Matkalla pörssiin: liiketoimintadata ja raportointi kuntoon ASAP

Staria on osallistunut aktiivisesti monen viime vuosina pörssiin listautuneen yrityksen raportoinnin, ennustamisen sekä tiedolla johtamisen kehitykseen.
Listautuvan yhtiön taloushallinto kohtaa ensimmäisen pörssiyhtiönä toimimisvuotensa aikana lukuisan määrän uusia tapahtumia, velvoitteita ja aikatauluja. Erityisesti huomiota pitää kiinnittää tietojen läpinäkyvyyteen, raportointistandardeihin (esim. IFRS:ään siirtyminen), tiedottamisen vuosikelloon sekä liiketoimintanäkymien rullaavaan ennustamiseen ja ennusteen päivittämiseen.
Kolme kohtaa kuntoon laitettavaksi
Alla on ryhmiteltynä kolmen kohdan polku, josta kohdat 1. ja 2. laittaa jokainen yritys kuntoon ennen listalle tuloa. Kolmas kohta eli tiedolla toimiminen on menestyvien yritysten arkea. Se ei valmistu koskaan, eikä ole koskaan liian valmis ollakseen riittävän hyvä.
1. Data haltuun
- Kerätään hajallaan oleva data talteen
- Historioidaan raakadata
- Harmonisoidaan ja mallinnetaan data liiketoimintalogiikan mukaisesti
- Ei suljeta ovia kasvun myötä tulevilta tietotarpeilta, eikä sovelluksilta
Olemme Starialla kehittäneet tähän valmiin alustan sekä repullisen valmiita integraatioita, joten käyttöönotto on nopeaa ja kustannustehokasta.
2. Datasta tiedoksi
- Jaetaan tilannekuvaa/valmiita sisältöjä kaikille organisaatiotasoille
- Johtoryhmän ja hallituksen työtilat, myynti, tuotanto/palvelu, talous…
- Luotettava, saavutettava ja käytettävä data lisää käyttöarvoa organisaatiossa
- Automatisoidaan toistuvia rutiineja, esim. konserniraportointi, sisäinen laskenta
- Käytetään aktuaalilukuja hyväksi ennustamisessa ja pitkän aikavälin budjetoinnissa
Ennusteisiin ja budjetointiin liittyvän talousraportoinnin uudistaminen saattaa vaatia merkittävää panostusta yhtiöissä, joissa selkeää toimintatapaa tai prosessia tätä varten ei ennestään ole olemassa. Tutustu Naviloqiin.
3. Tiedolla toimiminen
- Läpinäkyvyyden kulttuuri syntyy toistoilla ja läpinäkyvien lukujen kautta
- Kehitetään toistuvia rutiineja datan ympärille, esim. kuukausiyhteenveto tulosyksiköittäin sekä koontinäkymät alhaalta ylös
- Parannetaan jatkuvasti prosesseja, joissa tietoa kerätään liiketoiminnan vastuuhenkilöiltä
- Automatisoidaan kaikki mahdollinen datan käyttöön liittyen
Yllä oleva listaus on vain esimerkkiä, mutta antaa kuvan niistä tekijöistä, joihin Starian seuraavan sukupolven BI & Planning -ratkaisulla Naviloqilla haetaan vastausta. Manuaalisen työn väheneminen, päätöksenteon tukena käytettävän tiedon ajantasaisuus, tiedon jakamisen helppous sekä läpinäkyvyys ja porautuminen yhtiön lukuihin ovat arvokkaita kenelle tahansa kasvun johtajalle. Nykyaikainen ohjelmistoratkaisu lisää reagointinopeutta talousjohdolle ja muille tulosvastuullisille avainpelureille tunnistaa muutokset ja mahdollisuudet yrityksen markkinaympäristössä, asiakaskäyttäytymisessä sekä uusissa tuotteistuksissa.
Excel-kummitus kasvun tiellä
Monen scale-up-yrityksen “ydinraportti” on tehty Excelillä ja sitä on käytetty yhdessä kaikkien tulosvastuullisten kesken. Taulukkolaskentaohjelmisto kuitenkin haittaa kasvua sekä hidastaa listautumissuunnitelmia, sillä se ei millään taivu yllä mainittuihin vaatimuksiin.
On usein järkevää, että pienet yhtiöt tekevät raportointia ja ennusteita Excelissä, koska heillä on vähemmän ihmisiä jakamassa ja täyttämässä samaa taulukkonäkymää. Myös datamäärät ovat yleensä selvästi pienemmät, raportointivaluuttoja usein vain yksi ja liiketoimintamalli verraten yksinkertainen, mutta scale-up-vaiheessa, tai viimeistään silloin, kun remmiin astuu uusi talousjohtaja, käytössä olevat Excel-ratkaisut kyseenalaistetaan. Uutena tahtotilana on erityisesti budjetointiin, taloussuunnitteluun, ennustamiseen ja liiketoiminta-alue-/konsernilukujen konsolidointiin sekä BI-raportointiin tarkoitettu ohjelmistoratkaisu.
Lue myös: Mitä pääomasijoittajat arvostavat kasvuyrityksissä?
Markkinoilta on pitkään löytynyt isoille yrityksille suunniteltuja ohjelmistoja ennuste- ja aktuaalilukujen yhdistelyyn, tiedon visualisointiin ja jakamiseen. Mutta koska pienempien yritysten on ollut paremman puuttuessa tyytyminen Exceliin ja sen johdannaisiin, ovat Excel-viritykset jääneet kummittelemaan monen kasvavan yrityksen taustalle. Tilanne on onneksi muuttunut ja markkinoilta löytyy uusia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin.
Naviloq tuo helppoutta ja läpinäkyvyyttä
Talouslähtöisellä Naviloqilla datan visualisointi, tiedon jakaminen ja seuraaminen on helppoa.
Naviloqin etuja Excel-virityksiin verrattuna ovat muun muassa:
- Yhteinen jaettu näkymä kaikille tulosvastuullisille yhdessä käyttöliittymässä
- Järjestelmällä voidaan luoda prosessi:
- kuka osallistuu ennuste-/budjetointi-/raportointiprosessiin?
- mitä hän näkee/ei saa nähdä?
- mitä lisätietoa hän syöttää ja missä muodossa (analyysi/ennuste/…)?
- mihin määräaikaan mennessä ennuste tmv. tulee olla tehtynä?
- Mahdollistaa ennusteiden ja budjettien versioinnin
- Ajurikohtainen mallintaminen
- mm. headcount, tuotekohtaiset hintatiedot, keskituntihinta kokonaisennusteen pohjana
- Luvut päivittyvät automaattisesti useasta eri tietolähteestä valmiiden integraatioiden ansiosta (kirjanpito, ERP, CRM, HR)
- Lukuja voidaan käsitellä eri raportointivaluutoissa
- valuuttakurssit päivittyvät automaattisesti taustalla päivittäin
- Täysi läpinäkyvyys konsernin tositteisiin, eliminointilogiikkaan, hankintamenolaskelmiin ja oikaisukirjauksiin
Jos mietit, miten tiedolla johtamista voisi hyödyntää paremmin päätöksentekoon matkalla kohti yrityksenne pörssilistautumista ja/tai dataohjautuvaa liiketoimintaa, tutustu alla olevaan tiedolla johtamista käsittelevän oppaaseemme.
Tiedolla johtaminen – Parempia päätöksiä ja parempaa liiketoimintaa
Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka mietit, miten tiedolla johtamista voisi hyödyntää paremmin päätöksentekoon ja matkalla kohti yrityksenne dataohjautuvaa liiketoimintaa.
Tiedolla johtaminen mielletään helposti pelkäksi datan keräämiseksi ja raporttien koostamiseksi. Tuloksellinen tiedolla johtaminen kuitenkin edellyttää, että tiedolla johtamista seuraa koko organisaation läpäisevä tiedolla toimiminen.