Mikä on pilvipalvelu?
Pilvipalvelut mahdollistavat kustannussäästöjä niin yrityksille kuin yksityisille kuluttajillekin.
Blogissa julkaistussa alkuperäisartikkelissamme käymme läpi pilven käsitettä perin pohjin: mikä on pilvipalvelu, minkälaisia hyötyjä pilvi käytännössä tarjoaa ja miten organisaatiot voivat kehittää toimintaansa pilven avulla?
Pilven anatomian lyhyt oppimäärä
Pilvipalvelut jaetaan perinteisesti kolmeen palvelumalliin:
- Käyttäjille yleisin pilvipalvelu on SaaS (Software-as-a-Service) -palvelu. Se on tyypillisesti selaimella käytettävä sovellus, jonka käytön palveluntarjoaja mahdollistaa internetin välityksellä. Esimerkiksi Microsoftin Sharepoint Online, Office Online tai Googlen Gmail ovat tällaisia palveluita. SaaS-palvelu tarjoaa siis käyttäjälleen koko sovelluksen käyttöliittymineen, toimintalogiikkoineen ja tietokantoineen täysin pilveen perustuvana ratkaisuna. Käyttäjän tarvitsee vain käyttää sovellusta, ja pilvipalvelu hoitaa loput.
- PaaS (Platform-as-a-Service) -palvelut ovat käyttäjälle näkymättömiä mutta kehittäjille hyödyllisiä palveluita, jotka tarjoavat valmiin työkalupakin ohjelmistojen rakentamiseen ja käyttöönottoon. Esimerkiksi Microsoft tarjoaa laajan Azure PaaS -palvelupaketin, jota Innofactorin kaltaiset sovelluskehittäjät hyödyntävät rakentaessaan asiakkailleen saumattomia tietoturvallisia digitaalisia palveluita käyttöliittymineen, toimintalogiikkoineen ja tietokantoineen.
- IaaS (Infrastructure-as-a-Service) on niin sanotusti alimman tason pilvipalvelukategoria, jossa palvelu tarjoaa käyttäjälleen nimensä mukaisesti infrastruktuuria, kuten virtuaalikoneita, tietokantoja, sekä tallennus- ja tiedonsiirtokapasiteettia.
Jos kiinnostuit toden teolla pilviteknologian anatomiasta, voit tutustua termeihin ja konsepteihin tarkemmin Microsoftin julkaisemassa artikkelissa.
Näin pilvipalvelut ovat mullistaneet ohjelmistojen kehittämisen ja käyttämisen
Ennen pilviteknologian yleistymistä sovellusten ja datan käyttö tapahtui tyypillisesti käyttäjän tietokoneelta tai organisaation omalta fyysiseltä palvelimelta. Pilven ansiosta ohjelmistojen käyttäminen ei enää ole sidoksissa tiettyyn fyysiseen laitteeseen, vaan niihin pääsee käsiksi selainohjelmalla internetin kautta eli niin sanotusti pilvestä.
Pilvi on mullistanut tapaamme käyttää ohjelmistoja ainakin kolmella tavalla.
- Pilvipalvelut ovat muuttaneet organisaatioiden IT-osastojen työskentelyä pysyvästi.
- Pilvi tuo uuden tavan hankkia tietojärjestelmiä.
- Pilvi muuttaa käsityksemme IT:stä.
Katso blogistamme, mitä tällä tarkoitamme käytännössä.
Pilvi on turvallinen
Pilvipalveluita tarjoavat yritykset kohdistavat valtavasti resursseja ja kehittäjien työpanosta pilven turvallisuuteen, joten tietoturva on yksi pilvipalveluiden tärkeimmistä ominaisuuksista. Esimerkiksi Microsoft käyttää yli miljardi dollaria vuodessa asiakasdatan suojeluun ja kyberuhkien ehkäisyyn, mikä takaa maailmanluokan tietoturvan ja määräystenmukaisuuden.
Pilvipalveluissa tiedostot sijaitsevat virtuaalipalvelimilla, joten yhden palvelimen kaatuminen ei myöskään estä käyttäjää pääsemästä käsiksi tiedostoihinsa tai tarkoita sitä, että tiedosto häviäisi kokonaan. Fyysisen palvelimen tai muistiratkaisun (kuten kovalevyn tai muistitikun) vahingoittuessa riski tiedostojen pysyvään menetykseen on huomattavasti suurempi.
Microsoft Azure on monipuolinen pilvipalvelualusta
Microsoftin monipuolisen pilvipalvelualustan nimi on Azure, joka tarjoaa sekä infrastruktuuripalvelut pilvipalvelun rakentamiseen ja vanhan infrastruktuurin siirtämiseksi pilveen että erinomaiset PaaS-ratkaisut organisaation digitaalisten palveluiden kehittämiselle.
Azuren tarjoamat ratkaisut voi nähdä eräänlaisina vakiotoiminnoista koostuvina legopalikoina, joista voi rakentaa mieleisensä kokonaisuuden. Palikoiden voi sanoa ikään kuin puhuvan samaa kieltä, sillä ne kykenevät hyödyntämään yhteistä toimintalogiikkaa, dataa ja tietoturvaominaisuuksia. Azurea käyttävät organisaatiot hyötyvät tästä monin tavoin:
- Organisaatio voi rakentaa Azuren avulla juuri itselleen sopivan pilvipalvelukokonaisuuden hyödyntäen jopa useissa tuhansissa organisaatioissa koeponnistettuja parhaita käytäntöjä (Microsoft Cloud Adoption Framework eli CAF).
- IT ja kehittäjät voivat hyödyntää tuhansia valmiiksi kehitettyjä sovelluskehitystyökaluja rakentaessaan uusia digitalisia palveluita.
- Käyttäjien päivittäinen työnteko sujuu jouhevammin yhtenäisen identiteetin- ja pääsynhallinnan ansiosta. Pilvipalvelualustan tietoturvaa parannetaan jatkuvasti miljardi-investoinnein, jotta uusimmatkin hyökkäykset ja haittaohjelmat saadaan torjuttua.
Azuren lisäksi Microsoft-pilvipalvelukokonaisuuteen kuuluvat myös
- älykkäät pilvipohjaiset liiketoimintasovellukset tarjoava Microsoft Dynamics 365
- intuitiivinen low-code kehitysalusta Microsoft Power Platform
- modernin työn ja kollaboraation loppukäyttäjille mahdollistava Microsoft 365 (joka sisältää mm. Office-sovellukset ja Teamsin)
- datan analytiikkaan ja visualisointiin soveltuva Microsoft Power BI.
Microsoftin eri tasoisia lisenssejä voi hankkia joustavasti juuri niihin sovelluksiin ja palveluihin, joita oma organisaatio käyttää. Lisenssejä voi tarpeen vaatiessa myös helposti vähentää. Lisäksi Microsoftin ratkaisuja voi helposti integroida muiden ekosysteemien järjestelmiin, mikäli organisaatiolla on tällaisia käytössään. Lisenssit ja tarjoukset kehittyvät jatkuvasti, mutta Innofactorin kaltaiset IT-palvelutalot osaavat auttaa asiakkaitaan valitsemaan parhaan lisenssikokonaisuuden.
---
Pysy ajan tasalla pilvipalveluiden kehityksestä ja tilaa Innofactor Insight -uutiskirje! Uutiskirjeen tilaajana saat kerran kuukaudessa sähköpostiisi kattavan tietopaketin asiantuntijoidemme laatimista sisällöistä, kuten blogeista, videoista, asiakastarinoista ja ajankohtaisista webinaareista.
Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
Pilvipalvelut / SaaS |
Teknologia
Microsoft |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Valmisohjelmisto |
Omat tagit
Innofactor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Innofactor - Muita referenssejä
Innofactor - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Mobiilikehittäjä, Android
- Laura - Ohjelmistoarkkitehti, Tampere/Oulu
- Laura - Development Team Manager, Sports Games
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |