Mobiiliresponsiivisen verkkosivuston uudistus Drupal-kehitystä hyödyntäen ja lainanhakuprosessin kehittäminen
Verkkosivuston löydettävyys ja käytettävyys ovat tärkeimpiä tekijöitä rahoituspalveluiden tarjoajaa valittaessa. OPR-Vakuus uudisti viisi verkkosivustoa käyttökokemukseltaan korkealaatuiseksi, mobiiliresponsiiviseksi ja hakukoneoptimoiduksi Drupal-kehityshankkeessa Brave Digitalin kanssa. Digitaalisten palveluiden kehityshankkeessa uudistettiin samalla koko lainanhakuprosessi.
Haaste:
Laina- ja rahoituspalveluja tarjoavan OPR-Vakuuden sivustojen ilme ja lainanhakuprosessit eivät palvelleet yrityksen liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Lainanhaku sisälsi ylimääräsisiä steppejä, eikä toiminut mobiililaitteilla ollenkaan.
Ratkaisu:
Kehityshankkeessa toteutettiin viisi responsiivista Drupal-sivustoa, joiden keskiössä oli korkea käytettävyys, hallittavuus ja hakukoneoptimointi. Samaan aikaan lainanhakuprosessi uudistettiin ohjelmistokehityshankkeessa sovelluskehyksen avulla.
Tulokset:
Lopputuloksena OPR-vakuuden koko digitaalisen liiketoiminnan ja markkinoinnin prosessit uudistettiin. Niin sivustojen käytettävyys kuin konversiotkin nousivat merkittävästi.
Kehityshankkeen myötä verkkosivustolla on
- 14 % vähemmän välittömiä poistumisia.
- 41 % istunnon keston kasvu.
- 51 % enemmän kävijöitä mobiili- ja tablet-laitteilla.
- 100 % kasvu mobiili- ja tablet-laitteiden istunnon kestossa.
Toteutuksen laajempi kuvaus:
OPR-Vakuus on pienlainoja tarjoava rahoitusyhtiö. Yrityksen tarjontaan kuuluvat Everyday -joustoluotto, Ostosraha -kulutusluotto, sekä Yritysluotto, joka on yritysten rahoitukseen luotu palvelu.
Kehityshankkeen ensimmäisessä vaiheessa lähdettiin purkamaan OPR-Vakuuden vanhoja verkkosivustoja eli Everyday.fi-, Yritysluotto.fi- ja Ostosraha.fi-sivuja.
Lähtötilanteessa OPR:n verkkopalvelut olivat vanhentuneet, eivätkä lainanhakuprosessit toimineet mobiilissa lainkaan. Lisäksi lainanhakuprosessi koettii pitkäksi ja hankalaksi.
Uudistuksessa käytiin jokainen askel lainanhaussa läpi ja pyrittiin tekemään verkkovierailusta käyttökokemuksen kannalta mahdollisimman selkeä kokonaisuus.
Kaikkiin palveluihin suunniteltiin uusi visuaalinen ilme, sekä mietittiin, mitä erilaisia digitaalisia toimintoja verkkosivuston sisälle tarvitaan prosessien optimoimiseksi.
Samalla verkkopalveluiden sisällönhallintaa kehitettiin niin, että sisällöntuottajat pääsevät muokkaamaan sivustoja itsenäisesti ja helppokäyttöisesti. Prosessien suoraviivaistamisen myötä lainanhakustepit saatiin pudotettua kuudesta neljään. Kaikki palvelut kehitettiin mobiiliresponsiivisesti eri mobiilinäyttökoot huomioiden.
Verkkopalveluiden kehityshankkeessa luotiin mm. seuraavat toiminnallisuudet:
- Mahdollisuus kampanjasivustojen toteutukseen ja julkaisuun.
- Etusivun versiointimahdollisuus.
- Kieliversiointi, jonka tuella kansainvälistyminen saatiin käyntiin.
- Lainalaskurit.
- Kuukausietujen toteutus.
- Usein kysytyt kysymykset-palvelu.
- Lainahakuprosessin korkea käytettävyys ja näyttävä visuaalinen ilme.
- Verkkosivuston hakukoneoptimointi.
- Verkkosisältöjen tuotannon tukeminen.
- Kävijäkonversion optimointi asiakkaiksi.
Samalla digitaalisessa lainanhakuprosessissa tehtiin versiohallinnan käyttöönotto. Näin useampi koodari voi työskennellä eri sijainneissa versionhallinnan yhdistäessä tuotokset yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Toteutus tehtiin avoimen lähdekoodin, eli Open Source-periaatteiden mukaisesti asiakkaan edut huomioiden.
Osana hanketta OPR-Vakuudelle toteutettiin televisio- ja radiomainokset Brave Digitalin mediasisältötiimin kanssa. Näin ollen kokonaisuus saatiin toteutettua kustannustehokkaammin, kun kaikki osaaminen saatiin samalta kumppanilta.
Hankkeessa saavutetut tuloket ovat olleet merkittäviä. Sivustojen välittömien poistumisten määrä putosi 14 %, istunnon kesto kasvoi 41 %, mobiili- ja tablet laitteilla käynnit nousivat 51 % ja mobiilivierailuiden kesto kasvoi 100 %.