Somestrategian tavoitteet
Miten luoda onnistunut somestrategia? Kuten moni markkinointiin liittyvä asia, myös somen tekeminen tarvitsee oman strategian.
Mitä somestrategia sisältää?
Somestrategian tarkoitus on kertoa ja määritellä mitkä ovat yrityksen tavoitteet somessa. Sosiaalisen median strategia määrittää kohdeyleisöt. Se linjaa mitä, missä ja milloin postataan ja mitä postauksissa tavoitellaan.
Somestrategian pitää pohjautua muuhun yrityksen tekemiseen ja markkinoinnin vuosikelloon ja olla linjassa niiden kanssa. Somestrategia antaa suunnan ja syyn kaikelle tekemiselle somessa. Tarvittaessa se ottaa myös kantaa maksetun mainonnan tekemiseen.
Somestrategiassa määritellään
- Mitä kanavia yritys käyttää
- Mitkä ovat tavoitteet eri kanavissa
- Millaisia sisältöjä someen tuotetaan ja kuka ne tuottaa
- Millaisilla panostuksilla ja kuinka usein postataan
- Millaisia kohderyhmiä puhutellaan, tai onko kohderyhmiä useita
Kaiken takana on suunnitelmallisuus. Miksi tehdään sitä, mitä tehdään ja mitkä ovat tekemisen tavoitteet?
Mistä aloittaa somestrategian suunnittelu?
Strategia saattaa kuulostaa isolta ja vaikealta projektilta, jossa ratkaistaan kerralla kaikki ongelmat. Mikäli haluat toimia ketterästi, strategian tekemiseen ei kannata alussa käyttää liikaa aikaa. Yleensä suosittelemme alkuun yhteistä workshoppia kaikkien somen tekemiseen osallistuvien kesken.
Yhdessä mietittäviä asioita voivat olla suurten linjausten lisäksi jo tässä vaiheessa myös konkreettisemmat toimenpiteet, kuten postausaiheiden miettiminen ja kerääminen, eli kuinka tuottaa asiakasta kiinnostavaa sisältöä.
Aloitusworkshopin jälkeen kukin hoitaa sovitut toimenpiteet tietyn ajan kuluessa. Tähän yleensä kannattaa varata aikaa muutamasta päivästä noin viikkoon. Tämän jälkeen pidetään tarvittaessa yhdessä tiivis statuspalaveri, jonka jälkeen aloitetaan somen tekeminen yhdessä sovituin mallein – olipa kyseessä inhouse-tekeminen tai yhteistyö someylläpitoa hoitavan toimiston kanssa.
Somestrategian sisällöntuotanto kannattaa jakaa pienempiin osiin
Sosiaalisen median sisältöjen palastelu pienempiin osioihin, kuten postaussarjoihin, on kätevä tapa lähteä jalkauttamaan suunnitelmaa. Kun teemat jaetaan tuotannossa sarjoihin, saadaan tekeminen paloiteltua sopivan kokoisiin osioihin.
Toinen tapa on jakaa työtä tekijöiden kesken siten, että yksi hoitaa kirjoittamisen, yksi tiedonhankinnan ja haastattelut, yksi kuvatuotannon ja yksi projektin hallinnoinnin. Joskus käytettävissä on tiimi ja runsaasti tunteja, joskus pelataan yksittäisen henkilön yksittäisillä tunneilla.
Kun strategian peruspilarit ovat olemassa, voi suunnitelmaa lähteä toteuttamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että tärkeimpiä asioita kannattaa viedä käytäntöön mahdollisimman nopeasti ja edetä ketterästi eri tapoja testaten.
Strategian kuuluu hieman elää ja sitä voidaan täydentää matkan varrella. Koska somekin elää, ei kiveen hakattuja suunnitelmia kannata tehdä liian pitkälle. Jos someen on tarkoitus tehdä orgaanisten postauksien lisäksi maksettua mainontaa, kannattaa se ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tekemiseen mukaan omana osa-alueenaan.
Somestrategiassa kannattaa muistaa työnjako
Sometuotanto voi olla yhdelle henkilölle iso työ, koska siihen liittyy niin paljon erilaista tekemistä. Kannattaakin siis miettiä, miten työtä jaetaan tiimin kesken?
Postausten tekemisessä on paljon vaiheita, esimerkiksi:
- Tiedon kerääminen
- Haastattelut
- Kuvien hankinta tai kuvaus
- Kuvien editointi someen sopivaan formaattiin
- Mahdollisten kuvapohjien käyttö
- Tekstien kirjoitus
- Tekstien hionta kieliopillisesti ja tone-of-voicen ylläpito
- Operointi, eli sisällön postaaminen tai ajastaminen kanaviin
- Projektinhallinta
- Seuranta, raportointi ja datan analysointi
Työtä suunnitellessa kannattaa hyödyntää tiimin vahvuuksia eri alueilla. Sometekemisen skaala on laaja, ja vaihtoehtoja niin paljon, että vain taivas on vaihtoehtojen rajana.
Jatkuva uuden kokeileminen, testaaminen ja datan analysointi ovat tärkeitä toimintamalleja. Muista selvittää, millainen sisältö toimii juuri oman yrityksesi kanavissa. Milloin on aika ulkoistaa, palkata ylimääräistä apua tai hankkia vaikkapa ammattimaista kuvatuotantoa asiantuntijalta?
Miten mitata somestrategian onnistumista?
Kaiken tekemisen keskellä on muistettava myös tulosten seuranta ja kehittäminen tulosten perusteella. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi seuraajien määrän kasvattaminen, tykkäykset tai toteutuneet konversiot verkkosivuilla, eli vaikkapa yhteydenottolomakkeen lähettäminen.
Tulosten tarkastelu on hyvä tehdä esimerkiksi kerran kuukaudessa. Alussa se voi olla järkevää useamminkin. Tuloksia on hyvä laittaa matkan varrella ylös, sillä seuranta auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa pitkällä tähtäimellä.
- Miten seurataan kehittymistä?
- Miten tuloksia analysoidaan?
Usein alussa ennen kuin dataa saadaan enemmän, voi olla houkutuksena suunnan muuttaminen liian nopeasti. Kannattaakin siis muistaa, että hyvin pienen otannan perusteella ei kannata tehdä liian hätiköityjä päätöksiä.
Muutama tärkeä kysymys pidempään somea tehneille voisi taas olla: Uudistuuko toiminta tulosten perusteella? Eli osataanko vaihtaa suuntaa tarpeen tullen, jos huomataan että jokin ei toimi? Lisäksi on hyvä miettiä mitkä sisällöt syntyvät helposti ja mitkä vaativat enemmän? On tarkasteltava työhön käytettyä aikaa suhteutettuna siihen, mitä siitä on hyödytty. Aikaavieviä ja tuloksettomia töitä ei kannata tehdä.
Toimenpiteiden kohdistaminen oikein ja tehokkaasti on sosiaalisessa mediassa aivan yhtä tärkeää kuin liiketoiminnan kaikilla muillakin osa-alueilla.
Somestrategia aluille käytännönläheisesti koulutuksessamme
Tarvitseko apua somestrategian rakentamisessa ja sen käytäntöön viemisessä? Koulutuksessa neuvomme käytännönläheisesti, kuinka luodaan juuri sinun yrityksellesi sopiva somestrategia, ja kuinka pääset strategian jalkauttamisessa alkuun. Ota yhteyttä ja pyydä räätälöity koulutus.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Sisällönhallinta |
Toimialakokemus
Asiantuntijapalvelut | |
Media |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö |
Omat tagit
Oddy Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Oddy Digital - Muita referenssejä
Oddy Digital - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
- Laura - Product Owner
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
- SD Worx - Säästöjä, sujuvuutta ja varmuutta pilvipalveluiden avulla
- SD Worx - Stella hankki tarpeitansa vastaavan palkkajärjestelmän – nyt säästyy monta työpäivää kuukaudessa
- Vetonaula Oy - Vetonaula HTJ:n liiketoiminnan kasvun mahdollistajana
- SD Worx - LUMENE ja SD Worx yhteistyössä jo yli 10 vuotta
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
- Hion Digital Oy - Ostajan muistilista: Mitä ottaa huomioon ennen verkkosivuston uudistamista?
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |