RFID:hen perustuvilla paikannusratkaisuilla on merkittävä potentiaali teollisuuden logistisissa prosesseissa. Älykkäät materiaali- ja tuotevirrat edesauttavat monien teollisuusyritysten menestyksen takana olevan LEAN-ajattelun toteutumista.
Finn-ID:n toimitusjohtaja Janne Pyrrö on puhunut paljon paikannusratkaisujen potentiaalista logistiikassa eri toimialoilla. Finn-ID muun muassa pystytti vuosi sitten tiloihinsa RFID-Showroomin, jossa voi demonstroida ja testata sisätilapaikannuksen mahdollisuuksia.
– Olemme keskittyneet kuluvan vuoden aikana samoihin teemoihin, mutta koko ajan ollaan menty eteenpäin. Nyt meillä alkaa olla kokemusta isompien paikannusratkaisujen toteutuksista varsinkin teollisuuden puolella, Pyrrö kertoo yrityksensä kuulumisia.
Yhtenä Finn-ID:n toteutusten kärjistä on automatisoida yksiköiden tavaratoimitusten seuranta niin, ettei kirjaamisia tarvitse tehdä itse.
– Paikannusratkaisun myötä tieto virtaa RFID-tageista samaan aikaan kun yksiköt liikkuvat tai materiaalisiirrot toteutuvat, Pyrrö kuvaa.
”Visiomme alkaa konkretisoitua teolliseen tuotantoon lisäarvoa luoviksi toteutuksiksi”
– Visiomme alkaa konkretisoitua teolliseen tuotantoon lisäarvoa luoviksi toteutuksiksi. Teollisuudessa puhutaan edelleen paljon leanista ajattelusta ja juuri siihen RFID puree, hän jatkaa.
Tyypillinen käyttökohde tuotannon puolella on kaksilaatikkojärjestelmän automatisointi. Kun materiaali tai komponentit loppuvat, lähtee tilaus uusista automaattisesti.
– Lean-ajattelun mukaan toimivissa teollisuusyrityksissä kokoonpanolinjalle ei haluta osakomponentteja työskentelyn eteen liian aikaisin, Pyrrö kertoo.
Kun valmistettava kone tai laite siirtyy tuotannossa eteenpäin, tuotteen liike päivittää materiaalitilaukset, ja samalla saadaan reaaliaikaista tilannekuvaa siitä, missä vaiheessa tuote on menossa.
– Suurin hyöty syntyy siitä, että kenenkään ei tarvitse kirjata erikseen mitään järjestelmiin. Ratkaisu on nerokkaan yksinkertainen: nopea toteuttaa ja laittaa käyntiin, Pyrrö toteaa.
RFID:n käyttöönottoprojekti vastaa asiakaskohtaisiin tarpeisiin
Finn-ID hyödyntää paikannusratkaisuissaan valmiita ohjelmistoalustoja. Joka asiakkaalle sopivaa valmista tuotetta olisi vaikea rakentaa, sillä asiakastarpeet poikkeavat toisistaan paljon.
– Toimitusprojekti on kuitenkin tuotteistettu kokonaisuudessaan, minkä vuoksi käyttöönotto on turvallista ostaa ja toisaalta myös toimittaa, Pyrrö kertoo.
Finn-ID:n hankkeet käynnistyvät asiakkaan kanssa pidettävällä workshopilla, jossa käydään läpi prosessin nykyinen arvovirta ja suunnitellaan tavoitetila teknologian ja järjestelmän antamat mahdollisuudet huomioiden.
– Näin alkaa muodostua käsitys tavoitetilasta.
Workshopissa haetaan ne kohdat logistisesta prosessista, joihin RFID-tunnisteet voivat tuoda lisäarvoa. Sitten valitaan käytettävät tunnisteet sekä ohjelmistot laitteineen ja laiteasennuksineen.
– Tyypillisesti vasta workshopin jälkeen nähdään, miten logistista prosessia kannattaa kehittää.
Paikannuksen mahdollisuuksia tutkitaan tällä hetkellä aktiivisesti eri toimialoilla. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa puhutaan raaka-aine-erien jäljitettävyyden automatisoinnista ja eri tuotantoerien raaka-aineiden seurannasta. Toisena nousevana teollisuudenalana Pyrrö nimeää konevalmistuksen.
Finn-ID:n ite wiki -profiili
Finn-ID:n kotisivut
Finn-ID:n verkkokauppa