Toteuttaako responsiivinen verkkopalvelu, mobiiliapplikaatio, vai molemmat? Kysymys nousee jatkuvasti esiin web-ohjelmistokehityshankkeissa.
Web- ja mobiiliteknologioiden kehittyminen viime vuosina on tuonut vastauksen tähän haasteeseen hybridisovellusten muodossa.
Hybridisovellus viittaa ohjelmistoon tai verkkopalveluun, joka toimii sekä web-selaimessa, että mobiiliapplikaationa. Ohjelmistokehittäjä Carl Vuorinen W3 Groupista avaa hybridisovellus-konseptia ja sen mahdollisuuksia mobiilikehityksen toteuttamisessa.
Web-teknologioiden edistyminen on helpottanut mobiilikehittämistä
Hybridisovellus tarkoittaa käytännössä sitä, että sovellus voidaan kirjoittaa kerran ja sen jälkeen toteuttaa usealle mobiilialustalle työmäärän lisääntymättä, siinä missä natiivit sovellukset piti aiemmin kirjoittaa erikseen kullekin alustalle.
Carl Vuorinen on ollut kehittämässä Save MC-sovellusta moottoripyöräilijöiden auttamiseen
”Teknologian kehittyminen on mahdollistanut siirtymisen tähän suuntaan. Näin web-ohjelmistotalot voivat toteuttaa asiakkailleen mobiilisovellusten kehitystä hybridisovelluksina: työtä voidaan tehdä samoilla tutuilla webbiteknologioilla”, vuorinen avaa kehityskulkua.
Sovellukset ovat siis käytännössä web-kehittäjille tuttuja javascriptiä ja html5:ttä, jotka on paketoitu mobiilisovellukseksi, jonka voi ladata sovelluskauppaan ja sieltä käyttöön.
Hybridisovellusten lisäarvoja
Edullisempaa mobiilikehitystä hybridisovelluksilla
Hybridisovelluskehityksen selkeä lisäarvo on se, että kehitystyö on tehokkaampaa ja edullisempaa kun työ voidaan tehdä yhdellä kertaa. Sama pätee hybridisovellusten ylläpitoon ja jatkokehitykseen.
Laaja joukko osaajia
Selkeä etu hybridisovellusten kehityksessä on laaja web-ohjelmointikielien osaajajoukko. Ihmisiä, jotka osaavat tehdä kehitystyötä iPhonelle Objective-C:llä, tai toteuttaa Java-kehitystä Androidille on paljon vähemmän kuin web-kehityksen hallitsijoita.
Mobiililaitteiden ominaisuudet käyttöön natiivilla sovelluksella
Mobiiliapplikaatioiden selkeä lisäarvo on se, että ne mahdollistavat älypuhelimien toimintojen käyttämisen eri tasolla, kuin puhtaasti mobiiliselaimessa toimivat sovellukset.
W3 Group on toteuttanut Sales Network Finlandille liiketoimintasovelluksen ”SalescallsApp”, jolla hallitaan myynti- tai muuta puhelintyötä tekevien ihmisen soittolistoja.
Mm. kiihtyvyysanturit, GPS-signaali, kamerat, Push-notificaatiot, tiedostojen lukeminen, tallentaminen ja Offline-käyttö saadaan hyödynnettyä paremmin mobiilisovelluksella. Samaten yhteystiedot, sekä puhelujen ja tekstiviestien käynnistys suoraan applikaatiosta toimivat mobiilisovelluksella paremmin.
”Näitä ominaisuksia tuodaan kasvavasti myös mobiileihin selaimessa toimiviin sovelluksiin”, Vuorinen huomauttaa.
Tarvittaessa hybridisovelluksiin voidaan kehittää omia laajennuksia ja lisäosia natiivikoodilla.
Push-ilmoitusten lähettäminen on yksi mobiiliapplikaatioiden ominaisuuksista
Natiivien applikaatioiden sulava käytettävyys
Natiiviapplikaatio mahdollistaa sovelluksen animaatioiden sulavuuden paremmin kuin HTML5-sovellus.
”Raja suorituskyvyssä, käyttökokemuksessa ja animaatioiden sulavuudessa hälvenee koko ajan. Etu on kuitenkin vielä natiivin sovelluksen puolella suorituskyvyssä.”
”Jos tehdään datalähtöisiä sovelluksia, et tarvitse suorituskykyä niin paljoa. Tietysti jos tehdään esimerkiksi pelejä niin natiiviapplikaation etu on selkeä”, Carl Vuorinen toteaa.
Milloin kannattaa toteuttaa mobiiliapplikaatio?
Lopuun heitämme Vuoriselle pahan kysymyksen: Milloin kannattaa toteuttaa mobiiliapplikaatio?
”Vaikea sanoa. Tuolla on jo 200 miljoonaa turhaa appia sovelluskaupoissa.”
”Käyttäjät eivät löydä sitä yhtä uutta niiden joukosta, ellei sovelluksella sitten ole jotain hyvää ja selkeää tarkoitusta”, Vuorinen lopettaa
Kirjoitus perustuu Carl Vuorisen haastatteluun, kirjoittaja Johannes Puro
Carl Vuorinen
W3 Groupin kotisivut
W3 Groupin ite wiki-profiili
Jätä kommentti - kommentteja(0)