TEKOÄLY – Havaintoja vuodelta 2018
Artikkelissa taustoitan tekoälyn käytöstä kolmea ilmiötä, joita olen tarkkaillut verkkokeskusteluissa ja vuoden aikana käymissäni eri konferensseissa – neuroverkon oppiminen, symbolinen tekoäly ja päättely päätösten tukena sekä lntention Capture -teknologia.
Kukapa meistä ei olisi jo innostunut laskentakapasiteetin kasvusta ja siitä että neuroverkkopohjaiset ohjelmistot eivät vie enää kuukausia opetellessaan raskaita, esimerkiksi kuvapohjaisia opetusaineistoja. Tähän laskentaan soveltuvia GPU-lisäkortteja voi käydä ostamassa itselleen, mutta ne ovat jo osana upotetuissa järjestelmissä kuten valvontakameroissa ja autoissa.
Opetusvaiheen jälkeen neuroverkko voi esimerkiksi seurata reaaliajassa videokuvaa ympäristöstämme ja signaloida erilaisia opetusaineiston pohjalta annettuja tilanteita kuten esimerkiksi sitä, onko metrotunnelissa käynnissä tappelu, tai olisiko auton syytä jarruttaa, kun auton eteen tulee jokin este. Tässä asiayhteydessä mielenkiintoinen onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa, kun Tesla törmäsi vasemmalle kääntyvään kuorma-autoon. NTSB (National Transportation Safety Board) selvittää edelleen oliko tässä syynä opetetun neuroverkon väärä analyysi, eli se että Tesla itse lähestyi siltaa eikä kuorma-autoa, koska sen alta näkyi taivasta.
Tämän vakavan esimerkin jälkeen olen huomannut, että sanapainot Machine Learning (ML) / Deep Leaming (DL) ovat kohti ihmisavusteista työtä eikä täysin automaattista toimintaa. Tällöin tärkeät päätökset voidaan jättää ihmiselle ja tietokone voi suorittaa avusteisia toimintoja, joissa hengenvaaraa ei ole. Tässä asiayhteydessä mielenkiintoinen sovellusalue on terveydenhuolto ja esim. koomapotiIaiden analyysi. Kiinan tiedeakatemian tutkija Song Mingin ryhmä raportoi syyskuussa 2018, että tekoäly laski paranemisennusteen paremmaksi kuin asiantuntijalääkärit, ja loppujen lopuksi potilas virkosi koomasta. Tässä tapauksessa hengenvaara syntyi ihmislääkäreistä eikä tekoälystä.
Neuroverkon sisäisen toiminnan selittäminen ei ole nykyratkaisuilla mahdollista, mutta annan toki tutkimusmaailman työskennellä tämän haasteen kanssa ennen kuin väitän, ettei neuroverkkoja voisi selittää takaperin. Tällä takaperin selittämisellä tarkoitan sitä, että jos neuroverkko analysoituaan potilaan toteaa, että jalka tulee amputoida, olisi kohtuullista, että asiantuntijalääkäri saisi tällöin jonkin selityksen kysyessään kysymyksen miksi. Vastauksena nykyisin tuleva matemaattinen arvo esim. 0.82 on laadullisesti hieman köyhä, mutta saattaa toki ylittää raja-arvona pidetyn, esimerkiksi arvon 0.7 merkittävällä tavalla. Symbolic AI, symbolinen tekoäly. joka on yksi tekoälyn käyttötavoista, tarjoaa tämän kyvykkyyden. Se tukee asiantuntijatyötä kertomalla esimerkiksi lääkärille päätöspuunsa siitä, mitkä säännöt päättelivät lähtödatasta päätöksen “amputoi jalka”. Tälle selitettävyydelle on edelleen kysyntää, mitä konferensseissa olen kuullut ja nähnyt.
Tekoäly on mielestäni usein se uusin ilmiö, jota ei osata vielä yleisesti soveltaa ja jonka mahdollisuudet kiehtovat ihmismieltä. Aikoinaan sitä olivat symboliset ohjelmointikielet ja nyt se tuntuu olevan koneoppiminen. Itseäni kiehtova uusi tekoälyn alue on CTRL-labs.com yrityksen kehittämä lntention Capture -teknologia. He ovat kehittäneet hermosignaalien vastaanotto- ja prosessointilaitteen, jolla aivojen esimerkiksi käsiin välitettävät käskyt, sormien lihasten liikuttamiseksi, voidaan siirtää tietokoneen käskyiksi. Suosittelen tutustumaan verkosta löytyviin videoihin aiheesta ja erityisesti miettimään sovelluskohteita teknologialle, jolle riittää aivoista lähtevän signaalin vastaanotto, koska itse lihaksen aktivoinnin voi siis jättää tekemättä. Olisiko tässä uusi tapa käyttää tulevaisuuden laitteita, vain ajatuksen voimalla? Saamatta myyntiprovisioita, mainitsen että yrityksellä näyttäisi olevan ohjelmistokehitysympäristö tilattavissa verkkosivuiltaan eli seuraavan innovaation voit tuottaa sinä.
J. Saarelan esitelmä on julkaistu Systeemityöyhdistys SYTYKE ry:n Sytyke-lehdessä 4/2018 – Laivaseminaarin satoa, “Havaintoja tekoälystä vuodelta 2018”
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Big Data | |
IoT | |
Ohjelmistokehitys | |
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen |
Toimialakokemus
IT |
Teknologia
Java |
Tarjonnan tyyppi
Toteutustyö | |
Valmisohjelmisto |
Omat tagit
Profium - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Profium - Muita referenssejä
Profium - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - IT BUSINESS PARTNERING DIRECTOR
- Laura - Data Engineer
- Laura - Datainsinööri, tietohallinto
- Laura - Ohjaaja media- ja it-tiimi / oppisopimus
- Laura - Kesätyöpaikat IT-ala
- Frends iPaaS - Technical Community Manager
- Druid Oy - Myyjä - hunter-henkinen tekijä, joka saa tuloksia aikaiseksi!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Maxtech - Avainta TES -muutokset ja niiden hallinta: Näin Maxtech voi auttaa
- Vetonaula Oy - Windows 10:n tuen päättyminen: mitä yrityksesi tulisi tietää?
- SC Software Oy - Koodia ihmiseltä ihmiselle jo 10 vuotta
- Aveso Oy - Kestävää tulevaisuutta rakentamassa teknologian avulla – IFS ESG-työkalut integroituna järjestelmään
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |