Miten turvataan tilaus-toimitusketjun toimintavarmuus ja läpinäkyvyys?
Tuotannonkapasiteetin optimointi. Varastojen kiertokulkutehokkuuden maksimointi. Varastojen keskittäminen isompiin yksiköihin. Tavaran toimitusaikojen lyhentyminen. Just in Time (JIT) oikea- aikaisesti toimitettuna. Nämä kaikki tuovat yrityksien logistiikkaketjujen toimintavarmuudelle ja läpinäkyvyydelle kriittisen menestystekijän.
Rahtilaivan juuttuminen Suezin kanavaan (https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008134336.html) on vielä hyvässä muistissa. Juuttumisen takia 17 000 merikonttia oli viikkoja pysähdyksissä. Tämän kaltaisia logistiikkaongelmia on vaikea ennustaa, mutta toimitusketjun läpinäkyvyyden kautta tiedetään tarkkaan mitkä lähetykset myöhästyvät ja näin asiakkaille voidaan tarjota ajantasaista ja oikeaa tietoa.
Huomattava määrä toimijoita, vaiheita ja järjestelmiä
Toimitusketjun arvovirrassa on huomattava määrä eri toimijoita, sidosryhmiä ja prosessivaiheita. On raaka-aineiden toimittajia, alihankkijoita, varastokumppaneita, tuotantoprosesseja, logistiikkakumppaneita, asiakaspalvelua, laskutusyksikköjä ja huoltotoimintoja. Näitä kaikkia varten on lukuisia toiminnanohjausjärjestelmiä, joista syntyy valtava määrä tapahtumatietoa muihin yksittäisiin järjestelmiin. Tyypillisesti toiminnanohjausjärjestelmät ovat erillisiä ja niiden toiminta kattaa vain osan toimitusketjun kokonaisuudesta.
Tilaus-toimitusketjuun liittyy useita erilaisia liiketoimintajärjestelmiä, jotka tukevat sen eri vaiheita ja prosesseja. Tässä muutamia esimerkkejä:
- Tilauksen hallintajärjestelmä (Order Management System, OMS): OMS-järjestelmä auttaa hallinnoimaan tilauksia koko tilausprosessin ajan, aina tilauksen vastaanottamisesta sen lähettämiseen. Järjestelmä integroituu usein muihin järjestelmiin, kuten varastonhallintaan ja laskutukseen, jotta tilausten käsittely olisi tehokasta.
- Varastonhallintajärjestelmä (Warehouse Management System, WMS): WMS-järjestelmä auttaa hallinnoimaan varastoa ja sen liikkeitä. Se kertoo, missä tuotteet ovat varastossa, milloin ne ovat saapuneet ja milloin ne on tarkoitus lähettää asiakkaille.
- Kuljetusjärjestelmä (Transportation Management System, TMS): TMS-järjestelmä auttaa hallinnoimaan kuljetuksia ja niiden reittejä. Se auttaa valitsemaan optimaaliset reitit ja kuljetusmuodot, jotta toimitukset saadaan nopeasti ja tehokkaasti perille.
- Asiakaspalvelujärjestelmä (Customer Service System, CSS): CSS-järjestelmä auttaa hallinnoimaan asiakaspalvelua ja vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin. Se voi integroitua muihin järjestelmiin.
Järjestelmien määrä ja monimutkaisuus vaihtelee sen mukaan, kuinka laaja tilaus-toimitusketju on ja kuinka monta eri toimijaa siihen liittyy. Jokainen järjestelmä on suunniteltu tukemaan tilaus-toimitusketjun eri osavaiheita ja prosesseja mahdollisimman tehokkaasti.
Erilaisten asiakasympäristöjen ja teknologiakirjon vuoksi koko toimitusketjun kattavan vakioidun järjestelmän rakentaminen olisi erittäin kallista sekä sen ylläpito- ja jatkokehitys erittäin haastavaa. Kokonaistaloudellisempaa onkin toteuttaa erillinen tapatumatietokanta ja replikoida toiminnanohjausjärjestelmistä tarvittavat tapahtumatiedot sinne.
Tapahtumatietojen hallinta nopeuttaa reagointikykyä
Netumilla on pitkä kokemus logistiikkajärjestelmien rakentamisesta. Olemme luoneet konseptin, jonka avulla pystymme asiakaskohtaisesti rakentamaan logistiikkaketjun läpinäkyvyyttä erilaisiin ympäristöihin. Tässä avainsanana on tapahtumatiedonhallinta. Tilaus-toimitusketjun tapahtumatietojen tehokas hallinta edesauttaa oppimista mahdollisista prosessiin liittyvistä ongelmista, sekä mahdollistaa myös tärkeän proaktiivisen reagoinnin, jos ongelmia ilmaantuu.
Läpinäkyvä toimitusketju pyrkii tuomaan näkyville tuotantoketjun kaikki osa-alueet ja sillä on useita etuja. Se auttaa vähentämään virheitä ja viiveitä toimitusketjussa, mikä johtaa parempaan asiakastyytyväisyyteen. Se myös auttaa varmistamaan, että tilaukset toimitetaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan, mikä voi säästää aikaa ja kustannuksia. Lisäksi läpinäkyvyys voi edistää yhteistyötä eri toimitusketjun osapuolien välillä ja johtaa parempiin liiketoimintasuhteisiin. Tätä kautta minimoidaan sosiaalisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia riskejä.
Laajaa osaamista
Osaamisalueisiimme kuuluvat muun muassa tietojärjestelmien suunnittelu, toteutus ja ylläpito. Lisäksi meiltä löytyy vahvaa osaamista palvelumuotoilun ja tiedolla johtamisen saralta. Vahvuuksiimme kuuluu myös tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa. Asiakkaamme arvostavat erityisesti Netumin asiantuntemusta, palveluasennetta, palveluiden laatua ja yhteistyön sujuvuutta. Asiantuntijamme tekevät aina parhaansa pyrkiessään ymmärtämään asiakkaiden tarpeita ja tarjoamaan heille räätälöityjä, aina tarpeisiin sopivia ratkaisuja.
Näiden osaamisalueiden avulla pystymme toteuttamaan kattavia tilaus-toimitusketjun läpinäkyvyysratkaisuja, jotka parantavat yritysten liiketoiminnan tehokkuutta ja kilpailukykyä.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Logistiikka |
Toimialakokemus
Kuljetus, liikenne ja logistiikka |
Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Netum Group - Muita referenssejä
Netum Group - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
- Laura - Product Owner
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
- SD Worx - Säästöjä, sujuvuutta ja varmuutta pilvipalveluiden avulla
- SD Worx - Stella hankki tarpeitansa vastaavan palkkajärjestelmän – nyt säästyy monta työpäivää kuukaudessa
- Vetonaula Oy - Vetonaula HTJ:n liiketoiminnan kasvun mahdollistajana
- SD Worx - LUMENE ja SD Worx yhteistyössä jo yli 10 vuotta
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- Hion Digital Oy - Ostajan muistilista: Mitä ottaa huomioon ennen verkkosivuston uudistamista?
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |