Miksi saavutettavuus on kilpailuetu
Oletko koskaan ajatellut, millainen paikka internet on ilman kuvia, värejä, ilman näköaistia? Tai mietitkö koskaan, mistä syystä valitset käyttää yhtä palvelua jonkin toisen sijaan?
Fyysisessä maailmassa kohtaamme jatkuvasti asioita, joista voimme valita itsellemme mieluisimman ja käytettävyydeltään helpoimman. Valinnan teemme usein tiedostamatta tai sen mukaan, mihin olemme tottuneet.
En itsekään ole tullut tätä liiemmin ajatelleeksi, mutta hetken mietittyäni huomasin, että teen pieniä yllättäviä valintoja jatkuvasti. Omasta elämästäni esimerkkinä on R-Kioskin sisäänkäynnin ramppi, jonka valitsen mieluummin kuin portaat. Minulla ei ole estettä portaiden käyttöön, mutta koska olen pyöräillyt paljon, polveni eivät tykkää liiallisesta portaiden noususta. Ramppi on rakennettu siksi, että kioskille pääsisi esimerkiksi pyörätuolilla ja lastenvaunuilla, mutta todellisuudessa moni kaltaiseni valitsee mieluummin rampin portaiden sijaan, vaikka varsinaista rajoitetta portaiden käytölle ei olisi.
Syitä ja mahdollisuuksia tämän kaltaisille, tietoisille tai tiedostamattomille, valinnoille on fyysisessä maailmassa lukuisia, ja sama pätee internetissä toimiviin palveluihin.
Digipalveluiden saavutettavuus koskettaa sinuakin, vaikket sitä huomaisi
Microsoftin tekemän tutkimuksen mukaan yli puolella käyttäjistä on paljon vaikeuksia internetissä tai digitaalisten laitteiden käyttämisessä tai sisältöjen sisäistämisessä. Ainoastaan joka viides käyttäjä kokee, ettei kohtaa ollenkaan vaikeuksia digitaalisia palveluita käyttäessään.
Mietin taas itseäni niinä päivinä, kun jätän silmälasit vahingossa kotiin. Vaikka olenkin ikinuori, minulla alkaa olla ikänäköä ja sen lisäksi vielä hajataittoa, joten internet on käytännössä täysin saavuttamaton paikka minulle ilman laseja: en saa teksteistä mitään selvää.
Entä onko sinulla niitä päiviä, jotka ovat todella kiireisiä? Kotiäidillä saattaa olla kädet täynnä lapsen hoitamisen, kokkaamisen ja siivoamisen kanssa, ja jossain välissä pitäisi ehtiä löytää tarvittava tieto internetistä. Hän haluaa löytää etsimänsä tiedon mahdollisimman nopeasti ja helposti, eikä aikaa surffailuun ole tuhlattavaksi.
Suuri joukko ihmisistä valikoi tarkasti sen, mikä heitä kiinnostaa riittävästi – mihin he investoivat aikaansa internetissä. Koska valinnanvaraa on, he eivät yksinkertaisesti jaksa lukea vaikeita tai liian pitkiä tekstejä, vaan valikoivat sen sijaan parhaat ja itseään eniten kiinnostavat jutut.
Lisäksi jatkuvasti kasvavana kohderyhmänä ovat ikääntyvät ihmiset. Heille lukeminen on yhä vaikeampaa erilaisista vanhuuden tuomista muutoksista johtuen.
Viimeisenä on joukko ihmisiä, jotka arvostavat eettisesti ja vastuullisesti toimivia organisaatioita ja valikoivat palvelunsa sen mukaan, ja käyttävät saavutettavia palveluita tukeakseen niitä.
Äkkiä huomaamme, miten erilaiset asiat vaikuttavat toimintaamme ja valintoihimme myös digitaalisissa palveluissa.
Saavutettavuus kasvattaa kohderyhmää
Ajattelemme helposti, että teemme digitaalisia palveluita enemmistölle, ja vain pieni vähemmistö näkö-, liikuntarajoitteisia tai vammautuneita ihmisiä saattaa jäädä palveluidemme ulkopuolelle. Mutta kun asiaa katsotaan vähän laajemmin, huomaamme, että lasit kotiin unohtaneista, kiireisistä, laiskoista, vanhenevista tai eettisiä valintoja tekevistä ihmisistä koostuukin yllättävän suuri joukko ihmisiä, jotka huomaamattamme menetämme käyttäjinä sillä, ettemme ole huomioineet saavutettavuutta palvelussamme.
Saavutettavuudella on useita positiivisia vaikutuksia
Saavutettavuus on paitsi kaikkien kohderyhmien huomioimista ja tasa-arvoisuutta, se myös parantaa asiakaskokemusta, sillä mikään saavutettavuutta edistävä asia ei ainakaan huononna käytettävyyttä – päinvastoin. Lisäksi saavutettavuus yleensä tarkoittaa parempaa teknologiaa – myös hakurobotit ymmärtävät saavutettavia palveluita paremmin, koska yleensä saavutettavat palvelut ovat semanttisesti ja muultakin rakenteeltaan mietitympiä ja teknisesti parempia.
Saavutettavuus on myös riskienhallintaa, sillä huomioimalla saavutettavuusasiat, mahdollisesti paremmin kuin kilpailijasi, ei todennäköisesti joudu huonoon valoon ainakaan saavutettavuuden puutteen takia. Maailmalta löytyy useita esimerkkejä mainevahingoista tai jopa sanktioista, kun saavutettavuus on jätetty palveluissa huomioimatta.
Lue lisää saavutettavuudesta verkkopalveluiden suunnittelusta täältä.
Kun saavutettavuusasiat ovat kunnossa, kohderyhmäsi kasvaa ja saat monia muita etuja, jotka yhdessä muodostuvat kilpailueduksi. Siksi ehdotan, että alamme kaikki suunnitella digitaalisia palveluita tästä päivästä lähtien inklusiivisesti – saavutettavasti ja kaikki huomioiden.
Jos saavutettavuusasiat mietityttävät, me autamme pääsemään alkuun ja vähän pidemmällekin niiden kanssa. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää: akiville@exovedesign.com. Lataa myös saavutettavuusoppaamme.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Asiakaspalvelu | |
Markkinointi | |
Myynti | |
Tietohallinto | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Arkkitehtuuri | |
Graafinen suunnittelu | |
Käyttöliittymäsuunnittelu | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Exove - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Exove - Muita referenssejä
Exove - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Mobiilikehittäjä, Android
- Laura - Ohjelmistoarkkitehti, Tampere/Oulu
- Laura - Development Team Manager, Sports Games
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |