menetelmät | |
Brändin rakennus |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Amabit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Amabit - Muita referenssejä
Amabit - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
- Laura - Product Owner
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
- SD Worx - Säästöjä, sujuvuutta ja varmuutta pilvipalveluiden avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- Hion Digital Oy - Ostajan muistilista: Mitä ottaa huomioon ennen verkkosivuston uudistamista?
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |