Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Miksi avoin tietoturvakulttuuri on tärkeää yrityksessä?

Bloggaus

Kuumottaako poskia kevätauringon takia vai sen takia, koska klikkasit väärää linkkiä sähköpostissa? 

Kevätaurinko saa meidät tuntemaan olomme energisiksi ja innostuneiksi, mutta joskus poskien kuumotus voi johtua jostain aivan muusta. Tietoturvaongelmat ovat yhä yleisempiä ja monesti juuri arkipäiväiset tilanteet, kuten väärän linkin klikkaaminen sähköpostissa, voivat altistaa meidät vakaville riskeille. Kun vahinko sattuu, on tärkeää tietää, miten toimitaan sen jälkeen. Yrityksen tietoturvakulttuuri on avainasemassa tietoturvalliselle työskentelylle. 

Tietoturvakulttuurin tärkeys yrityksessä 

Tietoturvakulttuuri organisaatiossa ei ole pelkästään sääntöjen ja käytäntöjen noudattamista, vaan se on syvälle juurtunut tapa ajatella ja toimia tietoturvallisesti jokapäiväisessä työssä. Hyvä tietoturvakulttuuri vähentää organisaatioon kohdistuvia riskejä, nopeuttaa reagointia uhkiin, parantaa sidosryhmien luottamusta ja auttaa säilyttämään liiketoiminnan jatkuvuuden.  

Tietoturvakulttuurin avaintekijät: 

  • Työntekijöiden osaaminen ja koulutus: Työntekijät ovat tietoisia tietoturvariskeistä ja osaavat tunnistaa uhkia. Heille tarjotaan jatkuvaa koulutusta ja resursseja tietoturvan parantamiseksi. 
  • Johdon sitoutuminen ja esimerkit: Organisaation johto näyttää esimerkkiä ja osoittaa sitoutumistaan tietoturvaan. 
  • Avoimuus ja raportointi: Työntekijöitä rohkaistaan raportoimaan tietoturvaan liittyvistä ongelmista ja haavoittuvuuksista ilman pelkoa rangaistuksista. 
  • Vastuu: Jokainen työntekijä tuntee olevansa vastuussa tietoturvasta ja ymmärtää oman roolinsa sen varmistamisessa. 
  • Jatkuva kehittäminen: Organisaatio pyrkii jatkuvasti parantamaan tietoturvakäytäntöjään ja -prosessejaan perustuen saatuun palautteeseen ja muuttuvaan uhkakenttään. 

Mitä tehdä, kun tietoturva vaarantuu? 

Vaikka kaikki tietoturva-asiat olisivat kunnossa, niin tietojenkalastelusähköposteilta ja muilta uhkilta ei valitettavasti voi täysin välttyä. Sähköpostiin on saatavilla erilaisia suodattimia, mutta kehittyneiden hyökkäystekniikoiden, sähköpostien personoinnin ja suodattimien rajallisuuksien vuoksi ei voida estää kaikkia kalasteluviestejä. Liian tiukat suodattimet voivat estää oikeita sähköpostiviestejä pääsemästä perille ja taas liian olemattomat suodattimet päästävät läpi haitallisia viestejä. Tällöin paras suojautumiskeino onkin oma tietoturvaosaaminen ja analyyttinen ote saapuviin sähköposteihin.  

Nykyään tietojenkalasteluviestit voivat olla todella taitavasti tehtyjä ja muistuttaa paljon ”oikeaa” lähettäjää. Virheitä voi sattua ja tärkeää on tietää, miten edetään, kun virhe on tapahtunut.  

Ensimmäisenä, älä pelkää kertoa mahdollisesta tietoturvahaavoittumisesta tai -poikkeamasta eteenpäin. Se saattaa pelastaa sinut ja koko yrityksen suuremmilta vahingoilta. Yleensä yrityksillä on määritelty tietoturvatiimi, ilmoitusprosessi ja tietoturvastrategia, jossa kerrotaan miten toimia, kun tietoturva vaarantuu. Jos et tiedä yrityksenne tietoturvamenettelyitä, niin kysy!  

Jos kalasteluviesti tulee yrityksen yhteiseen sähköpostilaatikkoon, jolla on useita käyttäjiä, varoita muita epäilyttävästä sähköpostista. Tämä vähentää riskiä, että muut työntekijät klikkaisivat haitallista linkkiä. Avoin ja nopea tiedottaminen voi estää laajempia vahinkoja. 

Yrityksessä tietoturvasta vastaava ottaa tietoturvapoikkeaman käsittelyyn ja etenee prosessin mukaisesti, ja tarvittaessa ilmoittaa asiasta viranomaisille, mikäli kyseessä on suuremmasta tietoturvariskistä. 

Miksi tietoturvasta puhuminen on tärkeää? 

Avoimuus tietoturva-asioissa on keskeistä organisaation suojaamisessa tietoturvauhkilta. Kun työntekijät jakavat kokemuksiaan ja tietojaan tietoturvahaavoittuvuuksista, koko organisaatio hyötyy. Kokemusten jakaminen auttaa muita työntekijöitä oppimaan tunnistamaan ja välttämään vastaavat tilanteet, mikä parantaa kaikkien tietoturvatietoisuutta. Tietoturva on koko organisaation asia, ja yhteistyö on avainasemassa. Kun tietoturvasta puhutaan avoimesti, se luo ilmapiirin, jossa kaikki tuntevat olevansa vastuussa ja osa yhteistä suojaa. Nopea reagointi on myös olennaista, sillä kun tietoturvauhat raportoidaan nopeasti ja avoimesti, organisaatio voi reagoida niihin tehokkaammin ja estää mahdolliset vahingot.

Lue lisää: Midpointed - Miksi avoin tietoturvakulttuuri on tärkeää yrityksessä?

Pinterest
Midpointed Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Midpointed kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Tietoturva

Siirry yrityksen profiiliin Midpointed kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Midpointed - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Midpointed - Muita referenssejä

Midpointed - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia