Verkkokauppa-alustan valinta
Mistä lähteä liikkeelle verkkokauppa-alustan valinnassa?
Lähtökohta verkkokauppa uudistukselle tai verkkokaupan perustamiselle on tutustua eri alustojen ominaisuuksiin ja punnita miten hyvin ne vastaavat yrityksen liiketoiminnan tarpeita. Internetistä löytyy valtavat määrät tietoa eri verkkokaupoista, joten voi tuntua vaikealta aloittaa. Hyvä lähtöpiste on tutustua esimerkiksi aluksi suomalaisten verkkokauppiaiden eniten käyttämiin alustoihin ja kokemuksiin. Suosittelemme lukemaan esimerkiksi kumppanimme Paytrailin vuosittain teettämän suosituimmat verkkokauppa-alustat suomessa raportin, johon on listattu Paytrailin kyselyn pohjalta verkkokauppa-alustat suosiojärjestykseen suomalaisten verkkokauppiaiden joukossa.
Raportin perusteella viiden parhaan alustan joukkoon pääsivät:
- WooCommerce
- MyCashflow
- Clover Shop
- Magento
- Shopify
Auttaaksemme verkkokauppa-alustojen viidakossa rämpimisessä, haluamme tarjota lyhyen yhteenvedon näiden suomalaisten verkkokauppiaiden keskuudessa suosituimpien alustojen ominaisuuksista ja eroista sekä asiantuntijoidemme näkemyksen niiden soveltuvuudesta eri tilanteisiin.
Tässä Web-veistämön lyhyt oppimäärä tämän hetken suosituimmista verkkokauppa-alustoista Suomessa:
WooCommerce
WooCommerce on ollut Suomessa jo useamman vuoden ajan suosituin verkkokauppa-alustojen vertailuissa. Näissä vertailuissa WooCommercen parhaimmiksi puoliksi on mainittu käytettävyys, hinta ja räätälöintimahdollisuudet.
WooCommerce on joustava alusta, joka soveltuu monenlaisiin verkkokauppoihin, mutta erityisesti suosittelemme sitä suurille tai keskisuurille yrityksille. Parhaiten WooCommerce sopii verkkokauppiaille, jotka pystyvät itse tai kumppanin avulla huolehtimaan päivityksistä ja ylläpidosta. WooCommercen räätälöitävyys ja laaja valikoima lisäosia mahdollistavat myös tavanomaisesta tuotemyynnistä poikkeavat ratkaisut, kuten monipuoliset ajanvaraukseen tai monimutkaisempaan tilausprosessiin perustuvat verkkokaupat. Järkevä tuotemäärä WooCommerce-verkkokaupassa on siis melko lailla vain räätälöinnin määrästä kiinni. WooCommerce pystyy käsittelemään isojakin määriä tuotteita, tuhansia tai kymmeniä tuhansia, mutta tällöin vaaditaan hyvää ohjelmistosuunnittelua ja palvelimelta tehoja sen toimiakseen nopeasti.
WooCommercen takana toimii WordPress, joten käyttöliittymän yleinen jäsentely ja logiikka on jo sitä kautta monelle netissä sisältöä julkaisseelle tuttu, ja laajan käyttäjä- ja kehittäjämassan ajan kanssa hioma. Useimmissa verkkokaupoissa tarvitaan lisäosien asennusta WooCommerceen, joten niiden tarjoaman käyttöliittymän käytettävyys kannattaa kuitenkin aina erikseen testata tai pyytää kokemuksia niitä aiemmin käyttäneeltä. Vaihtelua yksittäisten lisäosien käyttökokemuksessa voi olla paljonkin. WooCommerce on saatavilla monilla eri kielillä, mukaanlukien suomi. Jos WordPress on ennestään tuttu, niin WooCommercenkin käyttö onnistuu helposti. Tuotteiden lisääminen on helppoa, vaikkakin alussa saattaa eri vaihtoehdot kummastuttaa.
WooCommerce ja WordPress eivät vaadi lisenssimaksuja, mutta se vaatii oman ns. hostauksen, eli kuluja tulee Webhotellin tai oman palvelintilan hankinnasta ja ylläpidosta ja usein tarvittavat lisäosat maksavat – etenkin laadukkaat sellaiset. Lisäosien vuosilisenssien (sis. päivitykset & käyttötuen) hinnat vaihtelevat kympeistä satasiin. Ensisijaisesti WooCommerce-projekteissa maksaa kehittäjien työ, koska useimmiten WooCommerce-alusta valitaan siksi, että saadaan kauppiaan tavoitteisiin räätälöity, ulkoasultaan ja/tai toiminnoiltaan uniikki ratkaisu, ja tähän tarvitaan kehitystyötä. Räätälöidyn ratkaisun hinnat vaihtelevat paljon esim. integraatiotarpeiden mukaan, mutta tyypillisesti räätälöidyt ratkaisut lähtevät kymppitonnista ylöspäin.
MyCashflow*
Kotimainen järjestelmä, joka soveltuu suomalaisille verkkokauppiaille, joille riittää verkkokaupan perustoiminnot, eikä laajaa räätälöintiä tarvita ja myydään suoraviivaisella tilausprosessilla konkreettista tai ladattavaa tuotetta. MyCashflowin käyttäjät suosittelevat alustaa pienille tai aloittelevalle verkkokaupalle. Alustaa suositellaan pienille tuotemäärille, koska isompia verkkokauppoja varten siinä ei välttämättä ole tarpeeksi ominaisuuksia tai mahdollisuuksia integraatioihin. Mycashflow on käytettävyyden kannalta helppokäyttöinen ja se on yleisin syy sen valintaan, koska sen pystyttäminen ei vaadi perustajalta teknistä osaamista.
Resursseiltaan MyCashflow on verrattain pieni toimija verkkokauppa-alustoissa, joten integrointimahdollisuudet ovat rajalliset ja kunnon räätälöintiä ei ole mahdollista tehdä. Mycashflow tarjoaa rajapinnan integraatioihin esim. tuotetietojen tai tilausten käsittelyä varten. Suomalaisiin tarpeisiin löytyy kuitenkin esim. jonkinlaiset valmiit sähköpostiuutiskirjeet ja tekstiviestimuistutukset. Ei ole avointa lähdekoodia joten toimittajasta toiseen vaihtaminen voi olla haasteellista ja räätälöitävyys huonompaa.
Hinnoittelu on kuukausimaksullinen, joka perustuu tuotteiden määrään, ominaisuuksiin, levytilaan, kieliversioihin ym. Verkkokaupan oma lisenssi on noin 50-150 € / kk. Verkkokaupan ulkoasun räätälöinti kolmannen osapuolen toimesta, lisäosat tai integraatiot vaihtelevat oletettavasti paljon hinnaltaan.
*Ei omakohtaista käyttö- tai kehittäjäkokemusta, arvio perustuu dokumentaatioon ja muualta saatuihin tietoihin.
Clover Shop*
Suomenkielinen alusta ja rajatut ominaisuudet kuten MyCashflowssa. Tarjolla ainakin paljon ohjeistusta sivuilla käyttöä varten, joka voi olla sekä hyvä että heikko merkki käytettävyyden kannalta. MyCashflow:n tapaan voi sopia suomalaiselle markkinalle tähtäävälle toimijalle, jolla ei ole isoja tai monimutkaisia räätälöintitarpeita verkkokaupalleen.
Lähdekoodia ei voi räätälöidä, mutta jonkinlainen tuki ohjelmointirajapintojen laatimista varten kuitenkin tarjotaan. Lisäosia tarjolla esim. Posti ja Matkahuolto -liitäntää varten. Clover Shop -lisenssi maksaa 60-100 € /kk, plus kertamaksut esim. Matkahuolto-liitäntää varten.
*Ei omakohtaista käyttö- tai kehittäjäkokemusta, arvio perustuu dokumentaatioon ja muualta saatuihin tietoihin.
Magento
Magento on perinteisesti tarkoitettu isoille ja keskisuurille verkkokauppiaille ja sisältää työkalut isonkin tuotekokonaisuuden ja asiakasmäärän käsittelyyn, mutta nykyään heiltä löytyy myös skaalautuva palvelu pienille yrityksille. Jos tavoite on saada mahdollisimman helppokäyttöinen verkkokauppa etkä tarvitse esim. asiakaskohtaista hinnoittelua, tuoteyhdistelmiä tai sisällytettyjä digimarkkinointi- tai myyntityökaluja, niin Magenton suuri määrä ominaisuuksia voi tehdä käytöstä äkkiä hankalampaa kuin kevyemmissä ratkaisuissa. Suomenkielinen käännös on saatavilla.
Maksullinen Magento Commerce -versio (ennen nimeltään Magento Enterprise) soveltuu isoihin verkkokaupparatkaisuihin kookkaammille / globaaleille organisaatioille, jotka vaativat ja ovat valmiita panostamaan räätälöinteihin, ylläpitoon ja integraatioihin riittävästi. Alusta ja käyttöominaisuudet ovat suunniteltu isojen tuotemäärien kanssa pelaamiseen. Avoimen lähdekoodin Magento Opensource (ennen nimeltään Magento Community) voi soveltua pienemmälle verkkokauppayrittäjälle testaukseen etenkin hintansa puolesta, mutta vaatii kuitenkin enemmän konfigurointia ja osaamista kuin vaikkapa Shopify. Magento toimii hyvin todella suurien tuotemäärien hallinnoinnissa ja se on hyvä ratkaisu jos samoille tuotteille pitää saada omat kaupat esimerkiksi kuluttajille ja B2B-käyttöön. Magento on räätälöitävissä lisäosien ja teemojen avulla. Rajapinnan kautta voi toteuttaa erilaisia integraatioita esim. CRM- tai ERP-järjestelmiin. Magento Opensource ei sisällä pilvipalvelu- tai tekoälyllä tuettuja myynti- ja analytiikkaominaisuuksia.
Magento Commerce -versio, josta löytyvät Magenton kaikki ominaisuudet on heidän hostaama ja sen käyttö tapahtuu pilvessä. Lisenssi virallisine tukipalveluineen maksaa tuhansista satoihin tuhansiin dollareihin verkkokaupan myynnin perusteella. Integraatioita ja räätälöintiä tällaisiin tapauksiin halutaan melkein aina, joten koko verkkokauppatoteutukselle hintaa voi kertyä helposti satoja tuhansia. Magentosta on saatavilla ilmainen riisutumpi Magento Opensource -versio, joka vaatii oman palvelintilan. Magento Opensource ei vaadi lisenssimaksua, mutta integraatiot ja räätälöinti vaativat kuitenkin yhtä lailla työtä, ja Magentolta (Adobelta) ei saa virallista tukea. Magenton kanssa on hyvä olla luotettava kumppani teknologiapuolen hoitamiseen, mikäli mennään Open Source -versiolla.
Magento on selkeästi kaupallisempi vaihtoehto WooCommerceen verrattuna ja ohjelmistopalveluihin ja lisäosiin sitoututuu usein maksullisuus. Myöskin ohjelmistotaloja ja ostettavia palveluita on selkeämmin saatavilla. Se näkyy välillä myös kehittäjäyhteisön avoimuudessa, eli jos googlaat ongelmaa WooCommercessa voit todennäköisesti löytää siihen vastauksen kehittäjien keskustelupalstoilta. Magenton osalta haku voi törmätä niin sanotusti maksumuuriin.
Shopify
Shopify tarjoaa matalan kynnyksen verkkokauppa-alustan maksullisena SaaS-palveluna. Shopify on helppokäyttöinen alusta, mutta siitä ei ole ainakaan vielä saatavissa suomenkielistä versiota ja tuki on myös englanniksi. Shopify sopii pienille yrityksille, jotka haluavat perustaa verkkokaupan nopeasti ja helposti. Tuotemääriä ei ole rajoitettu, mutta käyttäjät suosittelevat sitä pienille tuotemäärille. Loppukäyttäjän näkökulmasta kaikki on kyllä todella hyvin suunniteltu ja huoliteltua, mutta asioiden editoiminen saattaa osoittautua haastavaksi tai jopa mahdottomaksi. Tämä on tyypillistä SaaS-palveluille, missä kaikki menee saman muotin mukaan.
Shopify ei ole suunniteltu laajaa räätälöintiä ja kattavia integraatioita varten, mutta ulkoasua eli teemoja voi hankkia tai muokata melko vapaasti. Lisäosia löytyy paljon laidasta laitaan, esim. somepalveluihin tai analytiikan kehittämiseen. Iso osa lisäosista kuitenkin jollakin tapaa maksullisia. Huomionarvioista on, että näissä yleisesti jaossa olevissa lisäpalveluissa on vahvasti amerikkalaisille kuluttajille ja kauppiaille keskittynyt malli ja esim. Suomessa toimimiseen liittyviä erikoisominaisuuksia (vaikkapa Postin palvelut) voi olla välillä vaikea löytää. Shopify on hostattu kokonaan heidän omalla palvelimellaan, joten kaikki kehitys tapahtuu heidän järjestelmänsä ja Shopifyn developer partnerin kanssa. Koska Shopify on suljettua lähdekoodia, kauppa-alustan ja palveluntarjoajan vaihtaminen voi tästä syystä olla myöhemmin hankalaa.
Shopify on kuukausimaksullinen palvelu minkä lisäksi se ottaa korttimaksuista tietyn provision. Kuukausimaksun hintahaitari on palvelutasosta riippuen 29-299$ USD. Lisäosien hinta vaihtelee, mutta yleensä puhutaan kympeistä kuussa lisää per lisäosa. Siitä missä hinnoissa Shopifyn räätälöintipalvelut ovat tällä hetkellä meillä ei ole tietoa.
Mikä alustoista siis on paras?
Vaikka raportissa onkin listattu suosituimmat verkkokaupat, niin yhtä oikeaa vastausta mikä on paras alusta ei ole. Onnistunut verkkokauppa-alustan valinta riippuu monesta eri tekijästä. Siihen vaikuttaa esimerkiksi paljonko tuotteita verkkokaupassa on myynnissä, miten paljon halutaan räätälöidä verkkokauppaa, mikä on toteutuksen budjetti, halutaanko verkkokauppaa integroida muihin järjestelmiin ja mitkä ovat verkkokaupan tulevaisuuden näkymät.
Valintaa miettiessä tulisi määritellä mahdollisimman pitkälle, mitä verkkokaupalta vaaditaan. Määrittelytyö voi tuntua vaikealta ja jos tuntuu, että omat rahkeet eivät riitä sen toteuttamiseen tarpeeksi laajasti, niin suosittelemme ottamaan mukaan asiantuntevan kumppanin jo projektin alkumetreillä auttamaan kartoitustyössä. Suosimme omissa toteutuksissamme WooCommercea, sen ollessa monipuolinen verkkokauppa-alusta, joka voidaan kytkeä saumattomasti osaksi jo olemassa olevia WordPress-sivuja sekä integroida laajasti muihin järjestelmiin.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Myynti | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Verkkokaupparatkaisut |
Teknologia
Magento | |
Shopify | |
WooCommerce |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Omat tagit
Avoin.Systems - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Svante Suominen
Entrepreneur / Co-Founder, M.Sc (Tech.)
Svante toimii Avoin.Systemsillä tuotepäällikkönä, ja hän on työskennellyt erityisesti sen parissa, miten Odoo saadaan tukemaan pk-yritysten kasvua. | |
svante.suominen@avoin.systems +358 44 078 2683 |
|
Avoin.Systems - Muita referenssejä
Avoin.Systems - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |