Aapo Mäki luotsaa verkkosivuja, -kauppoja ja sovelluksia suunnittelevaa ja toteuttavaa Into Digitalia, joka on onnistunut saavuttamaan hyvän maineen ja tasaista kasvua WordPress- ja WooCommerce-alustojen sekä verkkosovellusten kehityksen kentällä.

Mäki päätyi digitoimistoon hieman erikoista reittiä, hän saapui nimittäin Into-Digitalille myyntitapaamiseen esittelemään Visman toiminnanohjausjärjestelmää.

“Juttelimme silloisen toimitusjohtajan kanssa kolme varttia ja sitten hän kysyi, haluaisinko tulla heille vetämään myyntiä”, Mäki nauraa.

Aapo Mäki oli vasta 23-vuotias saapuessaan taloon. Seuraavana vuonna Into-Digital kaipasi uutta toimitusjohtajaa, ja Mäen nimi nousi pöydälle. Into-Digitalin hallitus pohti, voisiko se luottaa koko yrityksen vetovastuun 24-vuotiaan tulokkaan käsiin ja päätyi pyytämään tätä toimitusjohtajaksi. 

Into-Digitalin joukkoja tiimipalaverissa. Toimitusjohtaja Aapo Mäki kuvassa toisena vasemmalla. Artikkelin kansikuvassa ja kuvituksessa esiintyy Into-Digitalin asiantuntijoita.

 

“Tulin taloon nuorena ja innokkaana. Nyt olen vähän vähemmän nuori, mutta edelleen innokas”, Mäki heittää hymyillen.

Ikäloppuina häntä ei toki vieläkään voi pitää, Mäki on nimittäin juuri täyttänyt 30 vuotta.

Haluatte uudet verkkosivut, mutta mitä liiketoimintanne tarvitsee?  

Osa liiketoimintaprosessien digitalisointiin erikoistuneista yrityksistä keskittyy teknologiasta puhumiseen. Into-Digitalille teknologia ei ole itseisarvo, vaan väline bisnestavoitteiden saavuttamiseen.

“Kun kohtaamme asiakkaan, ensi ajatus heillä voi olla se, että haluaisimme uudistaa meidän verkkosivut. Silloin me vastaamme, että tavallaan varmasti haluatte, mutta mihin te pyritte tällä hankkeella? Tähän ensimmäinen vastaus voi olla, että ‘Pitää vain olla hyvät kotisivut’”, Mäki kuvaa keskustelun mahdollista kulkua. 

Hän myöntää, että perusasiat, kuten verkkosivuston mobiiliresponsiivisuus, toimintavarmuus, käytettävyys, hakukoneoptimointi ja tietoturvallisuus ovatkin erittäin tärkeitä asioita ja uuden sivuston peruspilareita.  

“Verkkopalvelulle pitää kuitenkin aina asettaa liiketoimintatavoite, jonka täyttämiseen kehityshankkeella pyritään”, Mäki tiivistää.  

“Verkkopalvelulle pitää aina asettaa liiketoimintatavoite, jonka täyttämiseen kehityshankkeella pyritään”

Asiakkaan haastaminen verkkopalvelun perimmäisestä tarkoitusta paljastaa näitä verkkosivujen todellisia tavoitteita, jotka konkretisoituvat kehityshankkeessa verkkosivuiksi ja niiden toiminnoiksi.

Lähestymistapa näkyy konkreettisesti jo alkuvaiheen keskusteluissa Into-Digitalin ja asiakasyrityksen välillä.

“Meillä ei esimerkiksi ole yleensä verkkosivujen leiskaa ensimmäisessä workshopissa, vaan puhumme asiakkaan toimialan kehityksistä, kilpailijoista, bisneksestä ja tavoitteista, ja siitä, miten näitä mitataan. Tästä päästään kohti niitä ratkaisuja, joita verkkosivustolle toteutetaan”, Mäki kuvaa suunnitteluprosessia. 

Digitalisaatiokumppanin tehtävänä onkin olla eräänlainen herättelijä ja haastaa asiakasta näkemään verkkosivut eri liiketoimintaprosessien kulmista. 

Mäki sanookin, että yrityksissä nähdään viimeistään kehityshankkeen myötä, että kyseessä ei ole “vain verkkosaitti”, vaan myynnin keskeinen työkalu. 

Usein liiketoimintatavoitteiden kartoitus johtaa myynnin prosessien mallintamiseen, sillä niin B2B- kuin B2C-toimijat haluavat yleensä saada lisää myyntiä. 

“Tähän liittyy tyypillisesti sisällölliset pohdinnat, eli esimerkiksi se, minkälaiset sisällöt lisäävät myyntiä. Sisältöjen kautta pöydälle tulevat kanavat, eli aletaan miettiä sitä, missä asiakkaat ovat. Kun asiakkaat on tavoitettu, prosessiin kytkeytyvät myyntitekniset ratkaisut, kuten se, miten asiakkaat ottavat yhteyttä yritykseen ja miten asiakas saadaan aktivoitua call to action -toiminnolla”, Mäki listaa, ja jatkaa: “Pelkkä hyvä sivu ei ratkaise vielä mitään.”

Mäki haluaa nostaa esille myynnin lisäksi myös pehmeämpiä arvoja, kuten positiivisen maineen kasvun ja asiakkaiden korkeamman sitoutumisen, johon onnistuneella verkkosivuhankkeella voidaan päästä. 

Tekoälyn mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisissa yrityksissä

Into-Digital on kasvanut Aapo Mäen viisivuotisen toimitusjohtajakauden aikana kolminkertaiseksi.

Digitoimiston 29 hengen tiimi muodostuu ylläpito- ja jatkokehitys-tiimistä, kahdesta projektitiimistä, joista toinen keskittyy isoihin ja toinen pienempiin hankkeisiin. Asiantuntijatiimi koostuu neljästä käyttökokemussuunnittelijasta sekä 17 teknisestä osaajasta, kuten ohjelmistokehittäjästä. Loput henkilöstöstä ovat myyjiä, projektipäälliköitä ja muotoilijoita.

Toimipisteet sijaitsevat Helsingin Kampissa ja Jyväskylässä. 

Kun kysyn, mihin suuntaan asiakkaiden omien toiveiden on nähty Into-Digitalilla menevän, Aapo Mäellä on selkeä vastaus: “tekoälyn mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa asiakkaita.”

Tekoälyä voidaan hyödyntää verkkosivujen ja -sovellusten kehityksessä esimerkiksi personoimalla sisältöä käyttäjien mieltymysten ja käyttäytymisen perusteella, mikä auttaa tarjoamaan yksilöllisiä suosituksia ja parantamaan asiakaspolkua. 

Mäki näkee potentiaalia muun muassa erilaisten sisältöjen ja toimintojen A/B-testauksessa, että käyttäjien keskuudessa parhaiten resonoiva toteutus pystytään tunnistamaan dataan perustuen. 

Yksi vahva trendi on chatbotien hyödyntäminen reaaliaikaisesti asiakaspalvelussa vuorokauden ympäri, jolloin asiakkaat saavat vastaukset kysymyksiinsä nopeasti ja tehokkaasti, ja pikku hiljaa myös järkevästi.  

Tekoäly voi analytiikassa tunnistaa trendejä ja tarjota arvokasta tietoa asiakkaiden toiminnasta, mikä tukee parempaa päätöksentekoa ja markkinointistrategioiden optimointia.

Automatisoinnin avulla voidaan myös virtaviivaistaa tehtäviä, kuten sisällön hallintaa, hakukoneoptimointia ja tuotteiden inventaarion hallintaa. 

“Tekoäly tulee tekemään verkkosivuista älykkäämmät, dynaamisemmat ja paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaavat”

“Tekoäly tulee tekemään verkkosivuista älykkäämmät, dynaamisemmat ja paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaavat”, Mäki listaa.  

Loppuun Aapo Mäki haastaa verkkosivujen uudistushanketta pohtivia päättäjiä kysymään itseltään, edistääkö tämänhetkinen verkkopalvelu parhaalla mahdollisella tavalla yrityksen liiketoimintaa?

“Jos kysymykseen vastaaminen tuntuu hankalalta, silloin voimme selvittää asiaa esimerkiksi kohderyhmää ja analytiikkaa tutkimalla, ja arvioida, kannattaako miettiä uudistusta” 

“Jos löytyy kunnianhimoa, meidän kanssa kannattaa tehdä töitä”, hän lopettaa. 

Into-Digitaliin Ite wiki -profiili

Into-Digitalin verkkosivut