Perioperatiivinen ratkaisu sujuvoittaa potilaan hoitopolkua Etelä-Pohjanmaalla
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (EPSHP) leikkaus- ja anestesiaosasto otti perioperatiivisen ratkaisun myötä merkittävän askeleen potilaan hoidon sähköisessä kirjaamisessa ja dokumentoinnissa.
Ylilääkäri Matti Viitasen mukaan käyttöönotto on leikkaussalin toiminnassa radikaali ja ehdottomasti oikean suuntainen muutos.
“Anestesiakaavake on ainoa virallinen dokumentti leikkauksesta ja aiemmin se oli meillä dokumentoitu ainoastaan paperisena. Inhimillisten virheiden mahdollisuus eliminoituu kirjaamisessa, koska järjestelmä ohjaa käyttäjää eikä enää tule esimerkiksi käsialasta johtuvia tulkintavirheitä”, ylilääkäri Matti Viitanen toteaa.
“Leikkaussalissa ratkaisu on helpottanut selkeästi hoitajan työtä, koska tiedot potilasvalvontalaitteista siirtyvät automaattisesti potilastietojärjestelmään. Aiemmin jokainen luku piti kirjata kynällä anestesialomakkeelle”, leikkaussalien osastonhoitaja Kirsi Viertola vahvistaa.
Perioperatiivinen ratkaisu ohjaa potilaan leikkaus- ja anestesiahoidon suunnittelua ja dokumentointia sekä mahdollistaa leikkausosaston toiminnanohjauksen ja leikkaustoiminnan raportoinnin. Ratkaisu toimii yhdessä potilashallinnon ja -kertomuksen kanssa ja avaa organisaatiorajat ylittävän yhteistyön eri yksiköiden välillä. Potilaan hoitoprosessiin perustuva toiminnan vakiointi parantaa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta.
“Jokainen, jonka pitää hoitopolun aikana päästä käsiksi potilaan tietoihin, pääsee ja ennen kaikkea hän näkee, mitä edelliset toimijat ovat järjestelmään kirjanneet. Myös leikkauksen aikana ja sen jälkeen tehdyt määräykset ovat selkiytyneet. Nyt pystymme seuraamaan ja jäljittämään reaaliajassa potilaan hoitopolun vaiheet”, Viitanen kuvailee.
Sairaanhoitopiirin leikkaussaleissa tehdään vuosittain 12 500–13 000 toimenpidettä. Perioperatiivinen ratkaisu on sujuvoittanut hoidon varausta. Kaikki tulevaa leikkausta koskevat tiedot kirjataan nyt samaan järjestelmään ja tiedon läpinäkyvyys paranee.
“Pystymme jo ennakkoon arvioimaan onko potilas oikeasti leikkaus- ja anestesiakelpoinen. Viime hetken peruutukset jäävät minimiin”, Viitanen arvioi.
Perioperatiivisesta hoidosta siirtyy toimenpidekooste potilaskertomukseen. Myös varsinaisen potilastietojärjestelmän hyödyntäminen on aktivoitunut perioperatiivisen ratkaisun myötä.
“Emme ole aiemmin hyödyntäneet Efficaa tietolähteenä riittävästi. Perioperatiivisen myötä saamme näkyviin potilaan lääkkeet, laboratoriotulokset ja riskitiedot”, EPSHP:n projektipäällikkönä toiminut anestesiahoitaja Ville Kuusisto toteaa.
Leikkaushoidon salimonitorointi-ohjelman avulla paitsi leikkausosaston hoitohenkilöstö, myös sairaalahuoltajat, välinehuolto ja lääkintävahtimestarit tietävät missä vaiheessa hoitoprosessia omaa työpanosta tarvitaan. Salimonitorointiin tiedot toteumasta kertyvät Perioperatiiviseen ratkaisuun syötetyistä tiedoista.
Heräämössä ratkaisun käyttö on koettu vielä hieman haasteelliseksi, koska tietoa potilaan hoidosta kertyy paperiseen anestesialomakkeeseen verrattuna enemmän ja usealle välilehdelle.
“Kun kokonaisuus opitaan hahmottamaan ja oleellinen tieto näppärästi hakemaan, saamme koko ketjun sujuvaksi. Mahdollisuus seurata leikkauksen aikana potilaasta kertyviä tietoja auttaa valmistautumaan myös heräämövaiheeseen”, Kuusisto pohtii.
Ratkaisun kehittäminen EPSHP:n tarpeisiin ja käyttöönotto venyivät suunniteltua pidemmäksi. Ville Kuusisto korostaa, että kehitystyön punaisena lankana oli henkilökunnan arjen työn helpottaminen. Tavoitteena oli saada käyttöön yksinkertainen, eri työvaiheita sujuvoittava kokonaisuus.
“Tietojen tallentaminen ja kirjaaminen pitää olla vaivatonta, jotta hoitohenkilökunnalla jää enemmän aikaa potilaan hoitamiseen”, Kuusisto linjaa.
“Jälkikäteen voi sanoa, ettei käyttöönoton venyminen ole pelkästään huono asia, koska olemme saaneet ratkaisuun täysin uusia elementtejä ja se on nyt hyvin lähellä meidän asettamia tavoitteita”, Viitanen toteaa.
Perioperatiivisen ratkaisun käyttöönotto on iso satsaus myös henkilöstön perehdyttämisen näkökulmasta. Leikkausosaston henkilökunnan, jonohoitajien ja hoidonvaraajien lisäksi koulutuksiin osallistui hoitohenkilökuntaa jokaiselta osastolta, joilta potilaita leikkauksiin siirtyy.
“Lähdimme rohkeasti kertarykäisyllä liikkeelle. Koulutuksia järjestettiin niin paljon kuin resurssit antoivat myöten”, Kuusisto muistelee.
“Projektiryhmälle täytyy nostaa hattua. He ovat tehneet kovan työn”, Viertola summaa.
Jatkossa perioperatiivista ratkaisua hyödynnetään myös muun muassa hoidon saatavuuden ja läpimenoaikojen seurantaan. Ensimmäiset puoli vuotta käyttöönotosta on rauhoitettu ratkaisun sujuvan käytön totutteluun. Seurannassa hyödynnetään Tiedon raportointiratkaisua sekä Tiedon hallinnoiman vertaisarvioinnin ratkaisuja.
Tiedot
Tilaaja: | Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP) |
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Laatu, turvallisuus ja ympäristö | |
Tietohallinto | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Dokumenttien hallinta | |
Sisällönhallinta |
Toimialakokemus
Julkishallinto | |
Terveys- ja sosiaalipalvelut |
Tarjonnan tyyppi
Valmisohjelmisto |
Tietoevry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Tietoevry - Muita referenssejä
Tietoevry - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Digiteam Oy - Oikein Viitoitettu Digimarkkinoinnin polku johtaa oikeisiin tuloksiin
- Kisko Labs Oy - Lopeta ideoiden väsytystaistelu – Näin viet ideat tehokkaasti maaliin
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |