Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Siteimprove-analytiikka: kehitä palvelupolkuasi näillä ohjeilla

Bloggaus

Mikä on Siteimprove-analytiikka?

Siteimprove on pilvipohjainen palvelu, joka tarjoaa monipuolisesti työkaluja verkkopalvelun kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Siteimprove analytiikka on yksi työkaluista, johon verkkosivustosta tai sisällöistä vastaavan kannattaa perehtyä.

Analytiikan seurantaan on tarjolla monia ilmaisia työkaluja, joilla saa kerättyä paljon rikasta tietoa kävijöiden käyttäytymisestä. Etuna Siteimprove-analytiikassa verrattuna esimerkiksi Google Analyticsiin on etenkin helppokäyttöisyys. Tieto on paremmin saatavissa ja tulkittavissa niille, jotka sitä tarvitsevat osana päivittäistä työtä. Emmehän tarvitse enää yhtään lisää analyyseja tai raportteja, jotka jäävät arkistoihin tomuttumaan hyödyntämättöminä.

Erityisen vahva Siteimproven web-analytiikka on, kun haluat ymmärtää minkälaisia polkuja kävijät kulkevat sivustollasi ja miten he suorittavat haluamasi toiminnot. Löytyykö keskeinen tieto helposti vai onko se piilossa kohtuuttoman monen klikkauksen takana? Harhautatko kävijät epähuomiossa pois polulta juuri ennen yhteystietojen jättämistä? Käyttäytyvätkö mobiilikäyttäjät eri tavalla kuin tietokoneella olevat?

Sinä tai tiimisi voitte pienellä perehtymisellä itse rakentaa tarvittavat seurannat ja näkymät Siteimproveen sekä ylläpitää niitä. Lisäksi analytiikka toimii osana Siteimproven laajempaa tietokokonaisuutta, jolloin tarve liikkua eri työkalujen välillä vähenee.

Tässä blogissa on kuvattu Siteimprove-analytiikan pari keskeistä työkalua, joita hyödyntämällä voit lähteä kehittämään palvelupolkusi tuloksellisuutta ja käytettävyyttä.

Siteimprove käyttäytymisen seurantaan: miten kävijät liikkuvat sivustollani?

Siteimprove-analytiikan käyttäytyminen -> käyttäytymisen seuranta (behavior -> behavior tracking) osiosta löydät tietoa mitä reittejä käyttäjät saapuvat valitulle sivulle ja minne he siirtyvät.

Tämä työkalu toimii loistavasti, kun haluat kerryttää ymmärrystä ennen seurantojen rakentamista. Mieti siis jo etukäteen mikä olisi sellainen keskeinen polku jonka toimivuuteen haluat syventyä. Olisiko keskeistä ymmärtää mitä kautta kävijät löytävät rekisteröitymisen? Tai mitkä reittiä he päätyvät tilaamaan jonkun tietyn tuotteen?

Pääsivulta näet yleiskuvan tavoista, jolla käyttäjät tulevat fokussivullesi. Siirtymällä tutki suosituinta sivua yksityiskohtaisemmin -linkistä eteenpäin pääset tarkastelemaan tarkemmin lähde- ja kohdesivuja. 

Käyttäytymisen seurannan tarkemmasta näkymästä pääset tarkastelemaan syvällisesti kuinka kävijät liikkuvat sivustollasi.  ”Muuta fokussivu” -painikkeesta pääset muuttamaan tarkasteltavana olevan sivun. Palauta siis mieleesi palvelupolkusi ja keskeisin sivu sen varrella.

Sivun lähteiden tyypit:

  • Suora liikenne: Vierailijat jotka ovat suoraan tulleet sivustollesi esimerkiksi kirjoittamalla sivuston osoitteen URL-kenttään.
  • Sisäiset viittaajat: Saman sivuston muilta sivuilta saapuneet kävijät.
  • Hakukoneet: Hakukoneista kuten Googlesta tuleva liikenne.
  • Ulkoiset viittaajat: Muiden sivustojen linkkien kautta saapuneet kävijät.
  • Sisäiset viittaajat (ei seuratut): Käyttäjä on ollut valmiiksi sivustolla, mutta istunto on ehtinyt päättymään ennen sen jatkamista.

Näihin lähteisiin pääset tästä näkymästä porautumaan syvällisemmin ja näkemään sivut ja palvelut, joista käyttäjäsi tulevat.

Klikkamalla sisäisiä viittaajia näet tarkat sivut miltä sivullesi tultiin. Pääset porautumaan niihinkin ja näkemään edeltävän sivun – ja näet vielä niitäkin edeltävän sivun. Tässä tutkailussa menee helposti pää pyörälle. Pidä siis mielessä mitä olet hakemassa ja mitä tiedolla tekisit työssäsi.

Seuraavaksi voit siirtyä tarkastelemaan minne kävijät etenevät sivusi. Tyssäsikö kiinnostus ja polku päättyi tähän? Vai siirtyivätkö he toisille sivuille, ehkä kohti toivomaasi maalia?

Kun olet pyöritellyt ja analysoinut polkuasi eri näkökulmista valitse keskeiset polun vaiheet, jota käyttäjäsi jo kulkevat, mutta voisivat sinusta kulkea vieläkin enemmän. Laita nämä muistiin ja siirry seuraavaan toiminnallisuuteen, suppiloon (funnel).

Siteimprove-suppilo: palvelupolun ja konversioiden jatkuva optimointi

Siteimprove-analytiikan käyttäytyminen -> suppilot (englanniksi funnel) osiossa pääset rakentamaan seurantaa polullesi. Suppilon avulla näet miten suuri osuus kävijöistä suorittaa haluamasi toiminnon ja missä vaiheessa muut kävijöistä kaikkoavat.

Aloita siis suppilon luominen Luo suppilo -painikkeesta. Anna suppilolle kuvaava nimi ja aloita sitten sen polun vaiheiden rakentaminen. Vaiheiksi käyvät joko käyttäjän suorittamat toiminnot tai vieraillut sivut. Usein paras vaihtoehto on rakentaa ensimmäiset polut URL-osoitteiden mukaan. Valitse “Tarkka URL-osoite”, kun sinulla on tiedossa tietty sivu, jonka kautta toivoisit kävijöiden kulkevan ja laita arvoksi sivusi URL.

Lisää kaikki polun vaiheet samalla tavoin. Viimeiseksi vaiheeksi tulee polun päätepiste: sivu tai toiminto johon toivoisit kävijöiden päätyvän lopuksi. (Huomaa että suppiloon saat päätepisteeksi myös ulkoisille sivuille ohjaavat linkit URLeina.)

Kun olet saanut lisättyä kaikki suppilon vaiheet tallenna se. Datan määrästä ja suppilon monimutkaisuudesta riippuen voi kestää minuuteista vuorokauteen että pääset tarkastelemaan suppilon tietoja. Alla näet esimerkin suppilosta ja sen vaiheista.

Nyt näet mielenkiintoisesti visualisoituna miten kävijät pysyvät polullasi. Viimeisessä vaiheessa näkyvä prosenttiluku on polkusi konversio, eli kuinka suuri osa kävijöistä päätyy haluamaasi toimintoon. Tämä on luku, jota voit lähteä vaiheittain kokeiluja tekemällä parantamaan ja nostaa työsi tuloksia kohti uusia ulottuvuuksia. 

Tältä tasolta pääset tarkastelemaan vielä tarkemmin saapumisen lähteitä ja poistumisia. Vaiheen lähteenä voi olla toinen sivu, hakukone, viittaavaa sivusto tai some-palvelu. Lähde siis tarkastelemaan mitä reittejä kävijät päätyvät ensimmäiseen vaiheeseesi ja minne he poistuvat. Tee sama tarkastelu muille vaiheille.

Ylävalikosta pääset vaihtamaan tarkasteltavaa aikajännettä ja suodattimia. Suodattimeksi saat luotua ja valittua esimerkiksi laitetyypin, maantieteellisen sijainnin tai liikenteen lähteen. Näin pääset siis tarkastelemaan esimerkiksi miten eri laitteiden käyttäjät tai tietyistä some-kanavista tulevat kävijät käyttäytyvät eri tavalla.

Jos löydät polusta eri näkökulmista tarkasteltuna kehitettävää, on aika tehdä jotain toisin. Lähde tekemään pieniä muutoksia sivustoosi ja sisältöihisi. Tarkastele polkuasi kävijän silmin ja varmista että palvelu ja ohjaus seuraavaan vaiheeseen on selkeästi esillä.

Noudata polun kehityksessä periaatetta vähemmän on enemmän – ethän halua harhauttaa kävijää polulta. Tehtyäsi muutoksia palaa säännöllisesti itse ja tiimisi kanssa tarkastelemaan polkuja ja niiden konversioita.

Siteimproven web-analytiikasta kaikki hyöty irti

Siteimprove-analytiikkatyökalussa löytyy tässä kuvatun lisäksi runsaasti muita hyödyllisiä toiminnallisuuksia kuten lämpökartat, dashboardit ja KPI-raportointi. Suosittelen tutustumaan niihin ajan kanssa.

Tutustu lisää data- ja analytiikkapalveluihimme.

Pinterest
Exove logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Exove kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Webkehitys

Siirry yrityksen profiiliin Exove kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Exove - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Exove - Muita referenssejä

Exove - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia