Työntekijän perehdytys on työsuhteen tärkein koulutus
Lähes jokaista uutta työntekijää jännittää ensimmäinen työpäivä – on se päivä sitten fyysisesti yhteisessä tilassa tai etänä kotikonttorilla. Mietityttää, kuinka oppii talon tavat ja työtehtävät ja ettei nyt mokaisi heti ensimmäisenä päivänä pahasti. Silloin kun asia oikein jännittää, niin ei pysty myöskään omaksumaan uusia osioita. Laadukkaasti toteutettu työntekijän perehdytys on avaintekijä uuden työntekijän sopeutumisessa.
Jokaisen työnantajan tulee tehdä kaikkensa, että ensimmäisen työpäivän ensimmäiset tunnit ovat suunniteltuja ja hyödyllisiä, jotta uusi työntekijä tuntee olonsa tervetulleeksi. Uuden työntekijän perehdytys heti työsuhteen alussa onkin työsuhteen tärkein koulutus.
Muistattehan senkin, että perehdytys on lakisääteinen asia?
Jokaisella työntekijällä on oikeus laadukkaaseen perehdytykseen, mutta valitettavasti monessa organisaatiossa rekrytointiin käytetään valtava määrä aikaa ja rahaa, mutta perehdytykseen tätä aikaa ja rahaa ei sitten löydykään. Perehdytyksen voi valitettavasti mokata monella tavalla.
Työntekijän perehdytys – muistilista perehdyttäjälle
Taataksesi kaikille työntekijöille hyvän ja tasalaatuisen perehdytyksen, huolehdithan, että
- olet tehnyt uudelle työntekijälle suunnitelman perehdytystä varten.
- nimeät henkilön/henkilöt, kenen vastuulla uuden työntekijän perehdytys on.
- tutustuttuasi lisää työntekijään tarvittaessa myös joustat perehdytyssuunnitelman teon suhteen – ei sinun tarvitse opettaa ICT-asiantuntijalle sähköpostin käyttöä tai kokille kattilan ja paistinpannun eroa.
- pidät kiinni sovitusta aikataulusta – uusi työntekijä on se tärkein juttu! Mitä paremmin perehdytys hoituu, niin sitä nopeammin hän on itsenäisesti toimiva tuottava työntekijä!
Työsuhteen alun perehdytys vaihtelee aina organisaatiokohtaisesti ja myös työtehtäväkohtaisesti, mutta perehdytyksessä on hyvä käydä ainakin nämä asiat läpi:
- Lyhyesti tietoa organisaatiosta ja sen visiosta
- Yleisimmät työsuhdeasiat, kuten työajat, etätyökäytäntö, poissaolot, palkkaus ja edut. Toimialasta ja työtehtävästä riippuen myös esimerkiksi työvaatteiden hankinta ja hoito tai työauton käytön ohjeistus on tärkeitä läpikäytäviä asioita.
- Työtehtäväkuvaus – mitä kaikkea työtehtävään kuuluu? Mitä odotetaan ja miten onnistumisia mitataan? Mitä järjestelmiä käytetään? Miten ja milloin niihin saa opastusta? Kuka on ensisijainen opastaja?
- Mistä löydän lisää tietoa? Kuka toimii opastajanani, kun menee sormi suuhun?
Työntekijän perehdytys onnistuu verkossa jo ennen ensimmäistä työpäivää
Kuinka paljon levollisuutta se tuokaan, kun omalta kotisohvalta voi jo perehtyä talon käytäntöihin, odotuksiin ja ehkä myös tuleviin työkavereihin! Kun ensimmäisenä päivänä menee työpaikalleen, niin onkin jo hyvä pohjatieto saatuna ja toisaalta voi olla myös jo kysymyslista asioista, mihin haluaa vielä vastauksen. Nämä asiat selvitettyinä on luonteva jatkaa työtehtäväkohtaisiin asioihin.
Verkkoperehdytystä voi hyödyntää paljon muuhunkin kuin työsuhteen alun perehdyttämiseen. Usein organisaatioissa hyödynnetään erilaisia opintopolkuja, jolloin osa on henkilökohtaista koulutusta ja osa verkon kautta tapahtuvaa koulutusta. Verkkokoulutus voi olla sovittuun aikaan esimerkiksi Teamsin kautta pidettävä yhteinen tilaisuus tai sitten työntekijä voi opiskella itselle parhaiten sopivaan aikaan ja sopivaan tahtiin verkkoperehdytyksen kautta.
Verkko-oppimisen hyötyjä on monia, esimerkiksi
- Mahdollisuus oppia omaan tahtiin
- Tieto ja osaaminen ovat saatavilla juuri silloin, kun työntekijä sitä eniten tarvitsee. Oppimistulokset ovat aina parempia, kun henkilöllä on omakohtainen tarve juuri nyt ymmärtää opittavasta asiasta lisää. Kukin voi valita myös omaan työpäiväänsä parhaiten sopivat hetket opiskella.
- Mobiiliratkaisujen kautta täysi vapaus aikaan ja paikkaan
- Kun verkko-oppimisympäristö toimii moitteetta myös mobiilisti, opiskella voi vaikka työmatkalla bussissa tai lentokentän vilinässä. Silloin kun asialle on oikea aika ja paikka.
- Koulutuskustannusten pienentyminen
- Verkko-opetukseen siirryttäessä kulut pienentyvät ja säästyvä aika voidaan käyttää tuottavaan työhön. Suuria massoja ihmisiä voidaan kouluttaa samanaikaisesti, jolloin säästetään kouluttajakustannuksissa. Sähköisiin sisältöihin siirryttäessä ei myöskään ole tarvetta painetuille materiaaleille.
- Sisällön nopea toimittaminen oppijoille
- Kun yrityksessä havaitaan koulutustarpeita, joihin pitäisi pystyä vastaamaan mahdollisimman nopeasti, verkko-oppimisympäristön kautta oppimateriaalien jakaminen on nopeaa ja vaivatonta. Etenkin, jos organisaatio tuottaa itse oppimista tukevaa verkko-oppimisaineistoa tai sillä on luotettava kumppani, joka tietää miten toteuttaa kiinnostava verkkokurssi juuri tälle kohderyhmälle.
- Edistymisen seuranta
- Kun perehdytys tapahtuu verkko-oppimisen välityksellä, pystytään näppärästi seuraamaan osaamista erilaisten tehtävien tai testien avulla. Osaamisvajeita pääsee kertaamaan helposti juuri silloin, kun tälle on tarve.
Verkkoperehdytyksestä hyötyvät sekä työntekijä, että työnantaja.
Miten verkkoperehdytyksen saa otettua käyttöön?
Se on helppoa. Me sovimme kanssasi aloituspalaverin, jossa käymme läpi yrityksenne perehdytyksen tavoitteet, toiveet ja brändiohjeistuksen. Sen jälkeen sinä lähetät nykyisen perehdytysmateriaalisi meille ja me teemme siitä pedagogisesti hyvän, mielenkiintoisen ja ennen kaikkea opettavaisen kurssin. Mikäli sinulla on jo olemassa käytössäsi verkko-oppimisalusta, niin voit itse ladata kurssin sinne tai jos yrityksessäsi ei ole vielä verkko-oppimisalustaa valmiina, niin me voimme hoitaa perehdytyskurssin jakelun puolestasi. Tämän jälkeen sinä ilmoitat uudelle työntekijällesi ohjeen, miten hän helposti pääsee tutustumaan perehdytykseen esimerkiksi omalla matkapuhelimellaan.
Näin helposti työntekijä pääsee tutustumaan tärkeisiin asioihin ja te työnantajana saatte halutessani myös raportointitietoa kurssisuorituksesta.
Työntekijän perehdytys vaatii koko työyhteisön panosta
Vaikka me teemme teille kuinka upean perehdytyskurssin, niin ei se yksin riitä. Jokaiselle työntekijälle tulee tarpeita selvittää työsuhteeseen tai työtehtäviin liittyviä asioita ja näihin ei aina löydy tietoa verkosta. Silloin tarvitaan esihenkilön tai työkaverin apua. Verkkoperehdytys toimii erittäin hyvänä lisänä ja täydentävänä tekijänä – mutta harvoin ihan yksin.
Perehdytysmateriaalia tulee myös päivittää asioiden muuttuessa. Sähköiseen materiaaliin tietojen muuttaminen on kuitenkin muutaman napsautuksen päässä ja me autamme aina näissä asioissa mielellämme.
Verkko-oppimiseen panostaminen takaa motivoituneen henkilöstön ja nopeasti tuottavat tekijät. Olisiko nyt teidän yrityksessänne oikea aika digitaaliseen perehdytykseen?
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
HR | |
Laatu, turvallisuus ja ympäristö |
Erikoisosaaminen
Testaus ja laadunvarmistus |
Toimialakokemus
Koulutusala | |
Kuljetus, liikenne ja logistiikka | |
Rakentaminen | |
Valmistava teollisuus |
Tarjonnan tyyppi
Koulutus | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Xoompoint - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Xoompoint - Muita referenssejä
Xoompoint - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |