Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! – Versio 10.0.24
Microsoftin pilvi-ERP, Dynamics 365, päivittyy kahdeksan kertaa vuodessa ja tarjoaa jokaisessa versiopäivityksessä kasapäin uusia parannuksia. Mitä löytyykään kääreistä tällä kertaa, kun Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat, Heidi, Maria, Erno ja Taina, käyvät läpi vuoden ensimmäisen versiopäivityksen sisältöä?
Siinä missä vuoden alku on monelle meistä aikaa tehdä parannuksia omaan arkeen ja elämäntapoihin, on myös Microsoft päättänyt pistää parastaan ja tarjota lukuisia parannuksia Dynamics 365:n olemassa oleviin moduuleihin. Moduuleihin tehdyt parannukset on paketoitu vuoden ensimmäiseen versiopäivitykseen, 10.0.24 (julkaistu 14.1.2022), jonka antia avaamme tällä kertaa kolmen Dynamics 365 -sovelluksen osalta:
- Dynamics 365 Supply Chain Management
- Dynamics 365 Finance
- Dynamics 365 Project Operations
Dynamics 365 Supply Chain Managementin – tai tuttavallisemmin D365 SCM:n – saralla parannukset kohdistuvat erityisesti jatkuvasti kehittyvään Suunnittelun optimointi -moduuliin, joka uutena moduulina korvaa pidempään käytössä olleen Pääsuunnittelu-moduulin myöhemmin tänä keväänä, kuten aiemmin kerroimme. Moduuliin on julkaistu uusia toiminnallisuuksia lähes jokaisessa versiopäivityksessä, eikä viimeisinkään versiopäivitys jäänyt niistä paitsi.
Dynamics 365 Financen osalta teemme pari kiinnostavaa nostoa Kirjanpito-moduuliin tehdyistä parannuksista sekä vuoden 2020 lopulla julkaistun Resurssien vuokraus eli Asset Leasing -moduulin uunituoreista lisätoiminnallisuuksista.
Uutta Dynamics 365 Supply Chain Management -järjestelmässä
Uusia toiminnallisuuksia Suunnittelun optimointi -moduulissa
Kuten olemme aikaisemmissa blogeissammekin kertoneet, Dynamics 365 Supply Chain Managementin Suunnittelun optimointi -moduuliin tuodaan uusia toiminnallisuuksia lähes jokaisessa versiopäivityksessä. 10.0.24 versiossa käyttöön tulevat seuraavat kaksi ominaisuutta:
Resurssin kohdistus pohjautuen resurssin kyvykkyyksiin
Suunnittelun optimointi -moduulissa on versiopäivityksestä 10.0.24 lähtien käytettävissä joustava resurssien varaus, joka perustuu resurssien kyvykkyyksiin (resource capabilities). Jatkossa tuotantotyön resursseja voidaan siis allokoida tarvittavien kyvykkyyksien perusteella. Käytännössä erilaisille resursseille määritellään kyvykkyyksiä eli tietoja siitä, minkälaisista tehtävistä resurssi suoriutuu. Ja näin ollen resurssien allokointi tuotantotyöhön voidaan tehdä jatkossa tarvittavien kyvykkyyksien mukaisesti.
Uuden ominaisuuden käyttöönoton myötä resurssien allokoinnissa ja ajoituksessa otetaan automaattisesti huomioon tuotantoprosessissa tarvittavat kyvykkyydet, ja saatavilla olevat resurssit allokoidaan näiden tarpeiden mukaisesti kuhunkin tuotantotyöhön. Määritettyjen kyvykkyyksien avulla voidaan varmistaa, että kustakin tuotantotyöstä on mahdollista suoriutua ja että resurssit on allokoitu tarpeiden mukaisesti.
Operatiivisille resursseille on mahdollista kohdistaa useita kyvykkyyksiä, ja vastaavasti yksi kyvykkyys voidaan kohdistaa useammalle resurssille. Kyvykkyyksiä voidaan kohdistaa kaikentyyppisille resursseille, mukaan lukien työkaluille, toimittajille, koneille, sijainneille, toimipisteille ja henkilöresursseille. Resurssin kyvykkyydet voivat sisältää myös prioriteetin resurssien valinnan optimoimiseksi.
Uusintatilausmarginaali ja toimitusmarginaali
Versiosta 10.0.24 lähtien Suunnittelun optimointi -moduuliin voidaan sisällyttää pääsuunnittelun aikana käytettävät kaksi varmuusmarginaalia: uusintatilausmarginaali ja toimitusmarginaali. Varmuusmarginaalit lisäävät normaaliin läpimenoaikaan ylimääräisen puskurin – nimensä mukaisesti varmuuden lisäämiseksi. Uusintatilausmarginaali lisää puskuriajan toimitustilauksen tekemiseen, toimitusmarginaali lähetysten käsittelyyn. Alla olemme lyhyesti kuvanneet nämä kaksi käyttöön tullutta varmuusmarginaalia.
Uusintatilausmarginaali (Reorder margin)
Uusintatilausmarginaali lisätään pääsuunnittelun aikana kaikkiin suunniteltuihin tilauksiin ennen nimikkeen läpimenoaikaa. Näin varmistetaan, että toimitustilauksen tekemiselle jää riittävästi aikaa. Tätä marginaalia käytetään tavallisesti puskurina, jotta hyväksynnälle ja muille toimitustilauksen luontiin liittyville pakollisille sisäisille prosesseille jää aikaa. Uusintatilausmarginaali sijoitetaan toimitustilauspäivän ja alkamispäivän väliin.
Toimitusmarginaali (Issue margin)
Toimitusmarginaali vähennetään kysynnän tarvepäivästä pääsuunnittelun aikana. Näin voidaan varmistaa, että saapuvien kysyntätilausten käsittelyyn ja lähettämiseen jää riittävästi aikaa. Tätä marginaalia käytetään tavallisesti puskurina, jotta lähetys- ja muille lähteville varastoprosesseille jää riittävästi aikaa.
Muista huomionarvoisia uusia toiminnallisuuksia
Tuotantotilausten käytettävissä olevan materiaalin saatavuustarkistus
Versiopäivityksessä 10.0.24 julkaistu uusi ominaisuus nopeuttaa tuotantotilausten avaamista Tuotannonhallinnan työtilassa ja Julkaistavat tuotantotilaukset -näkymässä. Jos uusi ominaisuus ei ole käytössä, järjestelmä tarkistaa heti sivua avattaessa automaattisesti, onko kaikkien luetteloitujen tuotantotilausten käytettävissä materiaaleja. Tämä voi kestää kauan, jos tilauksia on paljon. Kun uusi ominaisuus on käytössä, järjestelmä käyttää työkalurivin painiketta, jonka avulla voit käynnistää materiaalien tarkistamisen vain valittujen tilausten osalta ja tarvittaessa. Ja kuten arvata saattaa, aikaa säästyy!
Ruudukon ominaisuudet
Microsoft on julkaissut käyttöliittymän ruudukoihin liittyvän ominaisuuden jo vuonna 2020. Kyseiseen ominaisuuteen on tullut päivityksiä matkan varrella, ja ominaisuus on Microsoftin toimesta asetettu oletukseksi versiosta 10.0.21 eteenpäin.
Huomion arvoista on, että ominaisuus on tähän asti ollut valinnainen, mutta Microsoftin tavoitetila on saada ominaisuus pakolliseksi versiossa 10.0.25. Microsoft on julkaissut ohjelmistorajapinnan, jolla tämä ominaisuus voidaan rajata pois käytöstä tietyissä näkymissä. Rajapinta kuitenkin poistuu, kun ominaisuudesta tulee pakollinen.
Ruudukon ominaisuuksien aktivoinnista on noussut omien kokemuksiemme perusteella haasteita, ja nyt onkin vielä hyvää aikaa testata ruudukon ominaisuudet -toiminnon käyttöä omassa testiympäristössä ja varmistaa ongelmaton järjestelmän käyttö tulevaisuudessakin.
Microsoftilta on tullut uusia ominaisuuksia näkymien hallintaan ja käyttöön (Tallennetut näkymät, Ruudukon ominaisuudet), joiden käytöstä tulemme tekemään yksityiskohtaisemman, erillisen esittelyn.
Uutta Dynamics 365 Finance -järjestelmässä
Kaksi kiinnostavaa nostoa Kirjanpito-moduulin parannuksista
Versiopäivitys 10.0.24 sisältää muutamia parannuksia Kirjanpito-moduulin raportointimahdollisuuksiin ja suorituskykyyn. Sukelletaan niistä kahteen kiinnostavimpaan seuraavaksi.
Alustava tase odottavilla tapahtumilla
Tapahtumatiedot sisältävä pääkirjaraportti on lisätty Kirjanpito-moduuliin jo aiemmassa versiossa: se on mahdollistanut muun muassa kirjaamattomien tapahtumien näyttämisen versiopäivityksestä 10.0.21 lähtien. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi migraatioaineiston sisään luvun jälkeen tai kauden katkossa, kun halutaan tarkistaa odotettuja tuloksia ennen kirjausta. Uudemmissa versioissa on lisätty uusia kirjaamattomia tapahtumatyyppejä, joita voi esikatsella tällä raportilla. Version 10.0.24 jälkeen valittavana ovat alla olevaan kuvaan punaisella merkityt tapahtumatyypit.
Suorituskyvyn optimointi: Alareskontran kirjauskansioiden siirto pääkirjaan
Tämä Kirjanpito-moduulin uusi toiminto tehostaa tietojen siirtoa alireskontran kirjoista pääkirjaan. Toiminnon avulla prosessi on tehokkaampi ja pienempien tapahtumien ryhmät voidaan siirtää yhteen, mikä mahdollistaa eräpalvelimen tehokkaamman käytön. Suosittelemme ottamaan tämän ominaisuuden käyttöön regressiotestauksen jälkeen.
Dynamics 365 Financen uudet moduulit kehittyvät
Myös tässä versiossa Microsoft on jatkanut taloushallinnon uusien moduulien kehitystä, esimerkiksi Asset Leasing -moduulissa on uusia toimintoja. Lisäksi uusi Verolaskenta-palvelu sekä Financial Insight -ratkaisu kehittyvät jatkuvasti. Tällä kertaa pureudumme tarkemmin Resurssien vuokraus eli Asset Leasing -moduulin uusiin toimintoihin.
Resurssien vuokraus
Efiman aiemmassa blogissa olemme kertoneet Dynamics 365 Financen uudesta Asset Leasing -moduulista, joka noudattaa uusia kansainvälisiä kirjanpitostandardeja (IFRS 16 ja US GAAP), automatisoi prosesseja, tallentaa ja käsittelee tärkeimmät vuokrasopimustiedot ja auttaa luomaan kirjauskansiovientejä koko vuokrasopimuksen elinkaaren ajan. Moduulin avulla voidaan hallita vuokrasopimuksen alkuperäistä kirjaamista sekä siihen liittyviä maksuaikatauluja, jaksotuksia, oikaisuja ja uudelleenluokittelua. Microsoft lisäsi versiopäivityksessä 10.0.24 tähän kokonaisuuteen kolme uutta ominaisuutta:
- Leasingsopimus omaisuuden leasingille
- Leasing-oikaisutoiminto omaisuuden liisaukseen
- Leasing-arvonalentumiskirjaus esikatselulla
Muista huomionarvoisia uusia toiminnallisuuksia
Lokalisaatioiden muutokset
Asiakkaille, joilla on tytäryhtiöitä eri maissa, on tärkeää tietää, että lokalisaatioiden osalta käytössä olevat Ruotsin, Itävallan, Saksan ja Alankomaiden ALV-ilmoitusmallit korvataan uusilla ratkaisulla 1.12.2022 mennessä. Lisätietoja kannattaa lukaista tästä artikkelista.
Uutta Dynamics 365 Project Operations -järjestelmässä
Dynamics 365 Project Operations -toimintoihin ei tässä versiopäivityksessä ole tuotu uusia toiminnallisuuksia.
Pistähän palautetta
Hienoa, että jaksoit lukea unboxauksemme loppuun asti – olet selvästikin innokas oppimaan uutta ja halukas tutustumaan Dynamics 365:n lukuisiin uusiin mahdollisuuksiin. Jos haluat sukeltaa vielä syvemmälle ja kuulla jostakin uudesta toiminnallisuudesta tarkemmin, älä epäröi jättää meille viestiä alla olevan painikkeen kautta: näistä aiheista riittäisi keskusteltavaa enemmänkin kuin vain yhden blogin verran!
Painikkeen kautta saa myös jättää palautetta blogistamme: mitä haluaisit enemmän – mitä kenties vähemmän? Kiitos jo etukäteen, että autat meitä täällä ruudun toisella puolen kirjoittamaan entistäkin hyödyllisempiä unboxauksia.
Tutustu aiempiin blogisarjamme osiin täältä.
Kirjoittaja
Efiman Dynamics 365 -tuotetavastaavat
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Logistiikka | |
Projektinhallinta | |
Supply chain management SCM | |
Taloushallinto | |
Tietohallinto | |
Toiminnanohjaus ERP |
Erikoisosaaminen
Pilvipalvelut / SaaS |
Teknologia
Microsoft |
Omat tagit
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
- Laura - Solution Architect
- Laura - Scrum Master
- Laura - Ohjelmistotestaaja
- Nordea - Senior IT Analyst, Cards domain, Nordea Payments
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
- Codemate - Nucu-sovelluksen käyttäjäkokemuksen muotoilu
- TNNet Oy - Aksulit Oy – TNNet osoittautui parhaaksi palvelinkumppaniksi
Tapahtumat & webinaarit
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Digiteam Oy - Oikein Viitoitettu Digimarkkinoinnin polku johtaa oikeisiin tuloksiin
- Kisko Labs Oy - Lopeta ideoiden väsytystaistelu – Näin viet ideat tehokkaasti maaliin
- Innofactor Oyj - 5 huomiota Microsoft Digital Defense Report 2024 -julkaisusta
- TNNet Oy - Ethän lepsuile sähköpostin suojauksessa – Sipulisuojaus kuntoon!
- TNNet Oy - Mitä TNNet tarjoaa pilvipalvelukumppanina?
- TNNet Oy - Tietoturvavalvonta SOC – Kansainvälinen tiimi havainnoi ja reagoi TNNetin kanssa 24/7
- ICT Elmo Oy - Mitä on IT-palvelunhallinta
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |