Näin rekrytoit ohjelmistorobotin
Ohjelmistorobotit palkataan tekemään ihmisten töitä. Tehtävät ovat tyypillisesti toistuvia rutiineja ja voisi kuvitella, ettei tällaiseen rooliin tarvita sen kummempaa rekrytointiprosessia. Näin ei todellakaan ole – robotin rekrytoinnissa pätevät samat periaatteet kuin uutta työntekijää haettaessa.
Tässä kirjoituksessa tarkemmin käyn läpi ohjelmistorobotin roolin ja tehtävien määrittelyä sekä tulevan robottikollegan haastattelua. Muista siis ainakin nämä, kun mietit ohjelmistorobotin rekrytointia.
1. Rooli- ja tehtäväprofiilin määrittely
Robotin rooli- ja tehtäväprofiilin määrittely on yksi rekrytoinnin haastavimmista työvaiheista. Jos et tiedä, mitä haluat, parasta kandidaattia on vaikea tunnistaa. Jos määrittelytyö tuntuu vaikealta, on syytä harkita koulutustilaisuuksia, joissa opetetaan tunnistamaan robotille parhaiten sopivat tehtävät ja roolit.
Tehtäväprofiilin tarkempi määrittely ennakkoon auttaa molempia osapuolia tunnistamaan työnkuvaan ja tuloksiin kuuluvat odotukset. Samalla varmistetaan, että palvelusuhteen alkaessa on realistinen kuva yhteisestä tulevaisuudesta. Muista myös huomioida, että digitalisaation voimistuessa yrityksesi toimiala voi muuttua paljonkin, samoin robotille annettavat tehtävät.
2. Haastattelu
Haastattelussa kannattaa painottaa seuraavia osa-alueita:
- Työkokemus: Robotin työkokemuksessa on syytä arvioida työsuhteiden kestoa ja jatkuvuutta. Lyhyillä työsuhteilla on aina oltava perusteet. Älä huolestu, jos robotilla on useampia samanaikaisia työnantajia. Monet osa-aikatyötä tekevät robotit työskentelevät kahdessa tai kolmessakin työpaikassa, jopa saman vuorokauden aikana.
- Kielitaito: Äidinkielinä roboteilla on tyypillisesti XML ja CSV. Monet ovat opetelleet myös luonnollisen kielen ymmärtämistä, etenkin englannin osalta.
- Viestintätaidot: Kaikki 2010-luvulla syntyneet robotit osaavat kommunikoida ainakin tekstimuodossa sähköpostilla tai Skype-chatin välityksellä. Useimmat robotit osaavat myös hyödyntää some-kanavia kommunikoinnissa. Edistyneimmät ovat oppineet lähettämään ääniviestejä tai osaavat keskustella kanssasi kirjakieltä puhumalla.
- IT-kokemus: Robotit oppivat Office-työkalut jo äidinmaidossaan. Monilla on ennestään kokemusta vanhoista SAP-järjestelmistä tai moderneista Microsoft Dynamics -liiketoimintaratkaisusta. Kannattaa kysyä yksittäisen ohjelmistojen osalta myös kokemuksen leveyttä. Osa roboteista saattaa väittää olevansa kokeneita Dynamics-käyttäjiä, mutta todellisuudessa kokemus tarkoittaakin yksittäisten raporttien ajoa muutaman kerran kuukaudessa. Tarvittaessa voit todentaa robotin osaamisen harjoitustehtävän avulla.
- Etätyö: Osa roboteista haluaa työskennellä 100%:sti etänä pilvestä käsin, osa tykkää asentaa itsensä kiinteästi Lenovon kulmalle ja tehdä kaikki työnsä toimistolta. Nämä ”on-premise” -toimistorobotit saattavat olla houkutteleva ja hinnaltaan halvempi vaihtoehto, mutta niiden kyky oppia uutta on todistetusti heikompi kuin pilvi- tai hybridikavereilla. Lisäksi robotteja työskentelee siis hybrideinä, edellisten välimuotona. Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia ja käsittelen näitä myöhemmin ”Rekrytoitavan valinta”-kohdassa blogisarjan seuraavassa osassa.
- Erityisosaaminen: Suurin osa roboteista on sokeita, mutta joillekin on opetettu konenäköä. Näkevien osalta näön tarkkuus ja soveltaminen vaihtelee huomattavasti. Osa tunnistaa yksinkertaisia muotoja (esim. kirjaimia ja numeroita skannatuista kuvista), mutta osa pystyy löytämään neulankin heinäsuovasta. Nokkelimmat robotit ovat opiskelleet koneoppimista. Tämän avulle he lupaavat pystyvänsä ennustamaan tulevaisuutta. Muista kuitenkin, että robotin kyvykkyys nähdä tulevaisuuteen riippuu paljon yrityksessäsi tarjolla olevasta datasta ja sen laadusta.
- Suosittelijat: Tee aina 1-2 referenssisoittoa ja varmista, miten robotti on aiemmissa työpaikoissaan suoriutunut ja jatkuuko työsuhde edelleen.
- Palkkapyyntö: Tässä kannattaa olla tarkkana. On parempi, että hakija aina ensin kertoo palkkapyyntönsä ja perusteet palkalle ennen kuin avaat budjetoimaanne palkkatasoa. Kuumassa markkinassa robottien palkkapyynnöt vaihtelevat ja samoin palkanmaksun perusteet. ALV on kaikilla sama, mutta muuten sivukuluissa on huimia eroja. Kerron näistä lisää blogisarjan seuraavassa osassa, jossa käsittelen laajemminkin työsuhteen ehtojen määrittämistä.
Haastattelukierroksia kannattaa tehdä ainakin kaksi ja haastatteluihin on hyvä osallistaa henkilöitä niin liiketoiminnasta kuin tietohallinnosta sekä ottaa mukaan robotin tulevia työkavereita – esimerkiksi kirjanpitäjiä tai sopimuskäsittelijöitä. Näin teet tärkeää muutosjohtamista ennakkoon ja autat koko yritystä ennakoimaan, miten uusi työkaveri voi parantaa arkea tulevaisuudessa. Parhaimmillaan prosessien automatisointi ja toiminnan tehostaminen käynnistyvät jo ennen valintapäätöksen tekemistä.
Kirjoittaja
Markus Turunen
Chief Information Officer
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.
Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
Ohjelmistorobotiikka |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - ICT-projektipäällikkö, tietohallinto, 12kk
- Laura - Software Lead
- Fellowmind - NewFellows-koulutusohjelma 2025 – polku IT-uralle
- Frends iPaaS - Senior UI/UX Designer
- Efima Oyj - Senior Project Manager
- Efima Oyj - Senior Software Developer
- Efima Oyj - Senior Solution Consultant, Microsoft Dynamics 365 Finance
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Fellowmind - Teknikum: Dataohjattua ja tehokasta liiketoimintaa Dynamics 365:llä
- Fellowmind - Hedengren: Analytiikan muutoshankkeesta ratkaisuja liiketoimintahaasteisiin
- Nordea - Scrum Master to the Financial Crime Prevention Technology team
- Codemate - Kestävää kasvua sovelluskehityksen transformaatiolla
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - FCAI-SIG: AI in Energy
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Saavutettavuuden testauksen ja automaation hyödyntäminen: Näin varmistat palveluiden esteettömyyden
- Ready Solutions Oy - Aikasarjamallien ennusteiden testaus ja laadunvarmistus
- Kisko Labs Oy - Esteettömyysdirektiivi ja sen vaikutukset digitaalisiin palveluihin
- Kisko Labs Oy - Miksi saavutettavuus kuuluu kaikille ja miksi sen merkitys kasvaa jatkuvasti?
- Codemate - Tietoturvaa ja Hollywoodia: Vesse Saastamoinen yhdistää intohimonsa Codematella
- Codemate - Hannun polku IT-yrittäjyydestä Codematelle
- Codemate - UX-suunnittelija Tiina Nykänen ajautui tietämättään unelma-ammattiinsa
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |