Verkkokoulutus työntekijöille – näin suunnittelet ja toteutat verkko-opetusta onnistuneesti
Verkkokoulutus tarjoaa lukuisia etuja kuten joustavuutta, kustannustehokkuutta ja mahdollisuuden opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Jotta koulutuksesta saadaan paras mahdollinen hyöty, sen suunnittelu ja toteutus vaatii huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä sekä realistisia tavoitteita.
Tämä artikkeli auttaa sinua etenemään koulutuksen suunnitteluprosessissa askel askeleelta, aloittaen koulutuksen tavoitteiden määrittelystä, koulutuksen arviointiin ja jatkokehittämiseen.
Muistathan, että verkkokoulutus on investointi työntekijöidesi osaamiseen, motivointiin ja sitä kautta yrityksesi menestykseen. Joten otetaanpa ensimmäinen askel kohti tehokasta ja mielekästä verkkokoulutusta!
Verkkokoulutuksen suunnittelu: mistä aloittaa?
Verkkokoulutuksen suunnittelu alkaa tavoitteiden määrittämisestä. Tässä on muutamia apukysymyksiä auttamaan verkkokoulutuksen rakentamisen alkuvaiheessa:
- Miksi järjestämme tämän koulutuksen?
- Mitä haluamme saavuttaa verkkokoulutuksen avulla?
- Kenelle koulutus järjestetään? Onko kyseessä uuden työntekijän perehdytys vai kokeneemman työntekijän uudelleenkoulutus?
- Millainen on koulutuksen rakenne ja miten se jaksotetaan?
- Millaisia teknisiä valmiuksia osallistujilla täytyy olla koulutukseen osallistumiseen? Onko verkko-oppiminen osallistujille tuttua? Nuorten perehdytys voidaan järjestää eri tavalla, kuin ei-diginatiivien kouluttautuminen.
- Mitä välineitä tai ohjelmistoja koulutus vaatii?
- Miten paljon kunkin työntekijän kalenterista varataan aikaa koulutuksen toteuttamiselle?
- Miten varmistamme, että koulutuksen sisältö on mielekästä ja osallistavaa?
- Millaisia oppimismateriaaleja tarvitsemme koulutuksen tueksi?
- Kuinka paljon resursseja (esim. aikaa, rahaa, työntekijöitä) meillä on käytettävissä koulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen?
- Kuinka arvioimme koulutuksen tehokkuutta ja sen, onko tavoitteemme saavutettu?
- Mitä teemme, jos oppimistavoitteet eivät täyty?
Kun olet pohtinut näitä kysymyksiä, määritä selkeät tavoitteet, jotka ohjaavat suunnittelua ja auttavat sinua mittamaan koulutuksen onnistumista. Tavoitteiden lisäksi on tärkeää tunnistaa kohderyhmä ja heidän tarpeensa. Heidän tarpeidensa ja taustatietojensa ymmärtäminen auttaa sinua luomaan sisällön, joka on heille merkityksellinen ja hyödyllinen.
Mieti mitä asioita tietotyöläinen kaipaa vs. käytännön työn tekijään nähden
Pohdi muun muassa sitä, onko tarkoituksenmukaista opettaa jokin käytännön työtehtävä videolla, vai olisiko tarkoituksenmukaisempaa, että työntekijä tekee työtehtävän yhdessä perehdyttäjän kanssa ja vasta sitten tekee testin aiheesta tietokoneen äärellä.
Tietotyöläisellä voi olla hyvinkin erilaiset valmiudet ja odotukset verkkokurssille osallistumiseen. Se ei välttämättä tarkoita kuitenkaan sitä, että verkkokurssi hoituu sen paremmin tietotyöläiseltä, mikäli verkkokurssi on toteutukseltaan hankala. Siksi opetuksen suunnittelu ja realistisuus tavoitteiden asettamisessa on ensiarvoisen tärkeää.
Tee toteutuskelpoinen opetussuunnitelma ja ole realistinen tavoitteiden asettamisessa
Tee ennen kaikkea toteutuskelpoinen opetussuunnitelma, niin budjetillisesti kuin tavoitteellisesti. Ajattele opetussuunnitelmaa reittikarttana, joka auttaa sinua suunnittelemaan koulutuksen sisällön ja aikataulun organisaatiosi tavoitteisiin nähden sopivaksi.
Yleensä opetuksella halutaan saavuttaa jotain – esimerkiksi parempi työtehokkuus tai laadukkaampi työn jälki. Tee nämä asiat selväksi ja suunnittele mahdollisimman tarkasti mitattavat tavoitteet, jotka mahdollistavat ihanteellisen lopputuloksen sen jälkeen, kun työntekijäsi ovat kouluttautuneet. Laadittuasi alustavan opetussuunnitelman, on aika siirtyä itse sisällön luomiseen ja verkkokurssin tekniseen toteuttamiseen.
Lue myös artikkelimme: 4 tapaa mitata verkkokoulutuksen kannattavuutta, mikäli jäit pohtimaan miten rakentaa hyvät tavoitteet verkkokoulutuksille.
Näin luot mukaansatempaavaa sisältöä verkkokoulutukseen, joka tukee organisaatiosi tavoitteita
Verkkokoulutuksessa sisällön on oltava mukaansatempaavaa ja se tulee suunnitella niin, että se pitää oppijan kiinnostuneena. Mieti, miten voit tehdä oppimiskokemuksesta monipuolisen ja mielenkiintoisen.
Toisaalta voit myös pohtia sitä, miten mahdollistat oppimisen työn ohessa siten, että työntekijällä riittää aikaa hoitaa työtehtävät opiskelun ohessa ja saattaa verkkokurssi loppuun saakka.
Ota huomioon, että jokainen opiskelija on yksilö. Yksi oppii kuuntelemalla, toinen lukemalla ja kolmas tekemällä. Toisella menee taas enemmän aikaa verkkokurssin tekemiseen, kuin toisella.
- Hyödynnä erilaisia mediaformaatteja kekseliäästi. Teksti, kuvat, videot, äänitteet, ja interaktiiviset elementit pitävät oppijan kiinnostuneena. Tämä mahdollistaa myös verkkokurssin seuraamisen työn ohessa esimerkiksi silloin, jos toimistotyöntekijä haluaa tehdä jotakin simppeliä työtä verkkokurssiäänitettä kuunnellessa. Ehkä podcastin tyylinen keskustelu voisi korvata perinteisen radion kuuntelun jokin aikainen työaamu?
- Tee sisältö käytännönläheiseksi. Auta oppijaa soveltamaan oppimaansa esimerkkien, harjoitustehtävien ja tosielämän tapausten avulla. Tämä auttaa ymmärtämään yhteyden teorian ja käytännön työn välillä.
- Jaa koulutuksen sisältö pieniin osiin, joka voidaan sovittaa työn tekemisen väliin. Pienten oppimispätkien avulla oppija voi oppia omassa tahdissaan ja pysyä mukana. Ota edelleen tässä kohtaa huomioon se, että kun järjestät koulutuksia työntekijöille, opiskelu työn ohessa vie aikaa muilta työtehtäviltä.
Mikäli olet erityisen kiinnostunut interaktiivisesta verkkokoulutuksesta, lue toinen artikkelimme miten pelillistäminen opetuksessa innostaa oppimaan.
Verkkokoulutuksen tekniset vaatimukset: näin varmistat sujuvan toteutuksen
Verkkokoulutuksen tekninen toteutus voi joskus aiheuttaa harmaita hiuksia. Siksi on tärkeää valita oikea alusta verkkokoulutusten tekoon. Käytä luotettavaa ja helppokäyttöistä alustaa, joka pystytään muokkaamaan sinun tarpeisiisi sopivaksi.
Mikäli sinulle on tärkeää, että verkkokurssi toimii ajasta ja paikasta riippumatta, varmista, että verkkokoulutusalusta taipuu mobiilikäyttöön ja muille päätelaitteille saumattomasti ja saavutettavasti.
Lisätietoja digitaalisen oppimisympäristön valintaan saat artikkelistamme: Digitaalinen oppimisympäristö – kiinnitä näihin asioihin huomiota ennen valintaa.
Kehitä verkkokoulutukset entistä paremmaksi näillä keinoilla
Jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa minkä tahansa verkkokoulutuksen kehittämisessä. Seuraamalla tiiviisti erilaisia mittareita, keräämällä palautetta oppijoilta ja perehdyttäjiltä sekä kokeilemalla uusia lähestymistapoja, voit parantaa verkkokoulutuksesi laadukkaammaksi ja mukaansatempaavammaksi.
Tavoitteiden asettaminen ja seuranta ja arviointi ovat olennainen osa sekä oppimisprosessia ja verkkokurssien kehittämistä
Tavoitteiden seuraaminen auttaa sinua arvioimaan verkkokurssin tehokkuutta ja sen, saavutetaanko kurssin tavoitteet – esimerkiksi haluttu työteho muutaman kuukauden kuluttua koulutuksen järjestämisestä. Jos oppijat eivät saavuta kurssin tavoitteita, se voi viitata siihen, että kurssin sisältö tai toteutus kaipaa kehittämistä.
Kerää palautetta ja hyödynnä sitä niitä suunnittelussa
Palautteen kerääminen ja sen hyödyntäminen on tärkeässä roolissa verkkokoulutuksien kehittämisessä. Palautteen avulla voit nähdä, mikä toimii ja mikä ei, sekä tunnistaa mahdolliset parannusalueet. Palautteen avulla voit myös saada uusia ideoita ja näkemyksiä siitä, miten verkkokoulutusta voidaan kehittää edelleen.
Suosittelemme kuitenkin olemaan kriittinen palautteen suhteen ja keräämään riittävä otanta ennen verkkokurssin muuttamista. Jatkuvat verkkokoulutuksen muutokset voivat olla tarpeettomia yksittäisen negatiivisen palautteen takia. Älä myöskään kerää palautetta sen keräämisen ilosta – kysy niitä asioita mitä aidosti haluat tietää ja kuulla opiskelijoilta ja varmista, että niitä hyödynnetään koulutuksen kehittämisessä.
Testaa uusia asioita aktiivisesti
Aktiivinen testaaminen auttaa sinua pysymään ajan hermoilla ja kehittämään verkkokoulutuksia jatkuvasti. Kokeile uusia lähestymistapoja ja ideoita, ja arvioi niiden vaikutusta oppimistuloksiin. Testaamalla voit myös löytää uusia tapoja parantaa oppijoiden motivaatiota ja sitoutumista.
Käytännön esimerkkejä tyytyväisiltä asiakkailtamme
Tutustu Xoompointin tyytyväisiin asiakkaisiin saadaksesi käsityksen siitä, miten erilaiset organisaatiot ovat hyödyntäneet FlowLMS-alustaamme verkkokoulutuksien järjestämisessä.
Asiakaskokemuksia FlowLMS alustasta
- Etra Oy – Helppokäyttöisen verkko-oppimisympäristön jalkauttaminen henkilöstölle oli mutkatonta
- Restel – Koko henkilöstön koulutus onnistuu joustavasti verkko-oppimisympäristön kautta
- Euronics – Perehdyttäminen verkossa on osoittautunut toimivaksi tavaksi
- SSTL Puhtausala ry – Verkko-oppimisympäristön kautta koulutusten hallinnointi on vaivatonta
Kiinnostuitko FlowLMS-alustasta ja verkkokoulutuksen rakentamisesta yrityksellesi? Olemme auttaneet lukuisia organisaatioita kehittämään parempia verkkokoulutuksia. Tarjoamme kaiken mahdollisen opetuksen järjestämiseen: suunnittelusta sisällöntuotantoon ja verkkokurssin jakeluun saakka. Ota yhteyttä!
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
HR | |
Laatu, turvallisuus ja ympäristö | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Integraatiot | |
Testaus ja laadunvarmistus | |
Sisällönhallinta |
Toimialakokemus
Asiantuntijapalvelut | |
Koulutusala | |
Valmistava teollisuus |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus | |
Sidosryhmä | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Xoompoint - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Xoompoint - Muita referenssejä
Xoompoint - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - IT BUSINESS PARTNERING DIRECTOR
- Laura - Data Engineer
- Laura - Datainsinööri, tietohallinto
- Laura - Ohjaaja media- ja it-tiimi / oppisopimus
- Laura - Kesätyöpaikat IT-ala
- Frends iPaaS - Technical Community Manager
- Druid Oy - Myyjä - hunter-henkinen tekijä, joka saa tuloksia aikaiseksi!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Maxtech - Avainta TES -muutokset ja niiden hallinta: Näin Maxtech voi auttaa
- Vetonaula Oy - Windows 10:n tuen päättyminen: mitä yrityksesi tulisi tietää?
- SC Software Oy - Koodia ihmiseltä ihmiselle jo 10 vuotta
- Aveso Oy - Kestävää tulevaisuutta rakentamassa teknologian avulla – IFS ESG-työkalut integroituna järjestelmään
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |