Data on oikeiden päätösten raaka-aine
Saavun neuvotteluhuoneeseen, jonka näytölle avautuu näyttäviä graafeja pylväineen ja piirakoineen. Olen vaikuttunut näkemästäni. “Täyden kympin Dashboard” – ajattelen.
Alan välittömästi pohtimaan, miten hienot päätöksenteon edellytykset tällä potentiaalisella asiakasyrityksellämme onkaan. Raportit on jäsennelty selkeästi ja syy-seuraussuhteiden havaitseminen vaikuttaa helpolta. On myös selvää, että näin helposti lähestyttävään muotoon jalostetun tiedon jakaminen laajasti organisaatioon on oltava helppoa.
Keskustelun edetessä käy ilmi, että raportoinnin kehittämisen rinnalla yritys on ratkonut tuotannonohjauksen haasteitaan. Yrityksen toiminnanohjausjärjestelmä on jo ikääntynyt ja tuotannon tehokkuuden seuraaminen on haastavaa. Työvaiheiden ja –tuntien kirjaaminen on vaivalloista ja on päädytty tilanteeseen, jossa kirjauksia jää paljon tekemättä.
Yhtäkkiä huomaan, että nuo hetki sitten niin vaikuttavilta näyttäneet graafit alkavat näyttää silmissäni merkityksettömimmiltä kuin vain minuutteja aiemmin. Onko kauniilla raportoinnilla merkitystä, jos sen kuvastama data on puutteellista, eikä puuttuvista kirjauksista johtuen kuvasta prosessien todellista tilaa?
Raportoitava data syntyy arjen tiimellyksessä
Raportoinnin laatua on helppo erehtyä arvioimaan pelkän visuaalisuuden perusteella, kuten juuri itse huomasin. Raportoinnin näkyvä osa, eli graafit ja taulukot ovat kuin jäävuoren huippu, mutta se tärkein, eli järjestelmien tuottama data, on piilossa pinnan alla.
Arjessa järjestelmiin automaattisesti ja käsin kirjaten syntyvät merkinnät lopulta asettavat raamit sille, kuinka laadukasta raportointisi voi olla. Se määrittää, mistä näkökulmista, kuinka laajasti ja kuinka luotettavasti voit liiketoimintaasi raportoida tulevaisuudessa.
Tuota merkityksellistä dataa tehokkaasti
Parhaiden kirjauskäytänteiden integroiminen arjen prosesseihin on äärimmäisen tärkeää. Pohdi tarkasti, mikä tieto todella on merkityksellistä ja luo käytänteet, joiden avulla näiden kirjausten tekeminen on mahdollisimman vaivatonta.
Et tietenkään halua tukkia tuotannon prosessejasi merkityksettömiin kirjauksiin kuluvalla ajalla ja luonnollisesti kannattaa pyrkiä tilanteeseen, jossa kirjaukset tapahtuvat automaattisesti. Modernilla toiminnanohjausjärjestelmällä kirjauksiin kuluva aika vähenee merkittävästi.
Kirjausten vaivattomuus on ensiarvoisen tärkeää myös raportoinnin laadukkuuden näkökulmasta. Mikäli kirjaukset työllistävät liikaa, se syö prosessiesi tehokkuutta ja todennäköisesti johtaa puuttuviin kirjauksiin. Ja puutteellisen lähtödatan myötä menetät mahdollisuuden dataohjattuun päätöksentekoon tai pahimmassa tapauksessa teet virheellisen datan aiheuttamia vääriä päätöksiä.
Prosessit kuntoon
Raportoinnin kehittämistä tulee ajatella kokonaisvaltaisesti liiketoimintaprosessien kehittämisen näkökulmasta - ei ainoastaan raporttien. Sen kehittäminen ei myöskään ole kertaluontoinen projekti, joka valmistuttuaan raksitaan pois työlistalta. Silloinkin, kun raportoinnin kehittäminen ei ole aktiivisena kehityskohteena, kannattaa prosessien tuottamaa dataa tarkastella kriittisesti.
Muutokset tuotannon prosesseissa voivat vaikuttaa datan käyttökelpoisuuteen ja vertailukelpoisuuteen. Prosesseja kannattaa tarkastella etupainoisesti, koska tänään tehdyillä kirjauksilla on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen. Se saattaa toimia vertailutietona vielä vuosienkin päästä.
Sopiva toiminnanohjausjärjestelmä ratkaisee datahaasteet
Vaikka raportointikelpoisen datan tuottaminen onkin paljolti prosessikysymys, ei toiminnanohjausjärjestelmän merkitystä voi sivuuttaa. Toiminnanohjausjärjestelmän tulee mukautua yrityksesi prosesseihin – ei toisinpäin.
Yksi parhaista tavoista tuottaa laadukasta ja sisällöllisesti ehyttä dataa, on keskittää mahdollisimman paljon toimintoja yhteen toiminnanjärjestelmään. Kun ohjaat mahdollisimman suuren osan prosesseistasi keskitetysti yhdessä järjestelmässä, tuotat tietovirtoja, jotka ovat keskenään vertailukelpoisia.
Arjen tehokkuuden näkökulmasta on tärkeää, että data soljuu sulavasti ja läpinäkyvästi prosessien välillä ilman ylimääräisiä tiedonsiirtoja. Lisäksi dataohjattu päätöksenteko suoraviivaistuu huomattavasti, kun data on vertailukelpoista läpi prosessien.
Dataohjatun päätöksenteon näkökulmasta parhaaseen lopputulokseen pääset, kun toiminnanohjausjärjestelmä sisältää myös taloushallinnon ominaisuudet. Valitettavan usein tuotannonohjaus ja taloushallinto eriytyvät omiin siiloihinsa liian kauaksi toisistaan, jolloin datan yhdisteltävyys kärsii.
Haluatko lukea aiheesta lisää? Lataa oppaamme: Parempia päätöksiä tiedon avulla www.lemonsoft.fi/oppaat
Lemonsoft - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Lemonsoft - Muita referenssejä
Lemonsoft - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
- Aveso Oy - ERP tekninen projektipäällikkö
- Aveso Oy - IFS ERP -konsultti
- Laura - Digiasiantuntija, PAMin keskustoimistoon Helsinkiin
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
- Hellon - Identifying growth opportunities with global Moomin fans
- Hellon - Award-Winning Inclusive Customer Experience for Northern
- Hellon - Developing a Life-Saving App to Boost Blood Donations
Tapahtumat & webinaarit
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
- Innofactor Oyj - 5 Copilot-vinkkiä Microsoft 365 -käyttäjälle
- Innofactor Oyj - Tekoäly käytännössä: 3 AI-työkalua myynnin ammattilaiselle
- TNNet Oy - "Asiakkaan tulee saada palvelua, joka jää mieleen"
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |