Miksi emme käytä WordPress-valmisteemoja
Kerromme tässä artikkelissa miksi kehittäjämme suosivat oman WordPress-teeman rakentamista ja käyttämistä WordPress-valmisteemojen sijasta sekä mitä haasteita valmisteeman käytössä on. Ensin lyhyt briiffi siitä mikä on WordPress-teema.
WordPress-teema on kokoelma sapluunoita ja tyyliohjeita, jolla määritellään sivuston ulkoasu, eli käytännössä miten sisältö näkyy verkkosivustolla. Teemassa on määritelty esimerkiksi sivuston väripaletti, fontit, sivuston asettelu ja elementtien rakenteet. Teemassa voi olla myös joitakin määritteitä sivuston ominaisuuksille ja toiminnallisuuksille.
Valmisteema lupaa paljon, antaa vähän
Valmisteema on vähän kuin mallipohja jolla käyttäjän on helppo rakentaa ulkoisesti “näyttäviä” sivustoja. Valmisteemat ovat yleisesti luotu kaupalliseen tarkoitukseen, mikä tarkoittaa että valmiita teemoja ei ole rakennettu yksilöllisesti asiakkaan tarpeeseen vaan siihen, mitä teeman kehittäjä uskoo mahdollisimman monen asiakkaan haluavan. Useimmat valmiit teemat ovat kohtuuhintaisia tai jopa ilmaisia, mutta jotta valmisteemasta saa saman näköisen kuin sen mainoksena toimivasta “demosta”, teemaa varten on yleensä ladattava useita eri lisäosia joiden kustannukset ja lisenssimaksut voivat tulla pidemmän päälle hyvin kalliiksi. Lisäksi kun ladattavien lisäosien ja liitännäisten määrä kasvaa, kasvaa myös sivuston tietoturvariski.
Turhat ominaisuudet alentavat sivuston suorituskykyä
Koska valmiit teemat suunnitellaan tarjoamaan jokaiselle jotakin, niiden mukana tulee paljon ylimääräisiä ominaisuuksia joita asiakas ei monesti tarvitse. Kaikki ylimääräinen turhuus hidastaa sivuston latautumista ja heikentää sivuston suorituskykyä. Valmisteemojen kehityksessä ei aina oteta edes huomioon sivuston suorituskykyä, vaan teema täytetään erilaisilla ominaisuuksilla jotta se palvelisi mahdollisimman montaa erilaista käyttötarkoitusta ja myisi paremmin.
Haasteet valmisteeman jatkokehityksessä
Valmisteeman kehittäjällä on ollut omat työkalunsa ja tapansa tuottaa koodia, jolloin pelkästään niihin tutustuminen vie aikaa ja on työläs prosessi. Useat teemaan valmiiksi rakennetut ominaisuudet vaikeuttavat uusien asiakkaalle räätälöitävien ominaisuuksien tekoa kun hallintapaneelissa kummittelee käyttämättömiä ominaisuuksia hidastamassa jatkokehitystä.
Valmiiksi säädetty (ja rajoitettu) ulkoasu
Valmiissa teemoissa on yleensä käytössä jokin kolmannen osapuolen tekemä visuaalinen sivunrakennustyökalu (esim. WP Page builder, Elementor, Divi), jota on käytettävä saadakseen teeman valmistajan suunnitelema ulkoasu. Jos ulkoasua tehdessä täytyy poiketa teemassa mukana tulleen työkalun käytöstä sen ennalta määritetyllä tavalla, on suuri riski että koko sivuston ulkoasuun tulee vikoja tai se hajoaa. Asiakkaan sivustoa varten kustomisti suunniteltu ulkoasu ei välttämättä ole mahdollinen toteuttaa teeman määritysten mukaan, eikä ulkoasua tulisikaan koskaan suunnitella teeman rajoitusten puitteissa. Pahimmassa tapauksessa valmisteemassa sisältöä joudutaan muokkaamaan ja sovittamaan teeman ulkoasurajoitteiden mukaisesti.
Missä tilanteissa valmisteemaa kannattaa harkita? Joskus viestin nopeasti verkkoon saaminen on jo arvo itsessään.
- Toiminnan laajuus ja intensiteetti on pientä, kuten yksityishenkilöt tai pienet yhdistykset.
- Oma tekninen osaaminen on rajallista, eikä ulkoiseen koodariin ole varaa.
- Ideat vielä elävät tai kyseessä on entuudestaan tuntematon ala; hyvä kokeilla ja rakentaa prototyyppi ensin kevyemmin ja tehdä seuraava versiointi hankkeelle sitten kunnolla kun suunta selkiytyy.
Oman teemapohjan hyödyt
Oma rakentamamme teemapohja on kehittäjillemme tuttu ja kehitystyö on nopea aloittaa. Sivusto pystytään toteuttamaan juuri asiakkaan toiveiden mukaiseksi, ja sivuston jatkokehitys on helpompaa sekä kustannustehokasta, kun teemaa voi kehittää pidemmälle eikä sitä tarvitse vaihtaa uuteen. Oman teeman suorituskyky pystytään myös optimoimaan tarkemmin kun teemaan tulee pelkästään asiakkaalle tarpeellisia ominaisuuksia, eikä mitään ylimääräisiä turhuuksia tarvitse lisätä. Kustomoidussa teemassa voidaan tehdä myös omat kentät ulkoasusuunnitelman eri osille, jolloin sisällön syöttäminen on helpompaa ja kompromisseja ulkoasussa ei tarvitse tehdä, toisin kuin valmiissa teemoissa. Ja tietysti sivustosta saadaan täysin uniikki ja räätälöity asiakkaan käyttötarpeisiin, eikä massatuote jonka kanssa täytyy kikkailla.
Avoin.Systems - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Svante Suominen
Entrepreneur / Co-Founder, M.Sc (Tech.)
Svante toimii Avoin.Systemsillä tuotepäällikkönä, ja hän on työskennellyt erityisesti sen parissa, miten Odoo saadaan tukemaan pk-yritysten kasvua. | |
svante.suominen@avoin.systems +358 44 078 2683 |
|
Avoin.Systems - Muita referenssejä
Avoin.Systems - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Team Manager, Sports Games
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |