Lukeloki-sovelluksella tutkitaan ravintoloiden ruokahävikkiä
Ravintoloiden ja ravitsemispalveluiden ruokahävikki kuuluu niihin ongelmiin, joiden ratkaisu on omissa käsissämme. Ja nyt se on sitä entistä konkreettisemmin, sillä Luke eli Luonnonvarakeskus on kehittänyt yhdessä Mediasignalin kanssa Lukeloki-sovelluksen, jolla tutkitaan ja seurataan hävikkiä valtakunnallisesti.
Luken hävikkitutkimukseen osallistuu noin 70 ravintolatoimipistettä eri puolilla maata. Tutkimus kattaa linjastoravintoloita, kuten henkilöstö- ja kouluruokaloita, annostarjoilua tekeviä ruokaravintoloita sekä pikaruokapaikkoja. Tutkijat seuraavat hävikkiä sovelluksen avulla ja näkevät tilanteen reaaliaikaisesti. Tutkimukseen osallistuvat toimipisteet ja yritykset saavat yhteenvedon omista tiedoistaan ja voivat miettiä sopivia keinoja hävikin vähentämiseen.
Ruokahävikin suitsimiseen on kerättävä laajasti tietoa
Ruokahävikki suomalaisissa ravintoloissa voi olla jopa 20 prosenttia valmistetusta ruoasta. Luken tutkija Kirsi Silvennoisen mukaan hävikkiä on seurattu aikaisemmin vaihtelevin menetelmin, ja tietojen tallennus sekä tarkastelu ovat vaatineet paljon työtä. Nyt menossa olevalla tutkimuksella saadaan tietoja hävikin määristä erilaisissa toimipisteissä sekä kehitetään ravitsemispalveluille soveltuvaa tutkimusmenetelmää. Tulosten perusteella Luke tulee esittämään keinoja, miten Suomi saa seurannan EU:n jätedirektiivin edellyttämälle tasolle. EU:n suunnitelmissa on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.
Kolmen viikon mittausjaksolla seurattavat tiedot ovat päivittäinen ruokalista, paljonko ruokaa valmistetaan, paljonko heitetään pois, paljonko asiakkaita on käynyt ja minkä verran heiltä jää lautastähteitä. Ravintolat saavat tulokset käyttöönsä, jotta ne voivat miettiä, miten ruokalista, jotkut tietyt ruoka-aineet tai jopa viikonpäivä vaikuttavat hävikkiin.
Käyttäjäpalaute arvokasta kehitystyössä
Luke pitää tärkeänä hyödyntää digitalisaation tarjoamia vaihtoehtoja kestävän kehityksen hankkeissaan. Mediasignal toimii kumppanina monissa hankkeissa. Ruokahävikkisovelluksen kehitystyö toimii Silvennoisen mukaan hyvin – ensimmäisten kokeilujen jälkeen saatiin käyttäjiltä palautetta, jonka perusteella käytettävyyttä hiottiin.
Asian yhteiskunnallinen merkitys sekä sujuvasti tietokoneen lisäksi tabletilla ja puhelimella toimiva sovellus ovat saaneet yritykset innolla mukaan tutkimukseen. Suurten volyymien linjastoravintoloille hävikillä on paljon taloudellista merkitystä, mutta myös annosravintolat näkevät hävikin pienentämisessä taloudellisia ja mainehyötyjä. Kirsi Silvennoisen mukaan on mahdollista, että sovellus tuodaan yritysten käyttöön myös pitempiaikaista mittausta varten. Näin tiedon kerääminen ja seuranta jatkuisi myös meneillään olevan hankkeen jälkeen – ja mahdollisimman moni voisi nipistää hävikkinsä minimiin.
Valtakunnallinen hävikintorjunta edellyttää yhteismitallista tietoa
Hävikintorjuntasovelluksen kehitystyötä Mediasignalissa johtava Marko Kujala toteaa, että koodaajasukupolvelle tämä on loistava esimerkki, miten omalla työllä voi hyödyttää koko yhteiskuntaa. Ruokahävikki on luonnonvarojen tuhlausta ja moninkertaista turhaa kulutusta. Jos sitä voidaan hallita teknologian avulla, olemme ylpeitä saadessamme olla siinä Luken kumppanina.
Tärkeintä tällaisen sovelluksen kehitystyössä on, että heti projektin alussa ymmärrämme asiakkaan tavoitteen ja toisaalta ympäristön, missä ratkaisua tullaan käyttämään. Ruokahävikkisovelluksen yhteydessä olennaista oli ratkaista, miten asioita voidaan käytännössä raportoida ravintoloiden keittiöissä, ja mikä on heidän työnsä näkökulmasta looginen tapa kirjata hävikkejä, jotta se ei häiritse muuta työskentelyä. Toisaalta Luke tarvitsee yhteismitallista raportointidataa, jonka perusteella voidaan vertailla hyvin erilaisissa ravintoloissa syntyviä erilaisia hävikkityyppejä.
Toinen painopiste on itse toteutus, jonka täytyy vastata johdonmukaisesti kaikkia ylläkuvatussa suunnittelun ja määrittelyn aikana tehtyjä havaintoja ja päätöksiä. Sovelluksen pitää olla helposti lähestyttävä ja helppo käyttää siinä ympäristössä ja niillä laitteilla, jotka ovat saatavilla. Tämä on myös se kohta, missä erot tehdään – pelkkä hyvin suunniteltu ei riitä, vaan tarvitaan vielä timanttinen toteutus.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
Järjestöt ja yhdistykset |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö |
Mediasignal Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Mediasignal Group - Muita referenssejä
Mediasignal Group - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - IT BUSINESS PARTNERING DIRECTOR
- Laura - Data Engineer
- Laura - Datainsinööri, tietohallinto
- Laura - Ohjaaja media- ja it-tiimi / oppisopimus
- Laura - Kesätyöpaikat IT-ala
- Frends iPaaS - Technical Community Manager
- Druid Oy - Myyjä - hunter-henkinen tekijä, joka saa tuloksia aikaiseksi!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Maxtech - Avainta TES -muutokset ja niiden hallinta: Näin Maxtech voi auttaa
- Vetonaula Oy - Windows 10:n tuen päättyminen: mitä yrityksesi tulisi tietää?
- SC Software Oy - Koodia ihmiseltä ihmiselle jo 10 vuotta
- Aveso Oy - Kestävää tulevaisuutta rakentamassa teknologian avulla – IFS ESG-työkalut integroituna järjestelmään
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |