Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mitä oli ennen IBM PC:tä?

BloggausKun nyt tiedämme, mitkä asiat löivät itsensä läpi, on mahdollista etsiä läpilyöneen asian esilletulohetkiä ja ilmenemismuotoja historiasta. Oma tutkimukseni liittyi IBM PC -tietokoneeseen ja tutkimuskohteena oli silloinen jäsenlehtemme ATK:n Tietosanomat, numerosta 6–7/1982 alkaen Tietotekniikka.

Itselleni IBM PC on mikrotietokoneen synonyymi. Se esiteltiin 12.8.1981, mutta jäsenlehteemme laite pääsi vasta vuoden 1982 alussa. Laitteen potentiaali huomattiin heti: ”IBM:n nimihän on lähes synonyymi tietokoneelle, mikä seikka saattaa auttaa uuden idean markkinoimisessa konservatiivisille ja ennakkoluuloisille yrityksille. Teknisessä mielessä kone näyttää de facto muodostuvan standardiksi käyttöjärjestelmälle ja mikrosuoritinlaitteistolle.”

IBM PC tehtiin jokseenkin kokonaan valmiiksi saatavilla olevista piireistä. IBM pyrki kuitenkin pitämään BIOS:n tekijänoikeudet itsellään. Nyt tiedämme, ettei se onnistunut. Ensimmäisenä laillisen IBM PC -klooninsa sai markkinoille Compaq vuonna 1983. IBM PC -yhteensopivat laitteet aloittivat boomin, josta kertoo Atk-päällikön päiväkirjasta -palstalta (Tietotekniikka 5/1985) poimittu lausahdus: ”Missä kaksi tai useampi atk-päällikköä kokoontuu, siellä on mikro läsnä. Näin on tänään tilanne. Eikä mikroista puhuta ilmiönä, vaan keskustelu yhä useammin ajautuu ohjelmoinnin yksityiskohtiin. Vertaillaan Lootuksen, Multiplanin ja Dbasen käyttökokemuksia, ja silmät loistaen kerrotaan itsekeksityistä kikoista ratkaista joku pulma”.

Mutta IBM PC ei ollut ensimmäinen henkilökohtainen mikrotietokone. Jäsenlehteämme selaillessa löytyy kymmeniä mainoksia erilaisista mikrotietokoneista, jotka melkein kaikki Applea lukuun ottamatta ovat painuneet unholaan. Esimerkiksi vuonna 1978 järjestämämme tapahtuman yhteydessä oli mahdollista hankkia kotimainen Telmac 1800 -kotimikrotietokone. Myös ruotsalainen ABC esiintyi mainoksissa.

Teksti: Reino Myllymäki

Kuva: TIVIA ry

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.


TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

TIVIA70

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia